Platform over civiele techniek & infrastructuur
Meer bouwen met hout vraagt om actieve verspreiding van houtkennis
Houd je rekening met de uitgangspunten, dan gaat hout in de gebouwde omgeving vele decennia probleemloos mee.

Meer bouwen met hout vraagt om actieve verspreiding van houtkennis

Om de bouw te vergroenen wordt het gebruik van hout gestimuleerd, ook met lokaal en hergebruikt hout. Het idee hierachter is dat de CO2-uitstoot vermindert, de bouw meer circulair wordt en vervuiling wordt teruggebracht, en dit allemaal met hout geproduceerd in duurzaam beheerde bossen. Steeds meer bedrijven gaan dan ook bouwen met hout, want er is geld mee te verdienen en men denkt dat het een eenvoudig te verwerken grondstof is. Maar zo gemakkelijk is dat niet, stelt het SHR.

Hout is circulair omdat het volledig afbreekbaar is, maar dit moet niet gebeuren in de toepassing. Houd je rekening met de uitgangspunten, dan gaat hout in de gebouwde omgeving vele decennia probleemloos mee. Maar de kans op problemen is groot wanneer men bij het ontwerp, de productie en zeker in de bouw, de houtbouwuitgangspunten niet kent. Dit leidt tot imagoschade waardoor goedwillende initiatieven om duurzame bouw te stimuleren, door te weinig houtkennis, soms het tegenovergestelde effect geven. SHR wil met een actueel cursusaanbod haar bijdrage leveren aan een stabiele uitbreiding van hout in de gebouwde omgeving. In september wordt het aanbod uitgebreid tot zes vakinhoudelijke cursussen.

SHR wil met een actueel cursusaanbod haar bijdrage leveren aan een stabiele uitbreiding van hout in de gebouwde omgeving.

Het SHR cursusprogramma 2022-2023 bestaat uit:

1) Houtsoorten herkenningscursus is een basiscursus om met hout te kunnen werken want de houtsoort is nogal bepalend voor de toepassing.

2) Uitgangspunten voor een duurzame gevelbekleding behandelt de eigenschappen van houten gevels, het technisch juist uitvoeren ervan maar ook de consequenties van slechte uitvoeringen, ongelukkige ontwerpen en verkeerde verwachtingen.

3) Construeren met hout geeft inzicht hoe met de verschillende bouwmethoden in hout, die op dit moment op de markt aanwezig zijn, op constructieve wijze ontworpen kan worden. 

4) Hout in de grond gaat over toepassingen waar vochtophoping niet kan worden voorkomen en waar hout zodanig moet worden toegepast dat het zo efficiënt mogelijk zijn natuurlijke weerstand tegen schimmel- en bacteriënaantasting kan inzetten.

5) Schadevrij bouwen met hout in bovengrondse toepassingen bespreekt de uitgangspunten voor constructies en bouwonderdelen (geveltimmerwerk) waarmee een lange levensduur en een realistisch onderhoudsregime verwacht kan worden.

6) Hout en milieu is een belangrijk onderwerp ter onderbouwing voor de keuze van hout als duurzaam bouwmateriaal.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.