Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Moving water any way you want it

Moving water any way you want it

Op het gebied van waterbeheersing en –verplaatsing zijn veel ontwikkelingen gaande. Sommige brandnieuw zoals het met een snelle oliepomp verpompen van olie/brandstof uit schepen. Of het losspuiten van de zeebodem voor de bekabeling naar offshore windturbineparken. Sommige technieken worden al langer gebruikt, maar zijn toch vrij onbekend, zoals het hevelen.

Allemaal methoden die Van Heck Group uit Noordwolde heeft bedacht of nieuw leven in heeft geblazen. De onderneming opereert wereldwijd op het terrein van waterbeheersing en -verplaatsing en is marktleider in grote waterverzetwerken. Met een uitgebreide verhuurvloot is het concern actief in de bagger-, bergings- en offshore-industrie. Maar ook in kleine waterwerken voor lokale civiele aannemers in Nederland. Daarnaast levert Van Heck pompinstallaties voor rioolrenovaties en koelwatersystemen en zorgt voor het voor het opstellen van noodplannen. Allemaal maatwerk en afgestemd op de wensen van de opdrachtgevers.

Van Heck Group

Sea Trophy.


Hevelen nieuw
leven ingeblazen
“Hoewel we constant bezig zijn met innovatie en duurzaamheid is er toch een methode waar we al 25 jaar mee werken, maar die in Nederland enigszins ‘ondergesneeuwd’ is”, zegt directeur Jeroen van Heck. “Dat is hevelen. Een techniek die wij bijvoorbeeld bij rioolrenovatie veelvuldig toepassen. Daarvoor hebben wij een vacuüminstallatie bedacht, geëngineerd en gefabriceerd, die wij vervolgens verhuren. Tijdelijke pompinstallaties zijn dan niet meer nodig. Dit hevelsysteem is een milieuvriendelijke, energiebesparende oplossing.” Hevelen werkt door het hoogteverschil tussen de in- en uitstroomzijde van een leiding. Een vacuüminstallatie met drie elektrisch aangedreven vacuümpompen trekt de lucht uit de leidingen. Deze installatie bevat een vacuümketel en container met apparatuur voor onder meer vorstbescherming en alarmering. De toestroom aan de instroomzijde van het hevelsysteem zorgt voor opstuwing, waardoor een zelfregulerende werking ontstaat. Van Heck: “Al bij een waterpeilverschil van 3 cm werkt het. Naast dat hevelen veel stiller is, verbruik je hiermee 90 procent minder energie dan met de gebruikelijke dieselpompen. Die hoef je nu ook niet te onderhouden, waardoor er minder bedrijfskosten zijn.” Een simpele methode, typisch voor Van Heck: waarom moeilijk als het makkelijk kan. 

Van Heck Group

Grensmaas Maastricht: Hevelinstallaties nabij Maastricht. (Beeld: Gerard Schulenberg)


Nieuwe compacte oliepomp
Onlangs heeft Van Heck haar laatste innovaties gelanceerd, zoals de Sea Trophy green and easy oil recovery. Een effectieve, compacte oliepomp, waarmee snel olie/brandstof uit schepen verpompt kan worden. En complexe pompinstallaties om de zeebodem los te spuiten voor de bekabeling voor offshore windmolenparken. “Wij leveren de juiste druk en volume voor het kabellegmateriaal. Niet veel mensen kennen deze techniek”, aldus Van Heck.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.