Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Mensen en machines: kapitaal van een infrabedrijf
Goede medewerkers zijn schaars, dus het is belangrijk ze aan boord te krijgen én te houden.

Mensen en machines: kapitaal van een infrabedrijf

Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw ontlenen hun bestaansrecht (en continuïteit) aan de mensen en machines die dagelijks voor ze aan het werk zijn. Niet voor niets worden die vaak het kapitaal van de onderneming genoemd. Excellent materieelbeheer en vooruitstrevend personeelsbeheer (HRM) zijn dan ook vaak speerpunten van goed draaiende infrabedrijven. 

Als één van de grootste en snelst groeiende softwarehuizen van Nederland, levert Bouw-Infosys specifieke brancheoplossingen voor o.a. de gww-sector, waarmee dat kapitaal efficiënt beheerd kan worden.

Tijdig onderhoud van materieel draagt bij aan langere levensduur.

Excellent materieelbeheer

“Materieelbeheer stopt niet bij het registreren van uren van het materieelstuk op een project en start natuurlijk al ver voor die tijd”, zegt Arno Berwers van BouwInfosys. “Het begint bij vragen als: wanneer gaan we investeren in welk materieelstuk, wat is de verwachte bijdrage van dat materieelstuk en hoe lang denken we het materieelstuk in te zetten?” 

Materieelbeheer is duidelijk veel breder dan alleen urenregistratie. Het raakt zoveel onderdelen binnen het bedrijf. Berwers licht toe: “Het heeft invloed op de liquiditeit op moment van investeren, het moet worden afgeschreven in de vaste activa registratie (en dus raakt het de financiële administratie), de benodigde keuringen van het materieelstuk moeten worden bijgehouden en het materieel moet goed onderhouden worden. Daarnaast moet het materieel gelijktijdig met een bijbehorende machinist ingepland worden op de juiste projecten. De uiteindelijke uren van de machinist, die hij op de telefoon registreert, moeten natuurlijk worden doorbelast op het project en opbrengst genereren voor zowel het materieelstuk als de machinist.”

Bij bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw zijn de mensen en machines het kapitaal.

Geïntegreerd ERP-systeem

Daar komt de kracht van een werkelijk geïntegreerd ERP systeem naar voren. Bouw-Infosys heeft al duizenden keren met dit bijltje gehakt. “Wij ontwikkelen oplossingen die helpen in het efficiënt beheren van het kapitaal. Van eenvoudig plannen in een grafisch drag-and-drop planbord tot het registreren van keuringen in het werk.” Het allerbelangrijkste verschil met de traditionele manier volgens Berwers: “Dat het volledig geïntegreerd is met de backoffice om maximaal te profiteren van éénmalige invoer en hergebruik van informatie.”

Vooruitstrevend personeelsbeheer

Ook op het gebied van personeelsbeheer is het van het grootste belang is dat dit goed op orde is. “Zeker in deze tijd waarin goede medewerkers schaars zijn en je deze aan boord moet zien te krijgen en te houden. Met onze zogenaamde vlootschouw is direct inzichtelijk waarin het bedrijf excelleert op het gebied van personeel (HRM). Het geeft geautomatiseerd inzicht in het werknemersbestand, de opbouw daarvan in leeftijd/dienstjaren/opleiding/salaris etc. en stelt je in staat om proactief te handelen waar nodig.” 

Een geïntegreerd ERP-systeem van Bouwinfosys helpt in het efficiënt beheren van het kapitaal.

Employee Self Service

Volgens Berwers is salaris allang niet meer dé bepalende factor om de beste mensen te krijgen en behouden. “Employee Self Service, dát is helemaal van deze tijd. Werknemers verwachten een (intranet) omgeving waarin zij zelf hun eigen zaken kunnen regelen. Niet alleen uren registreren of verlof aanvragen, maar ook zelf documenten uploaden, opleidingen bekijken of aanvragen. Even chatten met de HR-afdeling om te weten of je een dag vrij krijgt als je broer of zus trouwt. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden. Kun je dat niet bieden? Dan is het gras al snel groener aan de andere kant.”

Al is het materieel nog zo goed onderhouden, een lekke band kun je niet altijd voorkomen. Dan is het maar goed dat er ook in de nacht medewerkers klaar staan om alles zo snel mogelijk te repareren zodat het werk kan doorgaan.

Signaleren en proactief handelen

“Een goed en geïntegreerd systeem maakt het leven van een HR-medewerker een stuk prettiger. Het systeem signaleert tijdig wanneer contracten aflopen, jubilea plaatsvinden, documenten verlopen of certificaten verlengd moeten worden, waarop de HR-afdeling proactief kan handelen. Zo veel prettiger, efficiënter én inzichtelijker dan wanneer daar allerlei losstaande applicaties voor gebruikt worden.” Berwers besluit: “Zijn bij jou ook de mensen en machines het kapitaal van jouw onderneming? En wil je excelleren op materieelbeheer en personeelsbeheer? Dan ben je bij BouwInfosys aan het juiste adres!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.