XAxis Technologies heet voortaan Senzorro. Een nieuwe naam, website en rebranding die beter passen bij het aanbod, de techniek en de toekomstplannen van het bedrijf. Kern van alles: het thema ‘Senzorro signaleert alles’. Zeker als het om effectief grondwatermanagement gaat. Senzorro is bovendien goed in ‘koppelen’.
In de infrastructuur wordt veel apparatuur voor monitoring gebruikt maar die communiceert voornamelijk via eigen software. Dat moet veel efficiënter kunnen, bedacht Jeffrey Tromp, founder van Senzorro. Hij ontwikkelde vervolgens een speciaal cloud-based softwareplatform dat de data van alle verschillende monitoringsapparatuur registreert en verwerkt tot bruikbare inzichten. Zowel die van de eigen hardware als de hardware van derden.
Tromp weet nog precies wanneer het muntje viel. In 2010 legde hij tijdens het project Spoorzone Delft de basis voor het huidige softwareplatform. “Destijds was het nog veel manueel werk omdat meetnetten in die tijd zodanig kostbaar waren en niet geschikt voor grootschalige inzet. Ook de apparatuur was niet bepaald vooruitstrevend. We bevonden ons ten tijde van dat project al ruimschoots in de 21e eeuw, maar er werd gebruik gemaakt van techniek uit de 20e eeuw.”
Aanvankelijk ‘knoopte’ Tromp op Spoorzone Delft alle verschillende systemen op de achtergrond aan elkaar. “Van alle registratiesystemen voor onder meer het registeren van verzakkingen, trillingen en grondwatermonitoring werd de data aanvankelijk manueel verwerkt. Alles werd met de hand uitgelezen, verzameld en verwerkt in een Excel-file. Het was een dagtaak.” Via een bekende relatie werd Tromp ‘ingevlogen’. “Ik heb daar de eerste versie van onze applicatie gepresenteerd en het management van zowel de bouwcombinatie als ProRail was direct overtuigd. Met behulp van onze applicatie werd de data van monitoring apparatuur volledig geautomatiseerd verwerkt en vertaald naar bruikbare inzichten. Onze applicatie is
gedurende het gehele project (ruim 7,5 jaar) gebruikt. Van daaruit is het idee ontsproten om het platform breed in de markt te
gaan inzetten.”
Sander Derlagen, directeur van Senzorro, vult aan: “Het is inmiddels uitgegroeid tot de ‘Office365 voor omgevingsmanagement’ waarin data van alle aanwezige apparatuur en sensoren op een project wordt verzameld, maar ook bijvoorbeeld data vanuit de BRO (basisregistratie ondergrond). Onder sensoren verstaan we tevens klachten of opmerkingen van omwonenden. Ook die data kunnen in het platform worden geïintegreerd om de ‘klanttevredenheid’ te monitoren.”
Tijdens het Spoorzone-project verbaasde Tromp zich tevens over de gebruikte apparatuur. “Er werd in mijn ogen verouderde techniek gebruikt, veel kabels, zware accu’s et cetera. Na de afronding van het project ben ik zelf gaan experimenteren met het ontwikkelen en bouwen van apparatuur voor in eerste instantie grondwatermonitoring. Na twee jaar ontwikkelen samen met een wetenschapper die ook nu nog steeds een belangrijke positie heeft binnen ons bedrijf, is het op de markt gebracht. Het resultaat is een veel compacter en efficiënter model dan tot dan toe gebruikelijk. Het concept is ‘hufterproof’ en zeer betaalbaar. Het bestaat uit een waterdruksensor met een kabel naar een dichtgeseald kastje zonder ook maar één schakelaar of knopje. Je kunt het gerust, afhankelijk van meetfrequentie en batterijsterkte, tot wel acht jaar lang in een peilbuis laten zitten zonder ernaar om te hoeven kijken. Het toestel communiceert draadloos, eventueel zelfs via satellietcommunicatie, met onze eigen software-applicatie waarop de eindgebruiker kan inloggen. Desgewenst verzorgen we op een project een grondige radio-analyse met een uitgebreide rapportage zodat de opdrachtgever gegarandeerd is van een 100% werking van het netwerk.”
Senzorro biedt ingenieursbureaus, infra-aannemers en overheden (gemeentes en waterschappen) een totaaloplossing. “De hardware verkopen we, de software is beschikbaar op abonnementsbasis en uit te breiden met tal van modules”, zegt Derlagen. “De techniek en hardwarecomponenten worden zoveel als mogelijk lokaal in Nederland geresourced, echt made in Holland.” Tromp: “Naast het buy-local principe in het kader van social return, bieden de korte lijnen ook mogelijkheden om snel eventuele projectspecifieke aanpassingen te doen zonder dat er een externe buitenlandse partij bij nodig is.” De komende jaren kunnen we van Senzorro nog veel meer hardware- en software-ontwikkelingen verwachten. “We focussen ons volledig op de ontwikkeling van nieuwe monitoringsoplossingen voor omgevingsmanagement.”