Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Mecalac 7MWR bewijst zich bij KH Verhuur als compacte alleskunner
De 3-delige Mecalac-giek is een pareltje. De lepelcilinder en hydrostatische aandrijving zorgen voor genoeg duwkracht om al rijdend materiaal te verplaatsen of een baan te schuiven.

Mecalac 7MWR bewijst zich bij KH Verhuur als compacte alleskunner

Met een glimlach van oor tot oor staat Kilian Haers naast zijn nieuwe Mecalac 7MWR, die vlak voor de jaarwisseling in gebruik is genomen. Hoewel pas 28 lentes jong, timmert de ondernemer met KH Verhuur flink aan de weg en is er met recht trots op dat deze compacte mobiele graafmachine aan de vloot is toegevoegd.

Sinds de oprichting in 2019 is er natuurlijk het nodige gebeurd in de (bouw)wereld. Ook al is het een roerige periode geweest, Kilian wist alle tegenslagen te doorstaan en beschouwt het achteraf als een zoektocht om de juiste richting te bepalen. “In het begin beschouw je het als een droom om ooit voor jezelf te beginnen en zie je alles door een roze bril”, blikt Kilian terug. “Als je eenmaal die beslissing hebt genomen, ervaar je ook de mindere kanten ervan. Dankzij vele contacten in dit wereldje heb ik ook in coronatijd altijd projecten gehad. Als ze dan zien dat je serieus werk levert, dan kun je van elke opdracht weer nieuw werk maken.”

De 7MWR zit vol opties, zoals een trekhaakset met kipperfunctie, lastcompensator, automatische vetsmering op boven- en onderwagen, treeplank, LED-werklampen, extra camera met apart scherm, brandstofvulpomp en engcon EC209 draaikantelstuk met DC2-besturing.

Nauwe samenwerking

KH Verhuur uit IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) werkt vaak in onderaanneming voor H4A bij provincie of gemeenten, maar doet ook klussen voor particulieren. Zo verzorgt Kilian onder meer het uitgraven van een oprit of terras, het aanbrengen van een puinverharding, het opbreken van straatwerk, het aanleggen van een riool, het bouwrijp maken van een terrein of de reparatie van bermvakken. “Ik doe alles in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, om zo efficiënt en kostenbesparend te werken, zonder in te boeten op kwaliteit en netheid.” Voor de infra-afdeling van het Zeeuwse bouw- en aannemingsbedrijf H4A doet Kilian tijdens ons bezoek het grondwerk voor drainage en terreininrichting op een vakantiepark.

Hierbij is de 7MWR helemaal in zijn element. Deze weegt af-fabriek nog geen 7 ton, maar oogt door het forse rubber (560/45R22.5) een maat groter. Dankzij de unieke 3-delige Mecalac-giek koppelt de even compacte als veelzijdige machine de kwaliteiten van een graafmachine aan die van een loader. “De onderwagen beschikt over zelfsperrende assen, een schommelas achter en de hydrostatische rij-aandrijving vormt een gescheiden circuit van de werkhydrauliek”, licht vertegenwoordiger Kees van den Bogert van Ahlmann Nederland toe. “De positie van de lepelcilinder garandeert veel duwkracht en een stelcilinder ondersteunt de hefcilinder bij zwaar til- of hijswerk.”

Vierkante stabiliteit

“Hiervoor was ik vaak onderweg met een 6-tons rupsgraafmachine plus een kniklader voor erbij. Met de 7MWR kan ik alle werkzaamheden uitvoeren met een en dezelfde machine, waar ik bovendien de kippertrailer achter kan hangen”, meldt Kilian enthousiast. De machinist-eigenaar is verder te spreken over de giekverhouding en stabiliteit. De Mecalac is 360° compact en heeft dankzij het verlaagde zwaartepunt een vierkante stabiliteit. “Wat je vóór kunt oppakken, kun je ook achter of zelfs opzij aan. Ideaal als je in de weer bent met keerwanden of stelconplaten tot wel tien lagen hoog wilt optillen. Er is echt goed over dit concept nagedacht.”

Kilian geeft toe dat het in het begin flink wennen was, maar inmiddels snapt hij dat een oud-collega diens Mecalac nog dagelijks mist. “In het begin vervloek je ’m, maar daarna wil je nooit meer anders”, bevestigt Kees. Wat maakt de 7MWR dan precies zo fijn? Kilian: “De giek is naast de cabine geplaatst en kan ver naar achteren om dichtbij de machine te werken of de hoogte in te gaan. Door de compacte afmetingen en vierwielbesturing kun je eenvoudig manoeuvreren binnen een halve wegafzetting. Het verlaagde chassis zorgt bovendien voor een prettige instap.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.