Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Nieuwe kunststofcomposietbuis voorkomt diffusie

RS20232_IMG_6297
Om een schone annulus te garanderen, werd de buitenkant van de Sureline IV Barrier Pipe tijdens het intrekproces met hete stoom gereinigd.

Tekst | AGRU

Beeld | AGRU

7 oktober 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Met een opslagcapaciteit van ongeveer zes miljard kubieke meter aardgas is RAG Austria AG het grootste gas- en dus energieopslagbedrijf van Oostenrijk. Geleverd gas wordt tijdelijk opgeslagen in uitgeputte aardgasreservoirs. Aangezien aardgas vocht absorbeert in het reservoir, wordt het na extractie gedroogd en gereinigd. Hierbij wordt mijnwater geproduceerd, dat terug in de gasopslag wordt gepompt. In het water opgeloste zouten en koolwaterstoffen mogen in geen geval in het milieu vrijkomen. AGRU leverde daarom een nieuw type diffusiedichte kunststofcomposietbuis, de AGRU Sureline IV Barrier Pipe. De deskundige installatie werd uitgevoerd door RTi Austria GmbH, dat gespecialiseerd is in de sleufloze installatie van pijpleidingen.

RAG Austria AG exploiteert een van de grootste poreuze opslagfaciliteiten in Midden-Europa. De 7Fields aardgasopslagfaciliteit met een opslagvolume van 1,7 miljard m³ bestaat uit verschillende voormalige gasvelden in Opper-Oostenrijk en Salzburg. De faciliteit, die uniek is in Europa, heeft vijf opslagstations die via aardgaspijpleidingen zijn aangesloten op zowel het nationale als het internationale netwerk en in totaal drie meetstations. Nadat het aardgas is gewonnen worden de holten hergebruikt als ondergrondse opslagfaciliteiten voor aardgas. Zij bieden de hoogste graad van natuurlijke veiligheid en lossen het ruimteprobleem van tijdelijke opslag op. Gas kan dus, in tegenstelling tot elektriciteit, veilig en in grote hoeveelheden worden opgeslagen.

Een lekdetectiesysteem werd geïnstalleerd in de ringvormige opening in het pomphuis.

Veilig vervoer 

Tijdens de winning en het drogen van het tijdelijk opgeslagen gas wordt mijnwater geproduceerd. RAG Austria AG besteedt bij alle werkprocessen aandacht aan de hoogste milieuvriendelijkheid en was op zoek naar een pijpleidingsysteem dat de verspreiding van koolwaterstoffen uit het mijnwater doeltreffend voorkomt. Een stalen pijpleiding die enkele jaren geleden werd geïnstalleerd, was aan het corroderen ten gevolge van het hoge zoutgehalte en moest worden vervangen. Er werd gekozen voor de nieuwe reservoirleiding de diffusiedichte meerlagenbuis AGRU Sureline IV Barrier Pipe van AGRU Kunststofftechnik GmbH. De volledig drukbestendige kunststofcomposietbuis is speciaal ontwikkeld voor het transport van verontreinigd afvalwater of chemicaliën door ecologisch kwetsbare gebieden. Hij kan ook worden gebruikt om drinkwater of ultrazuiver water door verontreinigde bodems te transporteren. 

De revolutionaire 3-lagen constructie van hoogwaardige, duurzame kunststoffen voorkomt op doeltreffende wijze kruipende verontreiniging van de bodem door permeatie en garandeert een onderhoudsvrije werking. De inwendige, stabiele mediabuis van puntbelastingsbestendig PE 100-RC is permanent corrosievrij en voorkomt korstvorming door gladde binnenoppervlakken. Daarbovenop ligt de diffusiedichte barrièrelaag van hoogwaardig kunststof. Het beschermt het milieu tegen alle media die in de leiding worden getransporteerd en mag in geen geval in de omgeving diffunderen. Een externe beschermende mantel van krasbestendig PP maakt ook installatie mogelijk met alternatieve sleufloze installatietechnieken zoals verzonken boren, grondraket of ploegmethodes zonder diepere krassen te veroorzaken. De verbindingstechnologie omvat beproefde methoden zoals verwarmd element stuiklassen of verwarmd spiraallassen. 

Voorman Klaus Schlagintweit (links) en bedrijfsleider Bmst. Ing. Michael Griebaum (rechts) van het civieltechnische bedrijf RTi Austria GmbH.

Dubbele buis, dubbele veiligheid

Om het veiliger transport van het agressieve oerzeewater continu te kunnen controleren, kozen de ingenieurs van RAG Austria AG voor een dubbel buizensysteem met geïntegreerde lekdetectie. Hiertoe werd de mediadragende Sureline IV Barrier Pipe in een Sureline III pijp met een grotere diameter getrokken, die als een beschermende buitenpijp dient voor maximale veiligheid. Om een schone annulus te garanderen, werd de buitenkant van de Sureline IV Barrier Pipe tijdens het intrekproces met hete stoom gereinigd. De resterende ringvormige opening tussen de twee pijpen is bedoeld als een drukbestendige insluitingsruimte om in geval van lekkage lekkage van media te voorkomen. 

AGRU dubbele omhullingsbuis bestaande uit diffusiedichte meerlaagse Sureline IV Barrier pijp (binnen) en beschermende mantelbuis Sureline III (buiten).

4.800 m Sureline IV Barrier

Het herstel van de pijpleiding in het reservoir nam vier maanden in beslag. In elk geval werden 4.800 m Sureline IV Barrier-pijp in da 140 mm SDR 17 en Sureline III-pijp in da 160 mm SDR 17 en bijbehorende fittingen van PE 100-RC gebruikt. Om de bestaande stalen pijp te verwijderen, werden verschillende technische oplossingen overwogen. Het meest kosteneffectieve alternatief was een speciaal ontwikkelde sleufloze installatietechniek. De Sureline III-buis werd zonder gebruik te maken van greppels geïnstalleerd volgens de methode van het verzonken boren. De afgewerkte pijpleiding met dubbele insluiting is ontworpen voor drukpieken tot 25 bar, met een bedrijfsdruk van 10 bar. De temperatuur van de media is maximaal 50 °C. Een van de uitdagingen tijdens de aanleg was het leggen van de pijpleiding. Met behulp van een spoelboring moesten twee stromen worden gekruist op een diepte van 4,5 m in een straal van 90 m.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%