Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe dimensie in vacuüm heftechniek

Nieuwe dimensie in vacuüm heftechniek

Flexible Lifter, een wereld aan mogelijkheden

Wegwerkzaamheden en vervangen van rioleringen kunnen in de toekomst aanzienlijk sneller, veiliger en goedkoper worden uitgevoerd. En dat zijn nog maar twee van de vele mogelijkheden die de nieuwe Flexible Lifter van Bakker Hydraulic Products uit Elst kent.

De Flexible Lifter is een hefsysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van vacuüm-zuigkracht. Bijvoorbeeld betonnen platen en grote buizen kunnen op die manier zonder spanbanden of kettingen snel worden verplaatst. De Lifter kan worden gekoppeld aan autokranen, waardoor het systeem snel en overal inzetbaar is. De nieuwe vinding is het resultaat van een samenwerking tussen Bakker Hydraulic Products en het Amerikaanse bedrijf Vacuworx. Harm Bakker, directeur van het bedrijf in Elst: “We waren op een beurs in München, toen ik een tilsysteem zag dat de Amerikanen gebruiken voor de aanleg van pijpleidingen in Amerika en Azië. We zijn met elkaar in gesprek geraakt, omdat wij veel meer mogelijkheden zagen voor die manier van werken.”

Hij legt uit dat Bakker Hydraulic Products goede mogelijkheden zag voor een machine die de flexibiliteit van een poliepgrijpers zou combineren met vacuüm heftechniek. Door gebruik te maken van hydraulisch verstelbare armen en daaraan de vacuüm-zuignappen te plaatsen worden de mogelijkheden vele malen groter.  “Zo kunnen metalen platen, stelconplaten, wegdelen, rijbaan scheidingselementen en zelfs delen van startbanen bij reparatie snel worden weggehaald of geplaatst. Maar ook rioleringen kunnen zo eenvoudig worden aangelegd: er hoeft niet iemand in de gegraven sleuf te staan om hijsbanden of kettingen los te maken. Die werkwijze zorgt ervoor dat mensen veiliger en sneller kunnen werken. “Je zet de vrachtwagen naast de sleuf en tilt met dit apparaat de riolering snel en nauwkeurig op de goede plaats. Vanuit het oogpunt van ARBO een belangrijke verbetering! Bovendien is er geen elektriciteit nodig, want de Lifter werkt op de hydrauliek van de autokraan.”

Volgens Bakker is veel aandacht besteed aan de veiligheid. Niet alleen hoeft er niemand op de vrachtwagen te klimmen voor het laden en lossen, maar ook het systeem zelf is uitvoerig getest. “Als er een lek zou ontstaan in het vacuümsysteem, dan valt de lading niet uit de zuignappen. Er is dan nog voldoende reservecapaciteit aanwezig om de grip nog tien tot vijftien minuten vast te houden. Dat is ruim voldoende om maatregelen te treffen. Er zijn daarbij ook nog een geluidssignaal en een waarschuwingslamp bij drukuitval voorzien”

Een Belgisch bedrijf zal hoogst waarschijnlijk het eerste systeem met een hefcapaciteit van 4,5 ton aanschaffen. Er zijn inmiddels zes Flexible Lifters met een hefcapaciteit van 1500 kilo verkocht aan Engelse bedrijven. Er worden voorlopig in totaal vier types ontwikkeld, die respectievelijk 1,5 ton, 3 ton, 4,5 ton en 6 ton kunnen heffen. De nieuwe vinding zal dit jaar op vakbeurzen in binnen- en buitenland worden gedemonstreerd. Het Elster bedrijf verzorgt samen met het Italiaanse zusterbedrijf Gusella – Bakker de Europese markt, terwijl de Amerikaanse partner Vacuworx de Amerikaanse klanten bedient.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.