Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Morgen mogelijk maken wat gisteren beloofd is
Henk van Haaster begeeft zich op het virtuele pad. (Beeld: Henk van Haaster)

Morgen mogelijk maken wat gisteren beloofd is

Als hij begint te vertellen over wat hij met zijn team allemaal doet, kan hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. Henk van Haaster werkt op de kop af 20 jaar bij CGI en heeft de verantwoording over iAMLAB. “De afkorting staat voor infra en assetmanagement lab”, legt Henk uit. “Ontstaan omdat we zien dat digitalisering het verschil kan maken.”

Henk is voor CGI al sinds 2001 actief in het datadomein en brengt data bij elkaar, visualiseert en presenteert dit. “Met iAMLAB zetten we nieuwe technologieën in om digitalisering op gang te brengen. We willen allemaal een veiliger, bereikbaarder en leefbaarder Nederland. Om dat te creëren moet informatie toegankelijk samengebracht worden.

Herkennen, verkennen en experimenten

Hoe creëer je waarde voor de eindgebruiker? Dat is een essentiële vraag die het iAMLAB-team zichzelf continu stelt. “De toekomst kan alleen maar beginnen als we de informatie die we verzamelen willen delen, dezelfde taal spreken en definities standaardiseren”, vervolgt Henk. “Vervolgens dienen we ons daaraan te conformeren. Mijn team is multidisciplinair. Bij vraagstukken draait het om herkennen, verkennen en experimenteren. Is de uitkomst van een onderzoek bewezen in een ‘proof of value’ voor use cases, dan kan geoperationaliseerd worden. Hiermee voorkom je desinvesteringen.”

CGI’s iAMLAB experimenteert samen met klanten en leveranciers om de volgende generatie Asset Management omgevingen te bouwen, inclusief technologieën zoals 3D, Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en Mixed Reality, sensor data voor voorspellend onderhoud en semantische databases voor het verrijken van bouwinformatiemodellen. “Dat zetten we graag in de etalage, want dat zijn de voordelen die we graag schetsen. Ook Lidartechnologie mag aan het rijtje toegevoegd worden, het maken van puntenwolken voor objectherkenning. Op basis van de praktijk buiten kun je data verbeteren.”

Vlnr: Wouter Koenen, Mandy Sepers, Huibert Alblas, Britt Bekkenutte, Folkert de Vries, Annie Papalexiou, Tom Rozekrans, Henk van Haaster, Chantal Achterberg, Alexander Chatzizacharias.

Integraal werken in 3D op basis van reeds beschikbare data

Met een Digital Twin Asset Manager kun je met een VR bril of in AR de fysieke wereld combineren met administratieve en real time data. “Of dat nu gaat om het meten in een weiland of in binnenstedelijk gebied, of het plegen van onderhoud aan een PLC-kast bij een spoorwegovergang, het principe is dat wij ervoor zorgen dat bestaande gegevens over de omgeving of het object beschikbaar komen terwijl je op locatie staat. Deze gegevens kunnen op relevante onderdelen direct meer inzichten geven. Ook gaan we hiermee in 3D denken, in plaats van in platte tekeningen. Stel je een vergadertafel voor waarop platte 2D tekeningen van een brug liggen, maar de aanwezigen zien door hun telefoon, tablet of VR-bril gewoon een brug in 3D, die van alle kanten te bekijken is en waar bij onderdelen alle relevante info wordt getoond. Dat klinkt misschien science fiction-achtig, maar dat is wat wij doen. We werken integraal in 3D, op basis van reeds beschikbare data. Wij visualiseren data op een manier die ervoor zorgt dat er sneller, efficiënter en met minder fouten gewerkt kan worden.”

Samenwerken op een geheel nieuw level

iAMLAB plaveit de weg voor het werken van morgen. “Beter gezegd, het samenwerken van morgen. Als voorbeeld noem ik het werken onder de grond. Hoe mooi is het wanneer je de grond open wilt trekken en binnen een samenwerkingsplatform, waar je je actie aangekondigd hebt, krijg je relevante meldingen te zien over wat je gaat tegenkomen in de ondergrond? Allemaal op basis van gecombineerde data van verschillende organisaties. En die meldingen blijf je krijgen gedurende het project, zodat je nooit iets over het hoofd ziet. Dit is geen utopisch verhaal, besef dat de EU eist dat netbeheerders liggingsgegevens digitaliseren voor planningswerkzaamheden. Door het inzetten van Computer Vision technieken kun je een aanzienlijk deel van de 19 miljoen aansluitleidingen geautomatiseerd vectoriseren.”

Er is een enorme bereidheid om te gaan samenwerken, concludeert Henk. “Dat maakt het mogelijk om alles wat elkaar beïnvloed aan elkaar te koppelen. Laat iAMLAB de aanjager zijn in dat proces, de partij die kan omdenken, vraagstukken 360 graden kan ronddraaien en die met oplossingen komt die eigenlijk morgen pas uitgevonden hadden moeten worden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.