Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Mirjam van der Gaauw (45), projectleider bij Van den Herik Sliedrecht

Mirjam van der Gaauw (45), projectleider bij Van den Herik Sliedrecht

De bouw- en infrasector is een mannenwereld. Maar wie goed zoekt, komt wel degelijk ook vrouwen tegen. Op deze pagina bieden we hen een podium. Om te lezen wat ze beweegt, hoe ze hun werk doen en vooral hoe het is om als vrouw in een overwegend mannenwereld werkzaam te zijn. In deze editie geven we het woord aan Mirjam van der Gaauw, al 22 jaar met veel plezier werkzaam bij Van den Herik Sliedrecht.

Het was voor Mirjam van jongs af aan wel duidelijk dat ze later ‘iets’ met water wilde gaan doen. “Ik had altijd al interesse in water, bruggen en sluizen, ben actief bij de waterscouting en zeil graag”, zegt ze. De keuze voor een opleiding civiele techniek leek dan ook een logische. “Na het behalen van mijn diploma kreeg ik de kans om bij Van den Herik te starten als werkvoorbereider, inmiddels alweer 22 jaar geleden. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik kende het bedrijf namelijk al vanuit mijn stageperiode en kreeg direct mooie projecten onder mijn hoede, zoals de Waterkering in Kampen en een grote dijkversterking in Zeeland.”

Uitstapje naar explosieven opsporing

Enkele jaren later werd Mirjam gevraagd om assistentie te verlenen op de afdeling explosieven opsporing bij Van den Herik. “Aanvankelijk was het idee om twee dagen in de week te assisteren als werkvoorbereider op een project, maar dat werd al snel een fulltime bezigheid. Ik beschouwde het als een civiel project met een extra dimensie.” Enkele jaren later groeide Mirjam door tot afdelingshoofd van de afdeling explosieven opsporing. “Die functie heb ik zo’n vijf jaar lang met veel plezier vervuld. Op een gegeven moment begon het toch weer te kriebelen. Ik miste de waterbouw. Vanuit de directie werd dat goed opgepakt. Sinds begin 2017 ben ik als projectleider actief op een groot onderhoudscontract voor de IJsseldelta en Twentekanalen. Dat contract is overigens net afgerond en overgegaan in een nieuw meerjarencontract.”

Open cultuur

Hoe is het om in een overwegend mannenwereld werkzaam te zijn? “Ik ben niet anders gewend – ook vanuit mijn opleiding – en voel me daar helemaal prima bij”, zegt Mirjam. “Ik heb de cultuur bij Van den Herik altijd als zeer prettig ervaren. De laatste jaren zijn er overigens steeds meer vrouwen werkzaam binnen ons bedrijf, op alle niveaus. Zo is de verdeling man-vrouw in de directie zelfs 50-50. Een groot verschil met de mannenwereld die het twintig jaar geleden was. Projectteams worden vandaag de dag veel breder ingestoken, ook met niet technische functies. Dat zorgt voor meer diversiteit, ook onder mannen, en leidt tot goede resultaten.”

Ambities heeft Mirjam niet zozeer. “Ik leef in het hier en nu. Ik moet plezier en uitdaging hebben in het werk dat ik doe, de functietitel is me om het even. Het leuke van mijn huidige rol als projectleider is dat je aanwezig bent op het project zelf. Je ziet wat er buiten gebeurt. Bovendien is elk project uniek en elke dag anders. Ook de aard van de werkzaamheden verschilt per project(onderdeel). De ene keer ligt de focus meer op de aansturing van mensen, een andere keer op technisch vlak en momenteel neem ik de taak van ‘disciplineleider duurzaamheid’ waar, boven op mijn rol als projectleider. Mij zul je niet horen klagen!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.