Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Nederland veilig houden

DSC00854
Het volledige A-Quin team in het Jardin d’émail – Jean Dubuffet (het Kröller Müller museum in Otterlo).

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | A-Quin

20 februari 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Steeds vaker complexe bureaustudies

Groeiend inspectie- en adviesbureau A-Quin specialiseert zich in de disciplines elektrotechniek, werktuigbouw, civiele techniek en assetmanagement. “Ik ben er trots op dit werk al ruim 13 jaar te doen”, zegt algemeen directeur Mans Damen. “Zelf doe ik ook nog steeds installatiewerk voor Lansingerland en vind het fijn om nog met de benen in de modder te staan.”

A-Quin biedt een groot aantal onderzoeken aan, zoals de NEN 3140 of NEN 2767 toestandsinspectie, een NEN 1010 opleverinspectie of een SCIOS Scope 8 of 10 inspectie. Daarnaast brengt het bedrijf brandrisico’s van elektrische installaties in beeld (NTA 8220 inspectie volgens SCIOS Scope 10). Damen: “We treden ook steeds vaker als installatieverantwoordelijke op binnen een bedrijf. Onze kennis passen wij toe om de risico’s in kaart te brengen en de organisatie aan te sturen. Daardoor wordt duidelijk wat de levensduur is en komen bedrijven erachter of het verstandig is om te vervangen, repareren of te investeren. Onze rol is hiermee uitgegroeid van het uitvoeren van losse NEN 3140 inspecties tot assetmanagement.”

De Botlekbrug, een voorbeeld waar A-Quin succesvol assetmanagement uitvoert.

Damen vervolgt: “Het begint vaak met losse onderzoeken, maar we worden daarna vaak gevraagd voor een complexe bureaustudie, die deel uitmaakt van een programmeringsinspectie. De onderzoeksresultaten worden geïnterpreteerd en omgezet naar advies. Hierbij wordt de volledige decompositie in kaart gebracht en op risico geclassificeerd waarna de restlevensduur wordt bepaald. Hierbij maken wij ook de kostenanalyse inzichtelijk in de vorm van een definitieve objectrisicoanalyse wat resulteert in onafhankelijk advies aan de opdrachtgever. Met de uitkomsten adviseren wij de opdrachtgever op bestuursniveau waarna deze beslissingen kan nemen over het doen van investeringen of het nemen van beheersmaatregelen.”

Een van de voorbeelden waarbij A-Quin werd ingeschakeld voor een complexe bureaustudie was bij de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Wim van Teffelen, projectleider: “In opdracht van Arcadis werden wij ingeschakeld voor een risico gestuurde inspectie van het object. Wij waren verantwoordelijk voor het elektronische en werktuigbouwkundige deel, terwijl Arcadis zichzelf bezig hield met het civiel technische aspect. Onderdeel van onze werkzaamheden waren een bureaustudie en inspectie. Na een traject met analyses en expertsessies kunnen we nu bijna ons definitieve onderhouds risicoanalyse en advies afronden.” Damen: “Onze klanten kunnen van ons een totaaloplossing voor hun vraag verwachten. Dit doen wij altijd samen met de klant, altijd met oog voor elkaar en met oog op de veiligheid. Wij zetten ons in om Nederland veilig te houden.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht