Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe machines doen veel stof opwaaien

Nieuwe machines doen veel stof opwaaien

Tijdens de Doosan Quarry Days deed de nieuwe knikdumper DA30 letterlijk veel stof opwaaien. Op het kurkdroge terrein van de Tsjechische groeve vroegen ook de nieuwe wiellader DL280-5, zijn grotere broer DL580-5 en de splinternieuwe Doosan DX225SLR-5 graafmachine met extra groot bereik de aandacht. Zowel dealers met hun klanten, alsook journalisten mochten de machines op de proef stellen.

De Doosan Quarry Days zijn een soort equivalent van de Matexpo Demo Days, maar dan van één bedrijf: Doosan Construction Equipment. Zo’n beetje alle kleine, middelgrote en grote machines uit het programma van de Zuid-Koreaanse materieelproducent stonden opgesteld in een steengroeve op een uurtje rijden van de Tsjechische hoofdstad Praag. Wielladers, mini-, midi- en grote graafmachines op rups en op banden, plus last but not least twee knikdumpers. De DA40 in de ‘oude’ versie, de kleinere DA30 in een mede voor de Europese markt verbeterde versie. Belangrijkste vernieuwing vinden we bij de ophanging. Die bestaat nu uit een zelfnivellerende luchtvering om schokken beter op te vangen, met name wanneer zonder lading wordt gereden. Het springerige van voorheen is er nu grotendeels vanaf en dat is in de cabine goed te merken. Daar is overigens ook het nodige verbeterd: zo heeft de DA30 een standaard Grammer Actimo XXL-stoel met een eigen onafhankelijke pneumatische- en schaarophanging om de lage frequenties goed op te nemen. De cabine zelf is opnieuw ontworpen voor meer comfort en ergonomie. Het dashboard kreeg een nieuwe lay-out, beter te onderhouden materiaal en een fraai afgewerkt display.

Minder onderhoudspunten, minder soorten olie, een laag brandstofverbruik en een langere levensduur moeten de bedrijfskosten omlaag brengen, terwijl de efficiency en het comfort voor de machinist omhoog zijn gegaan.

Doosan

De nieuwe versie van de DX225LC-5-rupsgraafmachine is zuiniger en kreeg een comfortabeler cabine.

Doosan

Wiellader DL580-5 kreeg een geavanceerd askoelsysteem met dubbel circuit voor lastige toepassingen.


Verbeterde rupsgraver
De nieuwe versie van de DX225LC-5 rupsgraafmachine heeft een Stage IV-motor van het type DL06P, volgens het bedrijf “een van de betrouwbaarste en zuinigste motoren ooit door Doosan geproduceerd”. De vernieuwingen moeten een totale brandstofbesparing van 9 % opleveren.
Het gaat bijvoorbeeld om het nieuwe scherm met ’tripmeter-instellingen’, waarmee de machinist via het dashboard het brandstofverbruik kan controleren. Verder is de speciaal door Doosan ontwikkelde Smart Power Control (SPC: slimme vermogensregeling) toegepast. Die kan de opbrengst van de hydraulische pompen en het motorvermogen optimaal op elkaar afstemmen. De instelbare automatische motoruitschakeling (3-60 minuten stationair) bespaart brandstof en garantie-uren.

De cabine is groter geworden en de joysticks korter, zodat er minder kracht nodig is om ze te bedienen. Speciaal voor rechtdoor rijden is een extra pedaal toegevoegd. DoosanConnect is standaard als bewakingssysteem op afstand. Het systeem is overigens standaard beschikbaar op alle nieuwe Doosan Stage IV-graafmachines (vanaf 14 ton), alle nieuwe Doosan Stage IV-wielladers en de nieuwe generatie Doosan Stage IV-knikdumpers, zo bleek in de groeve.

Doosan

De verbeterde knikdumper DA30 gaat voortvarend te werk.


Twee wielladers
De nieuwe wiellader DL280-5 heeft een speciaal design voor afvalverwerking, recycling en industriële toepassingen. Hij is de laatste toevoeging aan de twaalfdelige serie met een gewicht van 12 tot 35 ton. De zestientonner kenmerkt zich in de praktijk door een grote uitbreekkracht van 145 kN, een hoge kiplast en groot motorvermogen: 128 kW (172 pk) met bijbehorend koppel van 804 Nm bij 1400 toeren. De voorste hefarm van de Z-balk kinematica wordt aangedreven door een gesloten hydraulisch systeem. De axiale zuigerpomp daarvan heeft een opbrengst van 210 l/min.

De cabine is hypermodern en heeft een volledig verstelbare Grammer-stoel met verticale en horizontale vering en verwarming. De lucht in de cabine wordt twee keer gefilterd om alle deeltjes kleiner dan 2 micron tegen te houden. De veiligheid is verbeterd door een nieuwe reling rond het cabinedak, de grote opstap en een platform vóór de cabine. Verder zijn bolle zijspiegels geplaatst, belangrijk bij afvalverwerking en recycling, en is in een achteruitkijkcamera voorzien. De maximale rijsnelheid is 38 km/uur.

De bestaande wiellader DL550-5 heeft in de DL580-5 een sterkere broer gekregen met een robuustere, stijvere en steviger frontconstructie. De nieuweling is uitgerust met een geavanceerd askoelsysteem met dubbel circuit voor lastige toepassingen zoals blokheffen, maar ook voor andere zware werkzaamheden in industrie, bouw, recycling, mijnbouw en steengroeven. De 36-tonner heeft hogere statische kiplasten van respectievelijk 29.700 en 26.200 kg bij rechte/volle draai van 40 graden. Net als bij de DL280-5 is de cabine fors verbeterd, met meer comfort, beter zicht rondom en grotere veiligheid.

Doosan

Overzicht van de quarry.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.