Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Nieuw: InfraCAD 7

Frank van der Heijden, consultant bij CAD Accent – Arkance Syst kopiëren
Naast diverse kleine aanpassingen zijn er volgens Frank van der Heijden, consultant bij CAD Accent | Arkance Systems, drie grote verbeteringen.

Tekst | Ted Gijsel

Beeld | CAD Accent

22 april 2021 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Zoals de NLCS-object Viewer, deze werd omarmd door het team van bètatesters. Guido Groet is een van hen. “Met de NLCS-object Viewer kun je in een handomdraai hoeveelheden exporteren. Daar word ik als engineer echt heel blij van.”

Guido Groet is mede-eigenaar van BuroScope, een allround civieltechnisch engineeringsbureau in Heerhugowaard. Omdat hij en zijn medewerkers dagelijks werken met InfraCAD – en dus gebaat zijn bij relevante updates en verbeteringen – sloot Guido zich aan bij het team bètatesters van CAD Accent | Arkance Systems, de ontwikkelaar en leverancier van de software. “Dat testpanel bestaat uit gebruikers vanuit verschillende disciplines”, vertelt Groet. “Aannemers, ingenieurs, overheidsvertegenwoordigers… Voor mij is het een uitgelezen kans om mijn wensen op de wish list van een volgende versie van de software te laten komen. Je ziet het aan InfraCAD 7.0: die versie is nog praktijkgerichter dan zijn voorganger. Dankzij deze aanpak wordt InfraCAD goed onderhouden en blijft de software altijd in ontwikkeling.”

NLCS-object Viewer biedt eenvoudige selectie- en calculatie mogelijkheden

Drie grote verbeteringen

Naast diverse kleine aanpassingen zijn er volgens Frank van der Heijden, consultant bij CAD Accent | Arkance Systems, drie grote verbeteringen. De eerste noemde Groet al: de toevoeging van de NLCS-object Viewer. Van der Heijden: “Het gebruiken van onderliggende informatie is de basis van de NLCS-structuur. Het belang daarvan kennen we allemaal, maar tegelijk is de lagenstructuur voor sommige gebruikers lastig te doorgronden. Juist op dat punt zorgt de NLCS-object Viewer voor gemak: je selecteert de objecten die je wilt tonen of waarvan je de onderliggende informatie nodig hebt. De bestaande situatie uitschakelen en alleen de nieuwe situatie tonen in je ontwerp? Een overzicht maken van bepaalde typen bestrating? Of juist van bestaand groen? De NLCS-object Viewer helpt je om precies datgene zichtbaar te maken wat je wilt zien. Anders gezegd: je creëert in een handomdraai je eigen, specifieke weergave.”

Dit is nieuw in InfraCAD 7.0

Naast de NLCS-object Viewer, de mogelijkheden voor het tekenen van kantopsluitingen en het berekenen van hoeveelheden, bevat InfraCAD nog diverse optimalisaties. We noemen er enkele:

· Symboolrotatie (puntlocatie, via ‘symbool roteren’)
· Fotolocatiemodule, gebaseerd op GPS-info (via ‘handmatig fotolocatie richten’)
· Compatibiliteit met 4K-monitors (hoge resolutie)
· Alle verbeteringen en optimalisaties staan in de releasenotes van InfraCAD 7.0.

Nieuwe symbolen voor kantopsluitingen

Een tweede grote winstpunt van InfraCAD 7.0 is een verrijking van de NLCS-bibliotheek. CAD Accent | Arkance Systems voegde nieuwe objecten en meer dan duizend symbolen toe, specifiek voor het ontwerpen van kantopsluitingen. Deze uitbreiding is gebaseerd op de catalogus van Struyk Verwo Infra, de meest uitgebreide bibliotheek in de markt op het gebied van kantopsluitingen. Ook dit was een grote wens van veel InfraCAD-gebruikers, die op forums en in speciale sessies hun bevindingen delen met Van der Heijden en zijn collega’s.
“Deze functionaliteit stelt je in staat om extreem specifiek te zijn in je ontwerp”, aldus de NLCS-specialist. “Neem het ontwerpen van een nieuw trottoir. Dat bestaat voor een groot deel uit standaard banden, maar voor de laatste tien procent heb je zaagstukken of specifieke elementen nodig. Ook díe wil je tot in de details kunnen berekenen. Met InfraCAD 7.0 kan dit voortaan. En zodra je ontwerp gereed is, bereken je via de NLCS-object Viewer snel en gemakkelijk de bijbehorende hoeveelheden, inclusief alle gedetailleerde informatie per type. De output: stuk- en overzichtslijsten in Excel. Daar kan bijvoorbeeld een calculator of bestekschrijver perfect mee uit de voeten.”

