Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Mooie mix van waterbouw, renovatie en restauratie
Aerial view inhangen nieuw geproduceerde sluisdeuren.

Mooie mix van waterbouw, renovatie en restauratie

In 1963 gestart als onderhoudsbedrijf in de droge infra is De Vries Werkendam uitgegroeid tot een vooraanstaande specialist rondom de realisatie van waterbouwkundige en civieltechnische constructies en objecten. Of het nu gaat om nieuwbouw, onderhoud, renovatie of restauratiewerkzaamheden, de aanwezige expertise garandeert een hoogwaardige uitvoering op maat. Dat bleek andermaal tijdens de renovatie van de Groote Zeesluis in Muiden, een kunstwerk waarmee de onderneming door de jaren heen een speciale band heeft gekregen.

Water- en betonbouw kent voor De Vries Werkendam amper geheimen. Onder leiding van de dga’s Dammes Oldenburg en Jan Luijten bedient het familiebedrijf binnen beide disciplines uiteenlopende opdrachtgevers. In Nederland en daarbuiten. “Qua ontwerp en realisatie bieden we een totaalpakket”, zegt Oldenburg. “Zowel voor nieuwbouw, onderhoud, renovatie als restauratie. We hebben alles in huis om waterbouwkundige en civieltechnische projecten te realiseren. Het aanbrengen van verankeringen en funderingen wordt verzorgd door ons zusterbedrijf De Vries Titan, sinds 1999 specialist op het gebied van de aanleg van verankerings- en funderingssystemen voor infraprojecten en de burgerlijke en utiliteitsbouw.”

Verwijderen van de bestaande sluisdeuren ten behoeve van de renovatie.​​​​​​

Nieuwe mijlpaal

Tijdens de recente vernieuwing van de Groote Zeesluis bracht De Vries Werkendam zijn uitgebreide expertise wederom in de praktijk. De activiteiten zijn een vervolg op eerdere werkzaamheden die het bedrijf in hartje Muiden uitvoerde. Oldenburg beschrijft het project dan ook als een nieuwe mijlpaal binnen de samenwerking met Waternet. “We doen al tientallen jaren zaken met elkaar. In 2004 kregen we opdracht tot een grootscheepse restauratie van het metselwerk en de sluisdeuren van het sluiscomplex. De sluis is destijds volledig drooggezet en voorzien van een volledige overkapping om de werkzaamheden in geconditioneerde omstandigheden te kunnen uitvoeren. In 2016 hebben we een viertal deurstellen van de sluis gerenoveerd.”

Zo’n twee jaar terug werd De Vries Werkendam wederom benaderd voor een grondige renovatie- en restauratieronde. Nu diende opnieuw plaatselijk opgetreden scheurvorming in het metselwerk te worden verholpen en moesten de overige deurstellen dezelfde behandeling krijgen als de deurstellen in 2016. Alle staalconstructies van het sluiscomplex en de verkeersbrug zijn voorzien van een nieuw conserveringssysteem en het houtwerk van het sluishuis is gerenoveerd. Tot slot was het zaak een oude toegangsbrug te vervangen door een nieuw te bouwen exemplaar dat aansluit bij het monumentale karakter van de sluis. 

Plaatselijk herstel metsel- en voegwerk.

Een-tweetje

Oldenburg omschrijft de uitgevoerde werkzaamheden als een mooie mix van waterbouwkundige, renovatie- en restauratieactiviteiten. “Naast het inbrengen van onze eigen specialismen hebben we voor de restauratie van het metsel- en voegwerk een beroep gedaan op onze vaste partner Nico de Bont uit Vught, specialist in klassieke restauratie.” Het vernieuwen van twee specifieke sluisdeuren werd een een-tweetje met Wijma uit Kampen, gespecialiseerd in het vervaardigen van houten sluisdeuren. “Bij het verwijderen van de buitendeurstellen in de middenkolk bleken twee deuren fors beschadigd te zijn. Na een grondige inspectie door de experts van Wijma werd besloten deze te vervangen. Een mooie klus die we samen tot een goed einde hebben gebracht”, aldus Oldenburg, die afsluit met lovende woorden voor de opdrachtgever. “Waternet verliest de waardevolle functie van de door hen beheerde monumentale kunstwerken niet uit het oog. De Groote Zeesluis is daarvan een prima voorbeeld. Het complex heeft als publiekstrekker een grote impact op het Muidense centrum. Dat besef is volop aanwezig.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.