Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nederland beweegt mee met het water
Andrea Vollebregt, Directeur Vereniging van Waterbouwers Fotocredits: Ardito

Nederland beweegt mee met het water

In het werk ontstaan innovaties en nieuwe oplossingen worden gevonden. De ervaring en kennis die je daarmee opdoet geven je de mogelijkheid om je toekomst zelf mede vorm te geven, zolang je bereid bent te blijven leren.

De wereld kijkt naar ons…

Er is een groot tekort aan jonge aanwas in de GWW-sector, dus ook in mijn sector, de waterbouw. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de jeugd kiest voor een opleiding en carrière in de GWW en de waterbouw in het bijzonder? En hoe binden we arbeidskrachten aan onze sector? Zijn de mogelijkheden die de sector biedt te weinig bekend en maakt daardoor onbekend onbemind? Laten we wel wezen: wie kiest voor een carrière in de waterbouw kan rekenen op toekomstbestendig werk en wie wil meegroeien met de sector, kan een leven lang leren.

In de zomer- en najaarseditie van ons verenigingsblad ‘De Waterbouwer’ besteden we daar volop aandacht aan. Ik krijg vaak de vraag waarom ik voor onze sector heb gekozen. De betekenis van de sector voor ons waterrijke land is voor mij een belangrijke reden. Maar ook de veelzijdigheid van het werk en het empirische karakter van de sector. Werken in de waterbouw brengt je bij kleine werken, of juist bij hele grote. In het werk ontstaan innovaties en nieuwe oplossingen worden gevonden. De ervaring en kennis die je daarmee opdoet geven je de mogelijkheid om je toekomst zelf mede vorm te geven, zolang je bereid bent te blijven leren.

Een prachtig exportproduct

Waterbouw hoort bij Nederland, al eeuwenlang. Het is misschien wel ons bekendste exportproduct, wereldwijd. De veilige delta’s die onze waterbouwers creëren beperken zich al heel lang niet meer tot ons kikkerlandje. Wereldwijd wordt Nederland geroemd om de kennis en kunde omtrent het aanleggen van veilige delta’s, waterkeringen en watermanagement. Naast het feit dat waterbouw een belangrijk exportproduct is, is het bovenal een essentieel onderdeel van de Nederlandse economie. We houden graag droge voeten en waterwegen zijn een belangrijk onderdeel van onze logistieke keten.

Learning by doing

Waterbouw is een empirische wetenschap: learning by doing. Waterbouw evolueert voortdurend, daarom kun je in onze sector een leven lang leren. De bedrijven die werkzaam zijn in de waterbouw evolueren mee, op de golven van de verandering. Dat houdt in dat er sprake is van steeds complexer wordende omgevingen waarin en waaraan gewerkt moet worden, dat er steeds meer verantwoordelijkheid bij het werk komt kijken en het technisch materieel dat gebruikt wordt steeds weer doorontwikkeld moet worden. Het overgrote deel van de toegepaste techniek wordt ook nog eens gewoon hier, in Nederland, ontwikkeld. De waterbouw biedt om die reden ook veel werk aan belendende sectoren. Denk bijvoorbeeld eens aan scheepsdesign, de ontwikkeling daarvan en het bouwen van schepen.

Hoog water, zakkende bodem: werk aan de winkel

De nimmer afnemende taak van het veilig houden van ons land als het om hoog water en zakkende bodem gaat, wordt dagelijks uitgevoerd door werknemers die op elk niveau gekozen hebben voor hun vak. Van lager beroepsonderwijs, tot wetenschappelijk onderwijs; wie een opleiding afrondt, kan werk vinden in onze mooie sector. De verworven kennis kun je kwijt bij de vele opdrachtgevers, opdrachtnemers en ingenieursbureaus. En al doende leert men, samen weten we meer. Waterbouwers hebben ruimte nodig om hun innovaties door te kunnen voeren en nieuwe werkmethodieken uit te kunnen proberen. Zo kunnen we onze kust beter beschermen, weten we steeds meer over hoe dijklichamen zich gedragen, wat de invloed is van water op de natuur, op sluizen, op gemalen en waterkeringen… Door nieuwe kennis houden we Nederland leefbaar en veilig en blijft de economie draaien. Ook moet er ruimte zijn voor het kunnen opschalen en dient er geïnvesteerd te worden in watermanagement. Als collega in de GWW-sector vertel ik u echter niets nieuws.

Laat de mooiste motivatie voor jongeren om te kiezen voor de waterbouw zijn, dat we wezenlijk bijdragen aan Nederland, in alle facetten. Oer-Hollands werk en nog net zo belangrijk als toen, zo niet belangrijker. Nederland is nooit klaar met water en wie kiest voor waterbouw is daarom nooit uitgeleerd. Nederland beweegt mee met het water.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.