Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Mobilis produceert zelf groene stroom op bouwplaats

Mobilis produceert zelf groene stroom op bouwplaats

Elektrisch rijden is duurzaam, daarvoor op de bouwplaats je eigen groene stroom opwekken is nóg duurzamer. Dat is het idee achter de e-CO2tainer (spreek uit: Ecotainer) van Mobilis. De e-CO2tainer is een mobiele unit waar bestuurders hun elektrische auto’s op projectlocaties kunnen opladen. De benodigde stroom wordt opgewekt met op de unit geplaatste zonnepanelen en windturbines, en een generator die uitsluitend op natuurlijke biobrandstof (niet op biodiesel) werkt.

Innovatieve eigen ontwikkeling

De e-CO2taineris een eigen ontwikkeling van TBI-onderneming Mobilis, in samenwerking met Power Sonic EMEA uit Nijkerk, gespecialiseerd in energieopslag via accusystemen. De eerste container is medio november 2019 geleverd.

Aanleiding voor het ontwikkelen van de e-CO2tainer is de doelstelling van Mobilis om in 2025 een nagenoeg geheel elektrisch wagenpark te hebben. Daarmee is in 2018 een start gemaakt. Echter, het is niet eenvoudig om elektrische auto’s op projectlocaties op een conventionele manier op te laden. Een goede (zware) netaansluiting is niet op de eerste dag geregeld en soms helemaal niet mogelijk. Of het is veel te duur om een laadvoorziening te plaatsen.

Kleine ‘energiecentrale’

Met de mobiele laadcontainer is dit probleem uit de wereld. Per container kunnen zes auto’s tegelijkertijd opladen. Deze kleine ‘energiecentrale’ slaat de zelf opgewekte stroom op in redundant uitgevoerde batterijen; moet de ene batterij geladen worden, neemt de andere batterij de leverantie over. De e-CO2tainerszijn modulair en kunnen ook op een bouwkeet worden aangesloten en daar stroom leveren.

Een aansluiting op het elektriciteitsnet is eveneens mogelijk. Dan wordt stroom geleverd die niet direct nodig is en stroom afgenomen bij een piekvraag in het project. De e-CO2tainerkan zo bijvoorbeeld als permanente unit bij tunnelinstallaties dienst doen en inkomen genereren. Om op toekomstige ontwikkelingen te kunnen inspelen zijn de units al op waterstof voorbereid. De 40 ft grote e-CO2tainerkan op elk gewenst moment opgeladen en vervoerd worden. Er zijn geen speciale ontheffingen nodig voor het vervoer ervan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.