Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Maximale cascadering en hoogwaardig hergebruik
Alle vrijgekomen grondstoffen zijn maximaal gecascadeerd en op een hoogwaardige manier hergebruikt.

Maximale cascadering en hoogwaardig hergebruik

De nieuwe HOV-busbaan in ’t Gooi loopt dwars door een bosgebied. Om ruimte te creëren voor de aanleg van de nieuwe asfaltbaan, heeft Van den Broek 10 hectare aan bos en een aantal solitaire bomen verwijderd. Alle vrijgekomen grondstoffen zijn maximaal gecascadeerd en op een hoogwaardige manier hergebruikt. 

Van den Broek is volledig geoutilleerd om alle werkzaamheden in de bosbouw, het rooien van bomen voor infrastructurele werken en om boomvervangingsprojecten te kunnen uitvoeren.

“Een aantal jaar geleden zijn we door BAM Infra Nederland in de tenderfase benaderd voor het rooien van de bomen en het verwerken van de stobben”, zegt Jeroen Bookelmann, directievoorzitter bij Van den Broek. “In juni 2019 hebben we overeenstemming bereikt en in oktober 2019 zijn we van start gegaan met de uitvoering. Al met al zijn we een maand of zes onafgebroken aanwezig geweest op het project. In die periode hebben we de grote bulk weggewerkt. Aansluitend zijn we tot maart van dit jaar gefaseerd bezig geweest met de laatste 10%, vanwege afspraken die BAM had gemaakt met de omgeving en lopende kapvergunningen.”

Het familiebedrijf uit 1932 heeft alle disciplines in eigen huis om een project van A tot Z zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Beperkte bereikbaarheid

Bij aanvang van het project moest Van den Broek zich een weg zien te banen door het bosgebied. “We hadden slechts de beschikking over twee toegangswegen om het gebied in- en uit te rijden”, blikt Evert van den Broek terug. “Het gebied ligt namelijk aan een spoorweg en bovendien dienden we de gemeente Hilversum zoveel mogelijk te ontlasten. De beperkte bereikbaarheid bracht zeker in het begin de nodige uitdagingen met zich mee, ook ten aanzien van het treffen van voorzorgsmaatregelen bij eventuele calamiteiten, enz. Dat moet immers op voorhand allemaal geborgd zijn.” Maar dat kan een aannemer wel aan Van den Broek toevertrouwen. Het familiebedrijf uit 1932 heeft alle disciplines in eigen huis om een project van A tot Z zelfstandig te kunnen uitvoeren. Bookelmann: “Daarnaast liften we mee op landelijke contracten met partners zoals Staatsbosbeheer, zodat we een duurzame afzet en maximale cascadering van de grondstoffen die vrijkomen, kunnen garanderen aan onze opdrachtgevers.”

Van den Broek is een van de weinige boomrooiers in Nederland met een eigen Harvester, een speciale bosbouwmachine die volledig automatisch boomstammen zaagt en kort.

Van kroon tot wortels

De gerooide bomen voor de aanleg van HOV in ‘t Gooi zijn volgens Van den Broek van kroon tot wortels hergebruikt. “De bomen zijn gekapt en het hout in sortimenten gezaagd voor een duurzame inzet. Een groot deel van de vrijgekomen grondstoffen is maatschappelijk ingezet in de regio op initiatief van de provincie Noord-Holland. Het kwalitatief minder hoogwaardige hout is afgevoerd naar de houtverwerkende industrie en alle takken en tophout zijn versnipperd als grondstof voor bio-energiecentrales. In totaal is er 1.500 ton aan grondstof vrijgekomen uit het gebied dat we volledig met eigen materieel hebben uitgevoerd. We zijn een van de weinige boomrooiers in Nederland met een eigen Harvester, een speciale bosbouwmachine die volledig automatisch boomstammen zaagt en kort.” 

Van den Broek is volledig geoutilleerd om alle werkzaamheden in de bosbouw, het rooien van bomen voor infrastructurele werken en om boomvervangingsprojecten te kunnen uitvoeren. “We beschikken over een 5 hectare groot opslagterrein met een eigen kade in Lienden. Hier verzorgen we de op- en overslag van houtproducten en verwerken we populierhout tot grondstof voor de papierindustrie”, besluit Bookelmann.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.