Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Natuurparadijs op Marker Wadden

Natuurparadijs op Marker Wadden

Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengt. Via prachtige wandelpaden en unieke vogelkijkplekken kunnen bezoekers genieten van het nieuwe natuurparadijs voor planten, insecten, vissen en vogels. Hupkes Houthandel leverde een groot deel van het hout voor de steigers en de vlonderpaden door een zandige en moerassige omgeving.

De Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en dragen bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Zowel onderwater als boven water. Niet alleen een natuurparadijs voor vissen en vogels, maar ook een heerlijk recreatie-eiland. En dat alles gewoon in eigen land, voor de kust van Flevoland. Sinds september 2018 is Haveneiland toegankelijk voor het publiek. Dit hoofdeiland van Marker Wadden telt in totaal 12 kilometer aan wandelpaden en drie opmerkelijke vogelkijkhutten.

Hupkes Houthandel leverde een groot deel van het hout voor de steigers en de vlonderpaden door een zandige en moerassige omgeving.

 

Enorme voorraad hout voor de gww

Vrijwel al het hout op het hoofdeiland is door Flora Nova Constructiewerken aangebracht. “Krap een half jaar hadden we de tijd voor de realisatie van de steigers, vlonderpaden en vogelkijkhutten”, weet Adri Timmerman. “We waren strikt gebonden aan de einddatum van 8 september 2018, het moment waarop de officiële opening stond gepland. Pas in maart van dat jaar waren de tekeningen definitief. Dan is het wel zo prettig als je op leveranciers kunt vertrouwen die grote hoeveelheden hout voor de gww uit voorraad kunnen leveren. Hupkes Houthandel is zo’n partij met een enorme voorraad aan Azobé en Demerara Groenhart- en Basralocus palen. Misschien zelfs wel de grootste voorraad van West-Europa. Bijkomend voordeel is dat Hupkes nog zelf (als één van de weinigen ) in Nederland Azobé rondhout op maat zaagt en bewerkt.”

Via prachtige wandelpaden en unieke vogelkijkplekken kunnen bezoekers genieten van het nieuwe natuurparadijs voor planten, insecten, vissen en vogels.

 

Absoluut de top

Demerara Groenhart met duurzaamheidsklasse 1 en sterkteklasse D70 is volgens Timmerman voor palen onverslaanbaar en absoluut de top. “Een ideaal product voor toepassing in deze omgeving. Deze houtsoort hebben we dan ook verreweg het meeste toegepast voor de onderbouw van de steigers, aangevuld met Basralocus en Cloeziana rondhouten palen.” In totaal werd zo’n 95 m3 aan Demerara Groenhart en Basralocus verwerkt, 76 m3 aan Cloeziana rondhouten palen en 109 m3 Azobé, eveneens op lengte en voorzien van liplassen en vellingkanten. “Azobé is onder meer toegepast voor de kespen, liggers, wrijfgordingen en dekdelen van de steigers. De grootste steiger, die dient voor aankomst en vertrek voor boten van de bruine vloot, rust als enige op een staalconstructie, maar is ‘ingepakt’ met Azobé en lijkt zodoende ook opgetrokken uit hout.”

Voor de medewerkers van Flora Nova waren het bijzondere en soms zelfs tropische omstandigheden daar op de Marker Wadden. Timmerman: “Door het warme voorjaar en de snikhete zomer leek het af en toe wel een woestijn. Het vervoersmiddel voor onze medewerkers paste wat dat betreft goed bij de omstandigheden. We hadden een voormalige ‘Dakar-jeep’ gecharterd voor het transport. Al met al een prachtig en bovenal uniek project voor ons.” Ook Hupkes Houthandel is trots op het eindresultaat. Directeur Stefan Meinhardt kijkt vooral ook terug op een prettige samenwerking met Flora Nova.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.