Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Niet-destructief onderzoek voor het mkb
NDO-Nederland: specialist in niet-destructief onderzoek.

Niet-destructief onderzoek voor het mkb

Werken met metaal is fantastisch. Er staat echter vaak veel op het spel. Zo is het mogelijk dat een slechte lasverbinding uitmondt in gigantische reparatiekosten en kunnen te laat opgemerkte problemen ervoor zorgen dat de oplevering van een project in het gedrang komt. Om dit soort problemen te voorkomen, voert NDO-Nederland speciaal voor het Nederlandse mkb verschillende vormen van niet-destructief onderzoek uit. Ultrasoon boutspanningsonderzoek is er daar één van. 

Ultrasoon boutspanningsonderzoek levert de nodige winstpunten op. Dát zegt directeur/eigenaar Wolter van der Zee namens NDO-Nederland, onderdeel van Inspecto Visio uit Sneek. “Het grote voordeel van een dergelijk onderzoek is dat er geen bouten en moeren kapot gedraaid worden. Daarnaast weet je zeker dat ze allemaal netjes vast zitten. Verder slaan wij alle meetgegevens op, zodat je ook kunt controleren of moeren en/of bouten na verloop van tijd door het gebruik zijn losgelopen.” 

Voorspanning meten in momentvaste verbinding door middel van ultrasoon onderzoek.

Betrouwbaar meetresultaat

In tegenstelling tot veel andere methodes wordt ultrasoon boutspanningsonderzoek door NDO tíjdens het aandraaien uitgevoerd. Precies daardoor kan er, indien nodig, direct worden ingegrepen en wordt het bereiken van exact de juiste voorspanning kinderspel. “Bovendien worden onze metingen niet beïnvloed door de wrijvingscoëfficiënt van de schroefdraad”, vult Wolter aan. “Daardoor ben je altijd gegarandeerd van een betrouwbaar meetresultaat. Tegelijk kun je hierdoor onderzoeken welk smeermiddel het beste werkt, zodat gereedschappen langer meegaan en kosten worden bespaard.” 

Maatwerk

Tijdens ultrasoon boutspanningsonderzoek zet NDO-Nederland eersteklas meetapparatuur in die samen met de fabrikant speciaal voor dit gebruiksdoel is geoptimaliseerd. “Ook hebben we een bijdrage geleverd rondom het ontwerp van de taster en is door ons in eigen huis een zogenaamde shutoff-box ontwikkeld”, vertelt Wolter. “Het resultaat is een methode die de klant ervan verzekerd dat de bouten in zijn constructie met precies de juiste voorspanning worden aangedraaid. Dat voorkomt niet alleen dure reparaties achteraf. Omdat tijdens het opspannen de voorspanning meteen zichtbaar is, kan er ook direct naar behoefte worden bijgestuurd.”

Voorspanning

Tijdens het opspannen maakt NDO-Nederland gebruik van ultrasoon geluid om de exacte voorspanning (een cruciale factor voor de moeren en bouten die in een constructie worden toegepast) te kunnen bepalen. Zodra deze wordt benaderd, zorgt de shutoff-box ervoor dat het aandraaigereedschap langzamer gaat draaien. Wanneer eenmaal de voorspanning is behaald, stopt de pomp. “We kunnen het ultrasoon boutspanningsonderzoek uitvoeren tijdens zowel de installatie- als onderhoudsfase en op elke toegepaste boutverbinding”, zo benadrukt Wolter tot slot de veelzijdigheid van de bijzondere onderzoeksmethode.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.