Platform over civiele techniek & infrastructuur
Funderen / Sonderen

Nieuw, compact en multifunctioneel rupsvoertuig voor bodemonderzoek

IMG_8436
Dynamisch bemonsteren met SPT.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Royal Eijkelkamp

19 oktober 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Royal Eijkelkamp heeft een brede range aan handboorapparatuur en (sonische) boormachines om vanaf net onder het maaiveld tot kilometers diep boringen te kunnen uitvoeren en monsters te nemen. In het uitgebreide assortiment ontbrak echter nog een compacte machine om ondiepere boringen uit te voeren. De nieuwe DS4 vult dit ‘gat’ op tussen de handboorapparatuur en het sonisch boren. Met vijf verschillende toepassingen is de machine uiterst veelzijdig en breed inzetbaar voor bodemonderzoek.

“De DS4 is bijzonder geschikt voor de Nederlandse markt”, begint Sjoerd Sprenkelder, Product Manager Sonic & Conventional rigs bij Royal Eijkelkamp. “In de overwegend zachtere geologie in ons land kun je tot 15 meter diepte prima uit de voeten met de DS4 zonder direct een zware sonische boormachine te moeten inzetten. Het mooie is bovendien dat de machine multifunctioneel inzetbaar is en dankzij zijn compact formaat en verstelbaar rupsonderstel ook op moeilijk bereikbare locaties zijn meerwaarde bewijst.”

Bemonsteren met steekbussen (diameter tot 4”).

Vijf toepassingen

De DS4 is compatibel met maar liefst vijf verschillende toepassingen. “Met de SPT-kop kun je een Standaard Penetration Test uitvoeren, terwijl de hydraulische hamerset een Window Sampling oplevert”, legt Sprenkelder uit. “Daarnaast is het mogelijk een Liner Sampling te genereren en is het compacte rupsvoertuig geschikt voor boren met een vijzel middels de Rotary Drilling boorkop. Dit is een boorkop met een diamantkern waarmee water kan worden toegevoegd om met hogere snelheid ook in een hardere geologie te kunnen boren. Om op die manier bijvoorbeeld door een asfaltlaag te kernen en vervolgens daaronder met een andere kop bodemmonsters te nemen.” Rutger van Goethem, Sales Director bij Royal Eijkelkamp, vult aan: “Klanten kopen met de DS4 dus letterlijk een vijf-in-een machine en kunnen via een vernuftig systeem met hydraulische snelkoppelingen heel snel wisselen van boorkop. Qua ergonomie voor de gebruiker is de machine dus ook state of the art. Het is eveneens heel eenvoudig om liners uit de monsterbuis te halen en bovendien is de machine op afstand te bedienen.”

Met de DS4 is conventioneel boren ook mogelijk.

Het uitvoeren van milieukundig onderzoek, partijkeuringen, geotechnisch onderzoek, het is allemaal mogelijk met de DS4, resumeert Sprenkelder. “De diameter van het verkregen monster is van dien aard dat je er zelfs al wat laboratoriumtesten op kan uitvoeren.” Van Goethem tot besluit: “De machine is op voorraad, wat maakt dat we klanten heel snel kunnen leveren. Net als bij onze andere machines en Royal Eijkelkamp-producten, staan we onze klanten vanzelfsprekend met raad en daad bij en verlenen we indien nodig service en assistentie ter plaatse.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht