Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

NGO maakt zich sterk voor verantwoorde toepassingen van geokunststoffen in de infrastructuur

'De NGO heeft als doel het bevorderen van kennis en een verantwoord gebruik van geokunststoffen in de Nederlandse infrastructuur'

_DSC1898 kopiëren
Groepsfoto bestuur Nederlandse Geotextiel Organisatie, met van links naar rechts: Milan Duškov (scheidend penningmeester), Joop Groenveld (technisch secretaris), Leo Kuljanski (kenniscoördinator), Suzanne van Eekelen (secretaris), Erik Kwast (voorzitter), Rijk Gerritsen (eindredacteur Geokunst), Iljo Fluit (penningmeester), Joris van den Berg (programmacoördinator).

Tekst | Roel van Gils Beeld | NGO

11 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Geokunststoffen bieden zeer veel toepassingsmogelijkheden. De mogelijkheden dienen echter op het juiste moment in beeld te zijn, om hiermee een goed of zelfs beter alternatief te vormen ten opzichte van traditionele bouwmethodes met bijvoorbeeld beton en staal. Dit vereist kennisdeling en innovatief denken in het werkveld van overheden, aannemers en ontwerpende ingenieurs. 

De Nederlandse Geotextiel Organisatie (NGO) heeft deze centrale taak op zich genomen, met als doel het bevorderen van kennis en een verantwoord gebruik van geokunststoffen in de Nederlandse infrastructuur. Een gesprek met voorzitter Erik Kwast.

Geokunststoffen zijn hoogwaardige bouwmaterialen, bijvoorbeeld weefsels of vliezen (geotextielen), maar ook andere materialen als geogrids (grondwapening), erosiematten, drainagematten, verticale drains, folieconstructies (afdichting), lichtgewicht EPS, etc. “Met het gebruik van deze hoogwaardige geosynthetische bouwmaterialen kunnen in veel gevallen bouwconstructies beter, efficiënter, milieuvriendelijker, duurzamer en/of goedkoper worden uitgevoerd (Wallbaum et al., 2014)”, stelt Kwast. “Om de markt beter te informeren en bij te staan rond deze materie, is op 18 november 1983 de NGO opgericht, de formele Nederlandse afdeling van de IGS (International Geosynthetics Society).”

Kennisdeling

“De NGO is een vereniging die openstaat voor kennisinstellingen, overheidsinstanties, aannemers, ingenieursbureaus, inspectiebedrijven, certificatie-instellingen, laboratoria, leveranciers en producenten met hun werkveld in Nederland”, somt Kwast op. “De bevordering van de uitwisseling van kennis tussen leden en het uitdragen van deze kennis wordt gedaan door een bijdrage aan publicaties, lezingen, workshops en congressen. Verder worden studie- en werkgroepen ingesteld of vindt er coördinatie plaats op het gebied van normering van geokunststoffen (NEN, ISO). Daarnaast wordt er contact onderhouden met andere belanghebbende organisaties; zowel nationaal als internationaal met onder meer de IGS. De IGS organiseert elke vier jaar een groot internationaal wereldcongres op het gebied van geokunststoffen. Met intervallen hiertussen wordt elke vier jaar een Europees congres georganiseerd. Het eerstvolgende congres is het Eurogeo7 congres in Warschau, Polen. Dit is het zevende Europese congres op het gebied van geokunststoffen, gepland op 16-19 mei 2021. Noteer deze data alvast in je agenda.”

Visie en ambitie

Jaarlijks worden door de NGO verschillende activiteiten georganiseerd. Kwast geeft een aantal voorbeelden. “We organiseren diverse projectexcursies met lezingen (bezoek project met geokunststoffen in uitvoering), zoals recent aan het Prinses Ariane Windpark (kraanopstelplaatsen) en de Beatrixsluizen in Nieuwegein. Ook vinden er regelmatig creatieve sessies plaats, bestaande uit een inspirerende studiedag waarbij wordt ingezoomd op één specifiek onderwerp met lezingen (theoriedeel), praktijkdeel (praktijkproeven) en uitwerking van een casus in groepsverband. Onderwerpen van de laatste sessies waren aardbevingsbestendigheid (locatie Harderwijk), erosiebescherming (locatie op het strand van Den Haag) en afdichtingen met geokunststoffen (locatie Art Centre, Deltares in Delft). Daarnaast organiseren we lezingenmiddagen op het gebied van geokunststoffen, al dan niet in samenwerking met opdrachtgevers. Zo is afgelopen jaar een succesvolle lezingenmiddag en netwerkborrel georganiseerd voor toepassing van geokunststoffen voor wegen en spoorwegen in samenwerking met RWS-GPO en ProRail.” Ook verzorgt de NGO gastcolleges op het gebied van geokunststoffen op de TU Delft.

Enthousiast geworden op basis van het bovenstaande? Volg NGO dan op LinkedIn, te vinden op NGO Nederlandse Geotextiel
Organisatie. Wil je eens (vrijblijvend) deelnemen aan één van de activiteiten? Dat kan door een mailtje te sturen naar het secretariaat, te bereiken op joop.groenveld@ngo.nl. Nadere informatie over geokunststoffen en een overzicht van activiteiten met downloads zijn te vinden op de website: http://ngo.nl/. Samen komen we verder. #wedoenmee     


Overzicht NGO-bestuur

Voorzitter Erik Kwast 

Kwast Consult | Directeur-eigenaar

Secretaris Suzanne van Eekelen

Deltares | Expert onderzoeker en adviseur geo-engineering

Eindredacteur Geokunst Rijk Gerritsen

Enka Solutions | Application manager hydraulic and civil engineering

Programmacoördinator (activiteiten) Joris van den Berg
Huesker Synthetic B.V. | Managing Director

Penningmeester Iljo Fluit
Quality Services (QS) | Managing Director QS Inspection

Kenniscoördinator nationaal/internationaal Leo Kuljanski
Tensar International | Senior Design Engineer

Technisch secretaris en boekhouding Joop Groenveld
Zelfstandig ondernemer

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%