Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuw circulair bindmiddel geeft wegenbouw ruim baan
Met dit bindmiddel wil Latexfalt afvalstromen letterlijk wegwerken en de natuur de ruimte geven.

Nieuw circulair bindmiddel geeft wegenbouw ruim baan

Binnen de transitiekaders is Latexfalt uit Koudekerk aan den Rijn druk bezig met baanbrekend onderzoek. Zeker als het gaat om het bedenken van alternatieve producten voor de bouw- en infrasector en het leveren van een gefundeerde bijdrage aan de circulaire economie, wil het bedrijf graag het voortouw nemen. De ontwikkeling van een uit reststoffen bestaand bindmiddel betekent in dat kader een nieuwe, succesvolle stap.

Een circulair bindmiddel en traditionele bitumen. Zie jij het verschil?

Via publicaties in GWW gaf Latexfalt vorig jaar diverse keren blijk van de torenhoge ambities om – het liefst – via samenwerking en kennisdeling tot duurzame alternatieven voor fossiele bitumen te komen. Inmiddels is het eerste succes op dat vlak geboekt. “We hebben allereerst onderzocht welke reststromen interessant zijn om binnen onze business te gebruiken”, blikt groepsleider R&D Hans Hendrikse terug. “Daaruit bleek dat maar liefst 85% van al het plastic afval onbruikbaar is voor de vervaardiging van nieuw plastic omdat het veel met elkaar vermengde plasticsoorten telt. Maar als alternatief voor bitumen, een materiaal dat als reststroom van de aardolieproductie eveneens verschillende stoffen bevat, is het prima in te zetten.”

Kansen

Vervolgonderzoek door de specialisten van Latexfalt resulteerde in een prototype van een circulair bindmiddel dat geldt als een volwaardige vervanger van bitumen. “Het product, bestaande uit verschillende soorten plastic, rubber en uit de papierindustrie afkomstige oliën, biedt volop nieuwe kansen”, meent Hendrikse. “Met dit circulair alternatief voor producten van fossiele aard stellen we wegenbouwers in staat om een volwaardig onderdeel te worden van de circulaire economie. Tegelijk zorgt deze toepassing ervoor dat de onbruikbare plastic reststromen niet langer verbrand of gedumpt hoeven te worden. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Sample

Latexfalt laat gebruikers graag nader kennismaken met het nieuwe bindmiddel. “Geïnteresseerden kunnen bij ons een sample van deze bitumenvervanger aanvragen om daarmee vervolgens in een laboratoriumopstelling een proefstuk asfalt te vervaardigen”, aldus Hendrikse. “Voor ons is het nu vooral zaak om de nodige voorbereidingen te treffen voor schaalproductie. Een volgende stap waarover we binnenkort verder berichten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.