Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Mecalac bewijst zich als compacte funderingskraan

Mecalac bewijst zich als compacte funderingskraan

CivielTech zet veelzijdige 15MC in voor plaatsen stalen damwanden

Met de levering van een zeer bijzondere Mecalac 15MC aan CivielTech toont Ahlmann Nederland zich eens temeer een specialist in maatwerk. De machine wordt door de klant ingezet met een trilblok, om damwanden te plaatsen op moeilijk bereikbare plekken.

De veelzijdige werktuigdrager mag zich direct bewijzen op het nieuwbouwproject Vechtvoorde in Breukelen, waar CivielTech is gevraagd om voor een aftakking van rivier De Vecht circa 140 meter beschoeiing aan te leggen met behulp van 5,5 meter lange stalen damwanden. Een kolfje naar de hand van de Mecalac 15MC, die hiervoor is uitgerust met een ICE trilblok met 395 kN slagkracht. Machinist en mede-eigenaar Dirk-Willem Hop is groot fan van het Franse merk, dat in Nederland en Vlaanderen wordt verdeeld door Ahlmann Nederland.

Na eerder al een Mecalac 10MCR in gebruik te hebben genomen, valt dit keer de keuze op de iets grotere 15MC. “We zochten een zeer compacte machine om tot 8 meter lange stalen damwanden te plaatsen”, licht Dirk-Willem de keuze toe. “Dan denk je al gauw aan een special, terwijl deze Mecalac af-fabriek beschikt over alle benodigde specificaties. Dit is niet alleen veruit de meest compacte funderingsmachine in zijn klasse van Nederland, maar zelfs in heel Europa. Echt uniek dus.”

Machinist en mede-eigenaar Dirk-Willem Hop.

Duidelijke visie 

Volgens Dirk-Willem zorgt de Mecalac voor verbaasde gezichten op bouwwerven. “Dit trilblok hangt vaak aan een 30-tons kraan, dus als wij aankomen met een machine die slechts de helft weegt, dan is de eerste reactie: dit kan niet! Maar als we eenmaal aan de gang zijn, blijkt het perfect te werken.” De Franse constructeur onderscheidt zich dan ook met een duidelijke visie op het gebied van innovatie, compactheid en multifunctionaliteit.

De eigenzinnigheid van deze fabrikant komt tot uitdrukking in machines die vaak net even ‘anders’ zijn, maar die tegelijkertijd zeer doordacht en kwalitatief hoogwaardig in elkaar steken. CivielTech verkiest Mecalac’s bijzondere giekconstructie met offsetfunctie boven de gewone tweedelige graafarm. “Dit is ideaal voor ons, want anders moet de giek speciaal aangepast worden om deze recht omhoog te kunnen zetten. De Mecalac-arm biedt veel toegevoegde waarde.”

Interessante opties

Een ander pluspunt is dat de rijke standaarduitrusting van de 15MC (o.a. airco en schuifdeur) is uit te breiden met tal van interessante fabrieksopties. Zo is de 15-tonner voorzien van 500 mm brede Bridgestone Geogrip rubbertracks in plaats van stalen rupsen, zodat niet telkens rijplaten gelegd hoeven te worden. Verder is gekozen voor een S60 snelwissel en heeft CivielTech de machine laten uitrusten met een 450 kg zwaarder contragewicht.

Voor de aansturing van de uitrusting heeft Ahlmann Nederland een trilblokfunctie gemonteerd. Dankzij dit voorkeursventiel wordt de hoogfrequente ICE 428B continu voorzien van 160 l/min aan oliestroom en ondervindt de machinist geen hinder bij het gelijktijdig heffen van de giek. Ondanks geringe afmetingen is de 15MC een sterke, productieve én duurzame machine. De Deutz viercilinder dieselmotor is met 100 kW/139 pk vermogen de krachtigste in zijn klasse en voldoet aan de strengste emissie-eisen (Stage V).   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.