Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nederland is de bakermat van de CSC-certificering
Schellevis met het behaalde CSC-certificaat. Vlnr: Richie Hilgersom (Kiwa)- Hidde Vermaas (Schellevis)- Luke de Ruijter (Schellevis) – Meike Hover (Schellevis) – Math Pluis (Betonhuis BPN).

Nederland is de bakermat van de CSC-certificering

CSC-certificering breidt zich uit over Europa en de rest van de wereld

“Het keurmerk CSC garandeert de duurzame productie van beton. Keurmerkhouders mogen CSC alleen voeren, als zij voldoen aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid.”Aan het woord is Wilfred Oosterling, adviseur bouwtechnologie bij Betonhuis. “Initieel werden de meeste CSC-certificaten in Nederland uitgereikt. Inmiddels breidt CSC zich uit over Europa en de rest van de wereld. Eerst alleen voor betonmortelbedrijven, inmiddels breed over de hele betonindustrie, waaronder veel prefab betonproducenten.” CSC kijkt niet alleen naar de producent zelf, maar ook naar diens toeleveranciers van grondstoffen. “De CSC-score kan dus hoger worden naarmate je met meer gecertificeerde partijen samenwerkt”, schetst Oosterling.

Goudse Betonmortel Centrale: “Onze motivatie om CSC-gecertificeerd te worden is in het algemeen de groene gedachte die wij als bedrijf nastreven, de vermindering van CO2-uitstoot en het feit dat we onze klanten hiermee verder helpen.”

CSC-gecertificeerd zand en grind

Oosterling merkt op dat zand en grind uit landwinning wel CSC-gecertificeerd kon worden, echter uit zeewinning nog niet. “Dat terwijl zand en grind uit zee typisch Nederlands is. Voor ons de aanleiding om aan te kloppen bij CSC om hier verandering in aan te brengen. De reactie vanuit CSC was: Betonhuis, prima, regel dat maar. In samenwerking met een aantal bedrijven en de Universiteit van Wageningen (faculteit Marine Research) zijn we op onderzoek uitgegaan en is het ons uiteindelijk gelukt om zand en grind uit zee ook gecertificeerd te krijgen. Dat bewijst eens te meer dat CSC volop in ontwikkeling is, de eisen worden ook steeds aangescherpt. Naast de CSC-certificaten Brons, Zilver en Goud is er nu ook een CSC-Platinum certificaat te behalen. Een van onze leden, De Goudse Betoncentrale, heeft ook de R-module (voor gerecycleerd beton) inmiddels. Dat wordt nu ook door andere bedrijven toegepast. De nieuwste module is de CO2-module, met een vier traps ‘star rating’. Meedoen aan de R- en CO2-module kan als je CSC-zilver hebt behaald.” In Nederland wordt er een basislijn vastgesteld voor CO2, waaraan getoetst wordt. “Het aantal behaalde sterren laat zien hoeveel beter je presteert ten opzichte van deze basislijn.”

In 2030 moet 100% van het beton terug de keten in

Het Betonakkoord vermeldt dat in Nederland in 2030 het beton voor 100% terug de keten in moet. “We zien om ons heen dat daar al hard aan gewerkt wordt, het zou haalbaar moeten zijn. Niet alleen als betongranulaat maar ook complete elementen worden tegenwoordig al hergebruikt ”, aldus Oosterling. “Daarom is het zo belangrijk dat je als betonproducent voor je CSC-certificaat gaat. Wie de haalbaarheid wil toetsen van het behalen van CSC-certificering raad ik aan om de CSC-Quickscan te doen, de link vind je op de site van Betonhuis. Wij zijn voor CSC-certificering de officiële ‘Regional Systems Operator’. Bij ons kun je advies inwinnen en we helpen bedrijven verder, de toetsingen worden echter door onafhankelijke partijen uitgevoerd, zoals daar zijn KIWA, SGS en SKG-IKOB. Wie voor CSC-certificering gaat, bouwt aan een solide toekomst. Staat er in een uitvraag bijvoorbeeld een BREEAM-eis? Laat dan gewoon je CSC-certificaat zien, dan heb je automatisch bewezen te voldoen aan de BREEAM-eisen. Naar verwachting zal CSC-gecertificeerd beton een vast onderdeel in uitvragen worden.”

