Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Netwerkorganisatie maakt vrouwen in de bouw- en infrasector zichtbaar

Netwerkorganisatie maakt vrouwen in de bouw- en infrasector zichtbaar

Op de redactie van Grond-, Weg- en Waterbouw magazine was het al een tijd hét onderwerp van gesprek: hoe krijgen we de vrouwen die werkzaam zijn binnen onze sector in beeld? Toeval bestaat niet. Dat werd weer eens bewezen toen bladmanager Frank Wekking in contact kwam met ondernemer Nina van Arum. Zij is mede-eigenaar van Provades en tevens oprichter van netwerkorganisatie ‘Topvrouwen Bouw & Infra’. We spreken met haar over dit groeiende netwerk met inmiddels meer dan 750 actieve vrouwelijke leden.

 “Bijna tien jaar geleden deed ik onderzoek onder 75 vrouwen, om beter beeld te krijgen bij de behoeftes en hun ervaringen ten aanzien van deelname in zakelijke netwerken. Het resultaat vond ik nogal stigmatiserend. De clubjes en netwerken die er destijds waren, behandelden thema’s als ‘zakelijk flirten’ en ‘how to dress to impress’. Unaniem gaven de geïnterviewde vrouwen mij terug: ‘Ja Nina, gewoon een zakelijk professioneel netwerk met de nadruk op persoonlijke ontwikkeling, dáár is behoefte aan’. Kort daarna zag Topvrouwen Bouw & infra het levenslicht en is dit vandaag een professionele community”, opent Van Arum het gesprek.

Gezien worden, elkaar helpen en onnodige bescheidenheid laten varen
Dankzij ‘Topvrouwen Bouw & Infra’ worden vrouwen binnen de sector zichtbaar. “Ons netwerk brengt waar mogelijk netwerkleden in de publiciteit. We interviewen rolmodellen uit ons netwerk of inspirerende vrouwen daarbuiten. We organiseren netwerk events, geven workshops en faciliteren intervisie. In mijn loopbaan viel het mij op dat daar waar mannen sneller ‘vanzelf’ boven kwamen drijven, vrouwen niet eens in beeld kwamen. Ze bleken moeite te hebben zichzelf zichtbaar te maken, of sterker nog, ze waren zich vaak (nog) helemaal niet bewust van hun talenten. Maar we signaleren met ons Topvrouwenteam veel meer. Het aan een bestuur of directie vragen ‘Wat kan ik eraan doen, om te zorgen dat ik over 2 jaar die positie bekleed?’ Of de onwetendheid, onbekendheid van de ‘politiek’ en het ‘spel’ is voor veel vrouwen nog niet gewoon. Vrouwen moeten en kunnen elkaar vooruithelpen. Daarom is topvrouwen.net een platform waar je als vrouw alles vindt wat je nodig hebt voor je persoonlijke ontwikkeling”, aldus Van Arum.

Hoe mogen we het stuk ‘intervisie’ interpreteren? Van Arum: “Vrouwelijk management dat behoefte heeft aan advies van andere vrouwen bij een vraagstuk, kan bij ons via de website een intervisie-aanvraag doen. Wij verbinden haar met andere vrouwen en begeleiden kosteloos de startbijeenkomst met een intervisiebegeleider. Daarna laat Topvrouwen de groep los en is het aan hen zelf om antwoorden te krijgen op de vragen die ze hebben. Wat van belang is, is dat vrouwen de ‘valse/onnodige bescheidenheid’ die ze hebben laten varen, omdat het gewoon kanjers zijn in hun vak. Wij laten hen zien dat jezelf zichtbaar maken niet jezelf op de borst kloppen is, maar dat dit te maken heeft met professionaliteit en gevonden worden. Vrouwen in de GWW-sector zijn uniek en direct van toegevoegde waarde in bedrijven en projectteams.”    


Op 26 maart is er weer een netwerkbijeenkomst van 15.30 – 21.00 uur, bij BAM Homestudio’s aan de Proostwetering 31 in Utrecht. Inschrijven kan via topvrouwen.net.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.