Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Mooi werk maak je met elkaar bij vervanging Langebrug Oud Ade

KSC856 kopiëren
LeKa-boorstelling KSC856RB met hulpmaterieel op ponton bij project vervanging Langebrug in Oud Ade.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Kandt bv

15 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Hoofdaannemer Hegeman Bouw & Infra is afgelopen september – na de ontwerpfase welke in bouwteamverband met de gemeente en ingenieursbureau Nebest Adviesgroep is doorlopen – gestart met het vervangen van het dek van de houten fietsbrug. 

Tegelijkertijd zijn de damwandschermen langs beide aanbruggen vernieuwd. Aansluitend wordt de betonnen autobrug in zijn geheel vervangen: zowel de paalfundatie, de pijlers, landhoofden, als het brugdek. Voor de funderingswerkzaamheden is Kandt Aannemings- en Funderingsbedrijf ingeschakeld.

Vroegtijdig meedenken in oplossingen

Kandt heeft al meer dan 40 jaar ervaring in funderingswerken. “Geen uitdaging gaan we uit de weg”, zegt Bastiaan Verheul, projectleider bij Kandt. “Bij dit project zit de uitdaging vooral in de bereikbaarheid, fasering en beschikbare werkruimte bij het aanbrengen van fundatiepalen en damwanden. Hoofdaannemer Hegeman Bouw & Infra heeft na eerdere positieve ervaringen met Kandt besloten ons in de tenderfase al bij het project te betrekken. Op basis van de ervaringen die we hebben met elkaar, denk je als onderaannemer mee met de (on)mogelijkheden van elk specifiek project. Door vroegtijdig uitvoeringstechnisch te ondersteunen en het soms net iets anders te doen, maak je een project haalbaar en maakbaar.”

Mini-drukstelling KSC8RB waarmee Kandt in beperkte ruimte een damwandplank drukt.

Inzet juiste materieel

Kennis en kunde zijn belangrijk, het juiste materieel ook. Kandt beschikt over een uitgebreide vloot aan materieel en biedt voor elk specifiek project een passende oplossing. “Bij het aanbrengen van de 38 LeKa-palen (lengte 18,00 – 21,00m) voor de landhoofden en steunpunten die in het water zijn aangebracht, is onze 65-tons boorstelling ingezet”, zegt Verheul. “Bij palen met die lengtes, heb je normaal gesproken een grote makelaarstelling nodig, maar wanneer daar –zoals bij dit project– geen ruimte voor is, heb je een compacte machine met vermogen nodig.” De KSC856, die Kandt in eigen ontwikkeling heeft gebouwd, heeft voldoende power om de palen deels vanaf een ponton, deels vanaf het bestaande landhoofd te boren. “Het 150m lange damwandscherm (planklengtes tussen 6,00 – 17,00m) is deels gedrukt en deels getrild. Voor het drukken in een zeer beperkte ruimte werken we met behulp van een kleine mini-drukstelling. Voor de grotere damwanden is weer ander materieel ingezet.” Ook de verankering en laswerk aan de gording en deksloof zijn door Kandt opgepakt. Verheul: “Een mooi project waarbij veel verschillende disciplines zijn toegepast, wel vijf soorten materieel zijn ingezet en waar er door mee te denken een maakbaar ontwerp is ontstaan naar tevredenheid van alle partijen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%