Platform over civiele techniek & infrastructuur
Multifunctioneel kraanschip is van alle markten thuis
Kraanschip Sam-Sam van de firma A.M. van der Laan is al vele tientallen jaren kind aan huis in het IJsselmeergebied.

Multifunctioneel kraanschip is van alle markten thuis

Kraanschip Sam-Sam van de firma A.M. van der Laan is al vele tientallen jaren kind aan huis in het IJsselmeergebied. Ook voor het versterken van de Markermeerdijken bewijst het multifunctionele kraanschip zijn meerwaarde voor een grote variëteit aan werkzaamheden. Een gesprek met de enthousiaste schipper Ben van der Laan, die met zijn broer Jan het bedrijf ‘samsam’ runt. 

De roots van het familiebedrijf gaan terug tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Vader Bep en moeder Gerda van der Laan, beide ook schipperskinderen, begonnen het bedrijf met een klein scheepje voorzien van mast en giek. “Het werd vooral gebruikt om diverse aannemers te voorzien van zand en grind”, weet Ben. “Enkele jaren later werd het schip ingeruild voor een veel groter beunschip met kraan. In 1988 heeft mijn vader vervolgens samen met een compagnon de huidige Sam-Sam laten bouwen, een multifunctioneel kraanschip waarvan we nu nog de vruchten plukken.” 

Prettige werksfeer

Ben is al sinds 2001 aan boord van de Sam-Sam, broer Jan pas na het pensioen van zijn vader in 2014. “Sindsdien runnen we samen het bedrijf”, zegt Ben. “Met de Sam-Sam verzorgen we een grote diversiteit aan werkzaamheden op het water. Voor de Alliantie Markermeerdijken zijn we het afgelopen anderhalf jaar in alle drie de deelgebieden actief geweest met onder meer het uitbaggeren van vaargeulen, het overslaan van stortsteen en het lossen van schepen. Daarnaast hebben we diverse hijswerkwerkzaamheden uitgevoerd en allerlei andere kleinere hand- en spandiensten. Het is heel plezierig samenwerken met de Alliantie. Er heerst gewoon een hele prettige sfeer op de ‘werkvloer’.”

De firma A.M. van der Laan investeert voortdurend in onderhoud en verbetering van de Sam-Sam.

Maritieme dienstverlening

Het feit dat de firma A.M. van der Laan kind aan huis is op het IJsselmeer is voor veel opdrachtgevers een belangrijke pré, vervolgt Ben. “We worden dan ook voor de meest uiteenlopende opdrachten ingeschakeld. Zo assisteren we regelmatig bij duikwerkzaamheden of het bergen van wrakken, maar zijn we ook actief met het aanbrengen van damwanden en palen in het water. We kunnen in veel gevallen heel snel schakelen en plannen. Dat is toch wel onze grootste kracht. Ons werkterrein beslaat voornamelijk het IJsselmeergebied, maar we zijn ook regelmatig te vinden in de Amsterdamse havens. We zijn zelfs ingericht voor het uitvoeren van werkzaamheden in de petrochemie.”

De firma A.M. van der Laan investeert voortdurend in onderhoud en verbetering van de Sam-Sam. Het schip beschikt over state-of-the-art technologie. “Zo hebben we in februari dit jaar stilgelegen als gevolg van de ijsgang en is alle elektra vernieuwd, inclusief een nieuwe baggercomputer. Alle technologie wordt voortdurend up tot date gehouden. Binnenkort wordt zelfs de hoofdmotor vervangen voor een schone Stage V-motor, zodat we voldoen aan de meeste strenge uitstooteisen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.