Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Meest stabiele steenzetting van dit moment
De naam Quattro verwijst naar de vier Basaltonzuilen die onderling verbonden zijn tot één setje.

Meest stabiele steenzetting van dit moment

Na een avontuur van vier jaar ontwikkeling, heeft Holcim Coastal het voor elkaar gekregen: haar Basalton Quattroblock is de meest stabiele steenzetting van dit moment. Reden voor bouwconsortium Levvel om deze innovatieve steenzetting toe te passen op de Afsluitdijk. Een primeur, want de dijk is de eerste toepassing van het Quattroblock.

“Het Quattroblock is een doorontwikkeling van de bekende Basaltonzuil, die al 45 jaar toegepast wordt om dijken te versterken”, legt Jean-Pierre Quataert, directeur van Holcim uit. “In de periode tussen 2015 en 2018 hebben we de ‘oude’ Basaltonzuil doorontwikkeld om een nog hogere stabiliteit te krijgen. Des te hoger de stabiliteit, hoe lager de zuilen kunnen zijn. Hierdoor is er minder beton nodig wat weer CO2-reductie oplevert. Dit alles resulteert in een lagere MKI-waarde voor het gehele project.” Het Quattroblock is getest in de Deltagoot van Deltares. Het experiment werd afgesloten met een duurtest waarbij 24 uur lang grote golven op de kering inbeukten. “De stabiliteitsfactor is met een waarde van 1,64 zeer hoog. Deze waarde is door Rijkswaterstaat opgenomen in de Steentoets.”

Sterke en stabiele bekleding

De naam Quattro verwijst naar de vier Basaltonzuilen die onderling verbonden zijn tot één setje. Dit geeft een nog sterkere en stabiele bekleding voor de Afsluitdijk. Bijkomend voordeel is dat ze hierdoor veel sneller geplaatst kunnen worden. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat het talud boven het fietspad aan de Waddenzeezijde en een deel van het talud aan de waterkant van het IJsselmeer zijn versterkt met 700.000 m2 Basalton Quattroblocks. 

Het Quattroblock is het resultaat van continu ontwikkelen van oplossingen.

Logistiek hoogstandje

De productie van de stenen en de logistiek waren nog wel een grote uitdaging voor de mensen van Holcim. “Bijna drie jaar lang hebben we extra productie gedraaid. We hebben er zelfs een nieuwe fabriek in Alphen aan den Rijn voor gebouwd. De uitdaging was vooral om de benodigde hoeveelheid stenen op tijd op de verschillende dijkvakken te krijgen. Vanuit Alphen zijn ze per schip getransporteerd richting de Afsluitdijk. Door korte communicatielijnen en snel schakelen met Levvel is dit goed verlopen.”

Groene betonoplossingen

Het team van Holcim is trots op ‘hun’ Quattroblock met de Afsluitdijk als primeur. “Het Quattroblock is het resultaat van continu ontwikkelen van oplossingen voor onze opdrachtgevers. We zoeken altijd naar nog ‘groenere’ betonoplossingen en producten die passen binnen ons ecologisch systeem. Dit doen we vanuit ons innovatiecenter in Lyon, Frankrijk. Zo zijn we ook bezig met de ontwikkeling van een zogenaamd bioreceptief betonmengsel. Organismen kunnen zich hierdoor makkelijker hechten aan een betonoppervlak wat de flora en fauna op en rond de dijken en oevers ten goede komt. Ook onderzoeken we betonsamenstellingen voor kunstmatige riffen. Ons doel is om met onze producten wereldwijd kust- en rivierengebieden veiliger en duurzamer maken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.