Deze bedrijven gingen je voor in het behalen van CSC-certificering

We spreken met de Goudse Betonmortel Centrale. “Onze motivatie om CSC-gecertificeerd te worden is in het algemeen de groene gedachte die wij als bedrijf nastreven, de vermindering van CO2-uitstoot en het feit dat we onze klanten hiermee verder helpen. Er werd ook steeds meer gevraagd om duurzaam beton. Daarom maken we met zo’n laag mogelijke milieu-impact een goede kuub beton. Wij richten ons op de secundaire materialen, die weer terug de stroom ingaan. Betonpuin uit sloop brengen we verantwoord terug de keten in. Ook logistiek denken we goed na over alles, we proberen zo min mogelijk transportbewegingen te veroorzaken. En als we rijden, dan het liefst hybride of elektrisch. Onze leveranciers vragen wij om groen te zijn, met name als het gaat om zand, grind en cement.” Op de vraag of het veel moeite kostte om CSC-gecertificeerd te worden, luidt het antwoord: “Wij hadden de basis voor groen werken al goed voor elkaar. Om CSC-gecertificeerd te worden moesten we dat vooral aantonen en ons laten controleren. De cijfers moeten gewoon kloppen. Validatie is belangrijk. Wel moeten we nu al kijken naar de toekomst, omdat we wel eens te maken kunnen krijgen met een schaarste aan grondstoffen die van dichtbij komen. Grondstoffen als slak uit vliegas en zand en grind.” 

Schellevis is ook CSC-gecertificeerd en produceert sierbestrating en betonelementen. Meike Hover van Schellevis: “Wij zijn april dit jaar gecertificeerd. We hadden al een aantal jaren een Green Label en zijn nu een van de eerste betontegelfabrikanten met het CSC-keurmerk. De reden dat we dit graag wilden, is omdat CSC meerdere zaken meet op verschillende gebieden. Zo wordt er goed in kaart gebracht waar grondstoffen vandaan komen en of de productie wel duurzaam verloopt. Wij vinden het voor onszelf fijn om te weten of we goed bezig zijn op het vlak van duurzaamheid en willen hiermee ook duurzaamheid garanderen aan onze afnemers. Letterlijk een ‘steentje’ bijdragen aan verantwoordelijk omgaan met de natuur. We zitten goed, van toeleverancier tot en met de machines die we gebruiken. Zo zijn de productielijnen samen met de leverancier zo doorontwikkeld dat ze duurzaam zijn in verbruik. Daarnaast drogen we onze betonproducten aan de lucht. CSC-certificering is een bevestiging voor ons dat we op de goede weg zijn, van inkoop grondstoffen, tot en met het uitleveren van eindproducten. Ook fijn: CSC geeft ons alle handvatten om verder te optimaliseren. We waren dus al duurzaam bezig, maar CSC is een perfecte toets voor duurzaam ondernemen. Het behaalde certificaat is voor ons niet alleen waardevol in Nederland, maar zeker ook in het buitenland.”

Drie vestigingen van Dycore CSC-zilver gecertificeerd

De drie vestigingen van Dycore in Breda, Lelystad en Oosterhout hebben het CSC-certificaat zilver voor prefab beton behaald. Namens SGS overhandigde Jeroen Pos, auditor van SGS Intron de certificaten aan een afvaardiging van Engineering: Gerwin Korpershoek, Philip van den Elshout, Daniel Lowitzky, Willem Snijders en Hans van Steen. Dit gebeurde op 14 juni tijdens het Beton Event. Dycore heeft een hoge score als het gaat om de toeleveringsketen, alle gebruikte materialen worden voor een groot deel ingekocht bij CSC-gecertificeerde bedrijven. Met het behalen van het CSC-certificaat kan Dycore officieel aantonen dat de gebruikte grondstoffen afkomstig zijn van traceerbare en verantwoorde bronnen. Het certificaat dient dan ook als duurzaamheidskeurmerk voor alle Dycore producten: breedplaat-, ribben-, kanaalplaat- en leidingplaatvloeren. Oosterling: “Als een van de vooraanstaande organisaties binnen de prefab sector ziet Dycore het als haar verantwoordelijkheid om duurzame oplossingen te bieden. Het bedrijf kan met CSC een substantiële bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelen van hun opdrachtgevers”. Naast de aandacht voor de herkomst van grondstoffen, vormt de naleving van wetgeving (onder meer mensenrechten en arbeidsvoorwaarden) en de zorg voor een veilige werkomgeving een belangrijk onderdeel binnen het certificaat. De diverse managementsystemen en de door Dycore gehanteerde ‘16 levensreddende regels’ zijn hierin de voornaamste pijlers binnen Dycore. “Ook hier scoorde Dycore hoog. CSC geeft zekerheid voor partijen die duurzaam willen bouwen op basis van bijvoorbeeld een BREEAM-NL certificering”, laat Oosterling tot slot weten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.