Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Nederland loopt voorop in emissieloos werken’
Net als alle grote merken komt Pronar met een fijne fractie-schudzeef.

‘Nederland loopt voorop in emissieloos werken’

Van Herwijnen leverde in september de eerste hybride trommelzeef van het Poolse Pronar aan een Nederlandse klant. “Daarmee kun je eenvoudig op plekken draaien waar nog geen stroom voorhanden is”, legt Jimmy van Herwijnen uit. Dit in tegenstelling tot de elektrisch-hydraulische Pronar trommelzeven die het bedrijf al langer levert.

Pronar MRW 1.300 enkelwals voorverkleiner.

“Daarbij zorgt een elektromotor voor het aandrijven van de hydrauliek. Bij het nieuwe hybride model worden álle bewegende delen aangedreven door elektromotoren, die zowel door het stroomnet als door een ingebouwd aggregaat kunnen worden gevoed. Dat maakt een hybride trommelzeef ook geschikt voor plekken waar geen stopcontact voorhanden is”, zegt Jimmy. “Zonder een apart aggregaat te moeten aanschaffen.” 

Van Herwijnen Machinery timmert al een tijdje aan de weg met recyclingmachines van de Poolse producent Pronar. Volgens directeur Jimmy van Herwijnen zijn het met afstand machines met de beste prijs-/kwaliteitsverhouding. Bovendien luistert de fabrikant goed naar de wensen van Nederlandse klanten. Pronar breidt het assortiment daardoor in rap tempo uit.

Het Poolse merk heeft in Nederland ondertussen een flink marktaandeel verworven.

Van klein naar groot

De hybride trommelzeef betekent een primeur voor deze constructeur. De machine is gebouwd op het uitdrukkelijke verzoek van een Nederlandse klant van Van Herwijnen Machinery. “Nederland loopt nu eenmaal voorop als het gaat om emissieloos en elektrisch werken”, stelt Jimmy. “Alle kleinere shredders zijn al elektrisch en ook de grotere machines volgen binnenkort.” 

De reden dat Van Herwijnen en de Nederlandse markt zo’n grote invloed hebben op het programma van Pronar komt volgens Jimmy doordat hij acht jaar geleden een van de eerste dealers van de recyclingmachines van Pronar was. “Wij staan dagelijks in het veld en hebben heel veel productkennis. We verkopen bovendien goed en zijn dus een belangrijke markt voor ze. Daardoor luisteren ze graag naar ons.” Dat heeft er in betrekkelijk korte tijd in geresulteerd dat Pronar een flink marktaandeel heeft verworven. 

Gemakkelijk draaien op plaatsen draaien waar nog geen stroom voorhanden is.

Fijne fractie schudzeef

Jimmy weet dat Pronar de komende tijd een aantal nieuwe modellen zal introduceren. “We testen bijvoorbeeld al een tijdje met een nieuwe schudzeef en een fijne fractie-schudzeef. Die laatste is in feite een schudzeef met de transportband naar boven en bedoeld om granulaat uit te zeven. Alle grote merken hebben al zo’n machine – ik verkoop ze bijvoorbeeld van het Zweedse merk Sandvik – en Pronar gaat die binnenkort ook verkopen.” Verder ontwikkelt Pronar een kaakbreker en een grote breker. “Ze willen voor iedere markt een machine maken en daarna het programma uitbouwen.”

Jimmy heeft er alle vertrouwen in dat Pronar de concurrentie met de vertrouwde merken aankan. “Qua prijs-/kwaliteitsverhouding is er geen betere, daar ben ik van overtuigd”, klinkt het vol zelfvertrouwen. “Sowieso is Pronar de goedkoopste. Maar ze doen niet onder voor andere merken. En ik weet dat we in de afgelopen twee à drie jaar ook verreweg de meeste trommelzeven verkocht hebben. We hebben in Nederland dus echt veel marktaandeel gewonnen. En tot nu toe hoor ik van niemand klachten. Ik mag wel zeggen dat ik een goede naam heb opgebouwd in de afgelopen jaren.” 

Volgens Jimmy niet in de laatste plaats omdat hij van de meeste Pronar-machines enorm veel onderdelen op voorraad heeft, waardoor de onderneming ook de juiste service kan leveren op het gebied van onderhoud. “Dat doet geen enkele andere leverancier mij na. Daardoor hoef ik eigenlijk nooit ‘nee’ te zeggen als een klant belt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.