Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe Kruineikebrug vaart naar definitieve plaats

Nieuwe Kruineikebrug vaart naar definitieve plaats

De werken voor de bouw van de nieuwe Kruineikebrug over het Kanaal Leuven-Dijle in Tildonk (Haacht) vorderen goed. Eerder al bouwde de staalconstructeur het beweegbare deel van de nieuwe brug in zijn atelier. Op zaterdag 11 mei wordt het brugdeel van de montageplek naar zijn definitieve plaats gevaren en geplaatst. Een spectaculaire gebeurtenis.

De Vlaamse Waterweg nv bouwt momenteel een nieuwe (tweede) brug over het Kanaal Leuven-Dijle in Tildonk (Haacht). Samen met de bestaande Kruineikebrug vormt de nieuwe brug een belangrijk onderdeel voor een betere ontsluiting van de bedrijvenzone Hambos, een bedrijvenzone met potentieel voor duurzaam transport via de waterweg. De nieuwe brug maakt de verdere ontwikkeling van de industriezone mogelijk zonder de dorpskernen van Haacht en Tildonk te belasten met zwaar doorgaand verkeer.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: “Vlaanderen investeert hier ongeveer twee miljoen euro in meer economische groei en meer leefbaarheid. De nieuwe brug wordt een levensader voor bedrijfszone Hambos én het zwaar verkeer wordt weggehouden uit de dorpskernen. Het invaren van de nieuwe brug wordt bovendien een huzarenstukje om u tegen te zeggen”.

Zowel het betonnen landhoofd in de oever aan de kant van Wespelaar als de brugkelder aan de kant van Tildonk is klaar. Morgen, zaterdag 11 mei, varen we het beweegbare brugdeel op zijn plaats. De staalconstructeur bouwde het eerder al in zijn atelier en bracht het in twee delen naar een montageplaats net opwaarts de sluis van Kampenhout. Daar werd de brug verder geassembleerd. Het beweegbare brugdeel is ongeveer 18 m lang, 11 m breed en weegt ongeveer 70.000 kg.

Zaterdagochtend tussen 7.00 u en 9.00 u laadt de aannemer de brug aan de montageplek op een ponton. Aansluitend vaart hij de brug via het Kanaal Leuven-Dijle naar haar nieuwe locatie. Hij positioneert het ponton tussen de twee landhoofden, hijst de brug omhoog en  legt de brug op z’n definitieve plaats na draaiing over 90° (naar verwachting rond de middag). Zaterdagavond wordt het beweegbare brugdeel in open brugstand vergrendeld voor de volledige duur van de verdere afwerking.

De Kruineikestraat (kant Wespelaar) en de onderliggende fietstunnels zullen de hele dag afgesloten zijn. Autoverkeer vragen we de wegomleiding te volgen. Voor fietsers en voetgangers blijft er een smalle bovengrondse doorgang langs de afgesloten Kruineikestraat.

Na de verdere bouwkundige afwerking, de inrichting van de technische installaties en de uiteindelijke indienststelling, wordt de Kruineikestraat in 2020 naar de nieuwe brug omgeleid en zal de bestaande Kruineikebrug worden heringericht als fiets- en voetgangersbrug.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.