De nieuwe InfraCAD NLCS bibliotheek bevat een uitgebreide catalogus voor kantopsluitingen

Tekensnelheid gaat omhoog

Het logische gevolg is een derde nieuwe functionaliteit, in de software aangeduid als ‘Kantopsluiting tekenen’. Als tekenaar geef je eenvoudig de gewenste locatie aan waar elementen geplaatst moeten worden. De software berekent en tekent automatisch het aantal reguliere delen en zaagstukken. Daarbij worden de zaagstukken in het exacte formaat getekend en de bochtelementen afgestemd op de aanwezige straal. Van der Heijden verwacht veel tekenvoordelen van InfraCAD 7.0, bijvoorbeeld op het gebied van efficiënter werken. “Als ontwerper voorzie je je tekening nu veel sneller van relevante extra informatie. De tekensnelheid stijgt en de software berekent hoeveelheden automatisch door. Bovendien is de output een ideale bron voor bijvoorbeeld aannemers, die gebaat zijn bij complete, betrouwbare bestellijsten.” 

Samenwerking met BIM-loket

CAD Accent | Arkance Systems werkt nauw samen met het BIM-loket, de beheerder van de NLCS (BIM level 1-standaard). Zo is de Osse onderneming vertegenwoordigd in diverse werkgroepen die de ontwikkeling van software en de lancering van relevante, marktgerichte oplossingen stimuleren.

Hoeveelheden exporteren vanuit NLCS Object Viewer naar Excel.

Samenwerking met de markt

Van der Heijden is de leden van het testpanel dankbaar voor hun bijdrage. “Het actief betrekken van gebruikers bij de (door)ontwikkeling van onze software, is een belangrijk deel van onze bedrijfsstrategie. Eerder in mijn arbeidscarrière zat ik zelf op de stoel van de gebruiker. Dan begrijp je wat er in de markt gebeurt, en op welke oplossingen men zit te wachten. Naast de contacten via het testpanel zoeken we gebruikers op via ons forum, de helpdesk en uiteraard ons klantenbestand.” Bètatester Guido Groet van BuroScope werkt intussen al een tijdje met InfraCAD 7.0. Zijn oordeel is positief. “De NLCS Object Viewer doet wat ik verwacht had. In de weg- en waterbouw plaatsen we idealiter altijd hoeveelheden bij onze ontwerpen, noodzakelijk om een goede vertaling naar een bestek te kunnen maken. Met InfraCAD 7.0 kunnen we voortaan zelfs de zaagsnedes verwerken in onze tekeningen. En doordat we de juiste aantallen en hoeveelheden aanleveren, kan de aannemer zijn aanneemsom veel beter bepalen en gerichter inkopen. InfraCAD 7.0 zorgt dus niet alleen voor gedetailleerdere ontwerpen, maar maakt tegelijk ons werk eenvoudiger, accurater en minder tijdrovend.” Het klinkt als muziek in de oren voor Van der Heijden. “Dit is waarvoor we het doen. We bouwen een relatie op met onze bètatesters en ontwikkelen samen producten waar de markt echt iets aan heeft.”     

Over CAD Accent | Arkance Systems

CAD Accent | Arkance Systems is Autodesk-specialist met een sterke focus op Bouw en Infrastructuur. Het bedrijf helpt klanten met de implementatie van BIM, het optimaliseren van werkprocessen en werkmethodieken, en het standaardiseren van CAD-omgevingen. CAD Accent is onderdeel van Arkance Systems, een Europese organisatie van specialisten die met een compleet portfolio van hardware, software en diensten organisaties ondersteunt met de digitale transformatie naar BIM en Industry 4.0. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht