Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuw, toegankelijk 3D-machinebesturingsplatform
Met het MC-X platform zijn mens en machine in connectie via Sitelink3D – het softwaresysteem voor realtime gegevensbeheer.

Nieuw, toegankelijk 3D-machinebesturingsplatform

Uitermate geschikt voor aannemers van elke omvang

Als antwoord op een vraag vanuit de wereldmarkt om handelingen in de gww, bouw en agrarische sector meer te automatiseren, kondigt Topcon Positioning Group een nieuw platform aan: MC-X. Het platform bestaat uit systemen waarbij alles draait om ultieme flexibiliteit in 3D-machinebesturing van onder andere dozer- en graafmachinesystemen. Marcel ten Westenend, Sr. Accountmanager Machine Control bij Topcon, licht toe waarom dit platform de keuze bij uitstek is voor een grote verscheidenheid aan toepassingen.

MC-Max, de 3D-machinebesturing voor zwaar materieel zoals bulldozers en graafmachines, heeft bruikbare updates en extra features gekregen.

“Het nieuwe MC-X platform combineert bestaande, geüpdate hard- en software tot één krachtig en flexibel platform. Het past zich aan alle toepassingen en machinetypes aan. Het platform verbetert de prestaties en snelheid voor zowel doorgewinterde als beginnende machinisten.” Vooral dat laatste is belangrijk gezien de schaarste aan machinisten met de juiste kennis en ervaring, volgens Ten Westenend. Uiteraard valt of staat een project met een goede voorbereiding ervan.

Het bedieningsscherm GX-55 voor de machinist: makkelijk, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Gebruiksvriendelijk

“In dit nieuwe platform hebben we feedback vanuit de markt meegenomen en de software makkelijk, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk gemaakt. Doordat het ook nog Nederlandstalig is en te bedienen op een touchscreen, is de software snel te leren en wordt het voor meer mensen met minder kennis toegankelijk.” Op zich veranderen de werkzaamheden en de manier van doen niet en gaat het erom dat ze de vertaalslag van een handmatige tekening naar een digitaal terreinmodel kunnen maken. “Als ze dit eenmaal overzien met enkele aanwijzingen van ons, hebben ze het snel onder de knie”, zegt Ten Westenend. Hij weet dat de daadwerkelijke kracht in de techniek erachter zit: “MC-X maakt gebruik van modulariteit en gebruiksvriendelijke functionaliteiten om oplossingen aan te passen aan de manier waarop er gewerkt wordt. Door de robuustheid, de eenvoud en de betaalbaarheid wordt 3D-machinebesturing toegankelijk voor elke aannemer, ongeacht de omvang.”

Uitwisselbare componenten

Het platform speelt in op machinebesturing en gegevensintegratie bij aannemers waar machinepark en workflows zich uitbreiden. Ten Westenend: “Het systeem is op te splitsen in een machinevoorbereiding- en een volledige GPS-set die uitwisselbaar zijn (ongeacht het merk). Deze zijn bovendien eenvoudig te gebruiken in combinatie met meet- en positionering instrumenten. Zowel de GPS-componenten als de machines kunnen daarmee optimaal ingezet worden. Deze aanpak vermindert onnodige aanschaf van apparatuur, geeft een beter rendement op de investering en draagt daarmee bij aan een duurzaam bestaansrecht voor aannemers.”

Optimaal in verbinding

Het MC-X platform verbindt alle machines die zijn uitgerust met 3D-machinebesturing aan elkaar via Sitelink3D – het softwaresysteem voor realtime gegevensbeheer. Dat geldt voor gemengde machineparken en meerdere versies van 3D-MC. Zo is alle hardware en software met elkaar in connectie via de cloud, waardoor je gedurende de gehele workflow realtime inzicht en controle hebt over de machineposities, gegevens, communicatie, bewegingen en materieel in een project.

Nauwkeurig en efficiënt

Dankzij de huidige technieken werkt alles veel sneller, waardoor de reactietijd van de machinist 1 op 1 is, zonder vertraging dus. En Topcon werkt met de nieuwste antennes voorzien van de nieuwste technologie: “De multi-constellatiemogelijkheden van de GNSS-antennes, die contact maken met diverse satellietsystemen op verschillende plekken, zorgen voor maximale connectie zonder onderbrekingen. Je positie is altijd zichtbaar en nauwkeurig, ook op terrein met obstakels of andere belemmerende omgevingsfactoren.” Sneller, efficiënter en nauwkeurig werken vertaalt zich ook in duurzaamheid. Daarnaast is het werken met en registreren van digitale gegevens heel belangrijk met het oog op de wet Kwaliteitsborging en de veranderende verantwoordelijkheid voor aannemers.

“Het nieuwe MC-X platform maakt machinebesturing gebruiksvriendelijk en betaalbaar voor alle aannemers,” zegt Ten Westenend en besluit: “Daarnaast heeft de 3D-machinebesturing voor zwaar materieel (MC-Max) bruikbare updates en extra features gekregen. Voor kleinere bouwmachines volgt binnenkort het (MC-Mobile) besturingssysteem.”

Moet je nog starten met 3D GPS-machinebesturing? Download de praktische whitepaper!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.