Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Meer dialoog nodig over oeverbescherming in verduurzaming wijken

Edese onderneming biedt duurzame optie met 100% recyclebaar beton Bij de verduurzaming van wijken is er nog winst te behalen als het gaat om oeverbescherming. Dat stelt Gijs Jansen, directeur van betonbeschoeiingproducent Filamat in Ede. Volgens hem is het belangrijk om in gesprek te gaan met betrokken partijen, zodat het duurzaam beheren van oevers dichterbij […]

schermafbeelding-2019-01-04-om-13.36.00-kopiren

17 mei 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Edese onderneming biedt duurzame optie met 100% recyclebaar beton

Bij de verduurzaming van wijken is er nog winst te behalen als het gaat om oeverbescherming. Dat stelt Gijs Jansen, directeur van betonbeschoeiingproducent Filamat in Ede. Volgens hem is het belangrijk om in gesprek te gaan met betrokken partijen, zodat het duurzaam beheren van oevers dichterbij komt. Vijvers, kanalen, plassen en beken zijn immers volop aanwezig in de Nederlandse wijken.

Gijs Jansen ziet de oplossing van duurzame oeverbescherming in betonbeschoeiing. “Ik merk dat veel gemeenten en beheerders nog kiezen voor houten oeverbescherming. Maar voor houten palen en planken is het nodig om bossen te kappen. Daarom past het niet in een duurzame wijk. Wij produceren betonbeschoeiing van glasvezelversterkte betonplaten. Deze platen gaan veel langer mee dan hout en zijn binnenkort bovendien volledig recyclebaar.”

Particulieren
Als individuele particulier met een beperkt aantal meters te beschoeien lengte, is het niet eenvoudig om tegen aanvaardbare kosten een bestendige oplossing te realiseren. Ook daarom is dialoog en samenwerking nodig volgens Gijs: “Ik denk dat meer dialoog en vooral regievoering door private samenwerkingen belangrijk is, zodat ook voor beperkte lengtes voor een goede en duurzame oplossing kan worden gekozen. Verbinding in de wijken kan dan worden opgepakt door gebiedsregisseurs.”

Lange levensduur
De winst zit volgens Gijs dan ook in deze betonbeschoeiing. “Daarom pleit ik voor meer dialoog. Ik begrijp dat het voor veel mensen niet duidelijk is welke oeverbescherming het beste is. Er zijn dan ook verschillende producten op de markt: niet alleen is er houten beschoeiing, maar ook beschoeiing van kunststof of staal. Geen enkele soort gaat aantoonbaar zo lang mee als betonbeschoeiing. Onze GVC-platen gaan vaak nog langer mee dan 30 jaar. Je hebt er dan ook geen omkijken meer naar en na de technische levensduur kan er met beperkte inspanning weer een nieuw betonbeschoeiing van gemaakt worden.”

Circulair beton
Verschillende onderzoeksinstituten, zoals het MPA in Stuttgart en het KIN-Lebensmittelinstitut, toonden al aan dat betonbeschoeiing veilig is voor flora en fauna. Al in 2017 startte Filamat met de Universiteit Aachen een onderzoek naar het 100% recyclen van de glasvezelversterkte schoeidelen en palen. Gijs: “Als projecten na tientallen jaren vervangen moeten worden, halen wij de oude delen op. Binnen enkele maanden verwachten we al een methode gereed te hebben om tegen acceptabele kosten het materiaal terug te brengen naar een zeer fijne korrel. Met deze fijne korrels kunnen we weer nieuwe schoeidelen produceren.” Hiermee komt de duurzame wijk een flinke stap dichterbij.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%