Platform over civiele techniek & infrastructuur
Mobilis gaat bruggen bij Strandeiland en Centrumeiland bouwen

Mobilis gaat bruggen bij Strandeiland en Centrumeiland bouwen

Mobilis B.V. gaat op IJburg de bruggen Annemie Wolffbrug en Lee Millerbrug bouwen. Gemeente Amsterdam en Mobilis B.V. ondertekenden onlangs de aanbestedingsovereenkomst voor de realisatie van de twee bruggen. Mobilis scoorde het beste op een combinatie van inschrijfbedrag, risicobeheersing en duurzaamheid. 

“Mobilis is geen onbekende in het Amsterdamse.”, zegt Remco Hoeboer, directeur Mobilis. “We zijn trots op deze mooie samenwerking en kijken uit naar de bouw van twee bruggen waar we natuur en groen integreren in de bouwconstructie.”

De twee bruggen verbinden Haveneiland, Centrumeiland en Strandeiland met elkaar. De bruggen zijn met name belangrijk voor Centrumeiland, Strandeiland en Buiteneiland. Ze zorgen voor een goede bereikbaarheid en een veilige en vlotte doorstroming van auto, fiets, voetganger, bus en tram. 

“Beide bruggen zijn onderdeel van de familie ‘Eiland-bruggen’. Voor de nieuwe bruggen is extra aandacht besteed aan natuurinclusief bouwen (natuur en groen integreren in de bouwconstructie) en zorgvuldige detaillering. Zo komen bij de bruggen bijvoorbeeld speciale nestmogelijkheden voor vleermuizen en vogels. De aansluitende paviljoens en parkeerinrit achter de Lee Millerbrug op Strandeiland zijn ook onderdeel van de opdracht. We zijn verheugd op deze wijze te kunnen bijdragen aan de toekomstige gemeenschap en omgeving op IJburg.”, aldus Jorrin ten Have van Grimshaw Architects. 

De paviljoens zijn ruimtes die gebruikt kunnen worden voor activiteiten op het water en het strand. Er kan bijvoorbeeld een restaurant komen of een watersportclub. De brug zorgt dus niet alleen voor een goede verbinding, maar geeft ook de gelegenheid aan de bewoners van IJburg om elkaar te ontmoeten.

De gemeente Amsterdam heeft het ontwerp en het contract gemaakt. Hierbij is samengewerkt met ingenieursbureaus, waaronder Sweco en Grimshaw Architects. “Ik ben blij met het huidige resultaat, trots op het hele team wat hieraan gewerkt heeft en kijk uit naar het eindresultaat: sierlijk vormgegeven bruggen die de nieuwe eilanden definitief met elkaar zullen verbinden en prachtige paviljoens die de entree van Strandeiland markeren” aldus Frits Groot, projectmanager vanuit het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam.

Planning

In het tweede kwartaal van 2023 starten de uitvoeringsvoorbereidingen. Volgens de huidige planning kunnen de bruggen en paviljoens in 2026 in gebruik worden genomen. De verlengde IJtram (lijn 26) kan naar verwachting al met kerst 2025 over de bruggen rijden. De tram rijdt naar Strandeiland met een tussenstop op Centrumeiland. Voor de huidige en nieuwe bewoners van Centrumeiland en Strandeiland betekent dit een directe verbinding met het Centraal Station.

Zie ook

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.