Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
N69: optelsom van duurzaamheid, innovatiekracht en professioneel omgevingsmanagement
Via zonnecellen in de geluidsschermen van de twee beekdalbruggen wordt energie opgewekt die direct aan het netwerk wordt geleverd. Er wordt 30% meer energie opgewekt dan nodig is voor alle weggebonden installaties (wegverlichting en pompinstallaties).

N69: optelsom van duurzaamheid, innovatiekracht en professioneel omgevingsmanagement

Daarmee krijgt hoofduitvoerder Boskalis niet alleen volop de ruimte om als regisseur in de volle breedte te excelleren, de benadering stelt het bedrijf ook in staat om binnen de projectkaders een aantal duurzame innovaties in te brengen. Initiatieven waarvan het welslagen valt of staat bij een uitgebreide technische expertise én een goed uitgevoerd omgevingsmanagement…

Stort van het brugdek van de fietsbrug over de Keersop met geopolymeerbeton. Een milieuvriendelijk beton zonder cement dat voor het eerst in Nederland in een voorgespannen constructie wordt gebruikt.​​​​​​

Het streven van Boskalis om in de uitvoering ten opzichte van het oorspronkelijke plan 20% minder CO2-uitstoot te realiseren, is ruimschoots gehaald. Dat zegt Alex Keur, omgevingsmanager binnen Boskalis. “Het is een resultaat waarmee we erg blij zijn en waaraan verschillende mooie initiatieven ten grondslag liggen. Eén daarvan betreft de twee half verdiepte liggingen bij de Molenstraat en Broekhovenseweg. Waar de Provincie Noord-Brabant initieel het plan had om deze in een betonconstructie uit te voeren, is vanuit de aanbieding van Boskalis uiteindelijk gekozen voor een duurzame folieconstructie die 7 meter onder het maaiveld in den droge is aangebracht.”

Een tweede duurzaam getint projectonderdeel is de energieneutrale weg. Via zonnecellen in de geluidsschermen van de twee beekdalbruggen wordt energie opgewekt die direct aan het netwerk wordt geleverd. Er wordt 30% meer energie opgewekt dan nodig is voor alle weggebonden installaties (wegverlichting en pompinstallaties).

De uit het zeer milieuvriendelijke geopolymeerbeton samengestelde fietsbrug over de Keersop is een ander voorbeeld dat de innovatiekracht van Boskalis onderstreept. “Na het doorlopen van een uitgebreid test- en ontwerptraject staan inmiddels alle seinen op groen om deze revolutionaire voorgespannen brug daadwerkelijk te gaan bouwen”, aldus Keur.

Belangrijke pijler

Marijn Alders, werkzaam als omgevingsmanager namens de Provincie Noord-Brabant is even enthousiast: “We zijn erg blij over de manier waarop Boskalis deze uitdaging heeft opgepakt en met hele mooie, nieuwe dingen is gekomen. Om zoiets te laten slagen, moeten beide partijen er echt vol voor gaan. Alleen dán haal je de eindstreep.” Beide omgevingsmanagers beamen dat een uitgebreide technische expertise alléén niet voldoende is. Het project vraagt ook op het gebied van contractmanagement en risicomanagement om een brede, vernieuwende blik. Daarnaast is omgevingsmanagement een zeer belangrijke en veelomvattende pijler onder dit project. Het heeft in meerdere opzichten een enorm aandeel gehad tijdens het realiseren van onder meer deze duurzame initiatieven. Keur: “Bijvoorbeeld via het coördineren en bewaken van het vergunningentraject en door proactief stakeholders bij het werk te betrekken, naar hen te luisteren en hen te informeren. Ongeacht of het nu gaat om een gemeente, waterschap, welstandscommissie of individuele agrariërs. Je moet samenwerken, in alle openheid en binnen een continue dialoog. Anders blijft het sec een technisch verhaal. En zonder draagvlak strand je.”

Alders kan zich helemaal vinden in de woorden van Keur: “Al die aspecten zijn tijdens dit project op een mooie manier samengekomen. Dit project is dan ook een schoolvoorbeeld van tiptop integraal projectmanagement. Daar mogen we allemaal trots op zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.