Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Niet-fossiele brandstoffen: beter voor machine én milieu

Foto 2 – Gorman-Rupp kopiëren
Een Gorman-Rupp S-Line pompset voor een ondergrondse infratoepassing.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Gorman-Rupp Europe

16 maart 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het vanuit Waardenburg actieve Gorman-Rupp Europe is zich daarvan niet alleen bewust, als onderdeel van de marktleidende pompsystemenspecialist Gorman-Rupp Company handelt het bedrijf er ook naar. Dit gebeurt onder meer via de productie van dieselaangedreven pompsets die draaien op HVO, een uiterst duurzame brandstof waarmee CO2-reducties tot wel 89% kunnen worden gerealiseerd.

De compacte hogedrukpompen van Gorman-Rupp zijn geschikt voor HVO-brandstoffen.

Om de voordelen van HVO te kunnen duiden, is het allereerst zaak om het begrip nader toe te lichten. Daarvoor tekent Chris van der Gaag, algemeen directeur van Gorman-Rupp Europe. “HVO staat voluit voor Hydrotreated Vegetable Oil, een product dat ontstaat door met behulp van waterstof zuurstof uit biomassa te onttrekken. Het resultaat is een mengsel van koolwaterstofmoleculen, water en CO2 dat compleet vrij is van zwavel en aromaten.”

Stevige CO2-reductie

Vooruitlopend op de voordelen van HVO helpt Van der Gaag een vaak voorkomend misverstand uit de wereld. “Let wel, HVO is géén biodiesel. Hoewel beide brandstoffen dezelfde grondstoffen hebben, is het fabricageproces totaal anders. Daar komt bij dat het gebruik van biodiesel vaak leidt tot verstopte brandstoffilters. Met HVO speelt dat probleem niet.” Het is slechts een van de voordelen van de uit plantenresten en plantaardige en dierlijke vetten samengestelde brandstof. Zo wordt dankzij de schonere verbranding de uitstoot van fijnstof, stikstof en zwavel aanzienlijk verlaagd. Het grootste winstpunt zit ‘m echter in de reductie van CO2, zo blijkt. “Die kan met HVO, gerekend vanaf de bron tot aan de uitlaat, oplopen tot maar liefst 89 procent”, zegt Van der Gaag. “Niet raar dus dat een dergelijke duurzame brandstof is erkend volgens ISCC, de International Sustainability and Carbon Certification.”

Het bedrijfspand van Gorman-Rupp Europe in Waardenburg.

Breed inzetbaar

Kwalitatief hoogwaardige HVO voldoet aan de EN15940-normering voor synthetische brandstoffen en is bovendien breed inzetbaar. Alle 2021-modellen van de S-Line dieselaangedreven pompsets van het bedrijf zijn geschikt om op HVO te draaien. “Met uitzondering van de wat gedateerde modellen kan HVO in principe voor elke moderne dieselmotor worden gebruikt. Wij garanderen in ieder geval alle dieselmotoren die voor HVO-gebruik worden uitgeleverd. Geheel conform de normale fabrieksgarantie”, aldus Van der Gaag die nogmaals benadrukt waarom Gorman-Rupp HVO als duurzame brandstof heeft omarmd. “Het mag dan wel ietsjes duurder en wat minder eenvoudig verkrijgbaar zijn dan reguliere diesel, de wereld waarin we leven wordt er beter van. En juist daar is het ons allemaal om te doen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht