Platform over civiele techniek & infrastructuur
Moving water. Met de bekende ‘rode pompen’ én met hevels
Van Heck’s grootste hevelinstallatie in Oberhausen (D): een installatie van een Ø1200 in combinatie met een Ø1000 zorgen voor een capaciteit van 23.050 m3/u.

Moving water. Met de bekende ‘rode pompen’ én met hevels

Er worden meer en meer hevelinstallaties ingezet wanneer er maar een minimaal hoogteverschil is tussen instroom en uitstroom. De Van Heck Groep, specialist op het gebied van ‘moving water’ past deze duurzame en energiezuinige installaties veelvuldig toe. Jeroen van Heck, managing director bij Van Heck, licht toe wanneer en waarom hevelen een prima alternatief is.

“In veel gevallen op het gebied van waterverplaatsing, is een pompinstallatie neerzetten het meest voor de hand liggend. Maar in het kader van het milieu of wanneer je geluidshinder wilt voorkomen, moet je niet alleen zorgen dat iets technisch haalbaar is, maar moet je ook kritisch kijken en meedenken om tot de best passende oplossing voor iedereen te komen. En dáár staat Van Heck om bekend: helpen en begeleiden bij ieder vraagstuk op het gebied van watermanagement.”

Bij project Meerstad nabij Groningen plaatste Van Heck samen met De Romein Groep een stille, energiebesparende en milieuvriendelijke hevelinstallatie.

Hevelen: duurzaam, energiebesparend alternatief

Van Heck is continue in beweging, ook op het gebied van innovatie en biedt doordachte oplossingen die naadloos passen bij de behoeftes van de klant en het project. “Zo ontwikkelden en bouwden we een splinternieuwe hevel Ø1200 installatie voor een project in Oberhausen (D). Het is onze grootste hevel-installatie tot nu toe. Aanvankelijk werd er vanuit het bestek een dubbele Ø1200 installatie vereist, maar wij hebben berekend en onderbouwd dat het ook met een Ø1200 in combinatie met een Ø1000 zou kunnen. Zeker bij een krap werk midden in de stad scheelt dat veel ruimte. Gezamenlijk zorgen de hevels voor een capaciteit van 23.050 m3/u.” Dat deze locatie hiermee goed voorbereid was op een periode met hevige regenval, bleek tijdens de enorme stortbuien van afgelopen juli. 

Stille en milieuvriendelijke oplossing

Ook wanneer er specifieke geluid- en milieueisen aan een project gesteld worden, is hevelen een prima alternatief. “Zoals bij Meerstad nabij Groningen”, vervolgt Van Heck. “Omdat dit project naast een woonwijk is gesitueerd, hebben we samen met opdrachtgever De Romein Groep gekozen voor een hevelinstallatie met een laag geluidsniveau. De klant had nog niet eerder met een hevelinstallatie gewerkt, maar met de juiste ondersteuning en berekeningen zijn zowel klant als het Waterschap overtuigd van deze oplossing. In totaal ligt er drie keer 190m aan Ø1000 leidingwerk vanaf het instroompunt tot aan het uitstroompunt. Bij een minimaal hoogteverschil van slechts 30cm kan er met deze installatie 10.000 m³ water per uur verplaatst worden. De driedubbele hevel kan traploos het debiet bijhouden als het gemaal draait. Dat levert het een besparing van zo’n 90% op. Ideaal, helemaal wanneer een installatie er voor een langere periode staat.”

Het moge duidelijk zijn: aan de hand van razendsnelle engineering en uitvoering gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring, biedt Van Heck óók bij hevelprojecten passende oplossingen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.