Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Materieel op maat voor Gloucesters grootste winterbaggerwerk ooit

Foto-1-Bell
Bell 200 met Bell Cutter Head voorzien van waterjet nozzles in en naast de snijkop.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Bell Dredging Pumps

7 maart 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Dankzij een uitgebreid leveringsprogramma kan Bell Dredging Pumps voor elke baggerklus in de juiste apparatuur voorzien. Dat blijkt andermaal tijdens het project dat momenteel in Gloucester (Engeland) wordt uitgevoerd. Aan de klus, die geldt als grootste winterbaggerwerk van de stad ooit, levert het vanuit het Noord-Hollandse Winkel opererende bedrijf met twee installaties een substantiële bijdrage.

Naast de pomp levert Bell ook de 400 meter lange drijvende leiding en de power packs.

Als internationaal specialist in de verhuur en verkoop van baggerapparatuur voor de on- en offshore-industrie heeft Bell Dredging alles aan boord. Het productengamma is met onder meer amfibische graafmachines, cutterzuigers en heavy-duty baggerpompen breed én diep. Voor de opdrachtgever mede aanleiding om voor het groots(t)e winterbaggerwerk van de stad ooit gebruik te maken van de expertise en services van de wereldwijd actieve onderneming. “Het project betreft een vier maanden durend baggerprogramma in Gloucester Docks waarbij een laag slib, zand en sediment uit de haven wordt verwijderd”, legt sales engineer Thijs van den Outenaar namens Bell uit. “Deze laag is als gevolg van de droge zomer en de drinkwaterbehoefte van omliggende steden uiteindelijk hier terechtgekomen. Daardoor is de waterdiepte op sommige plaatsen van ongeveer 3,5 meter afgenomen tot 1 meter of zelfs minder. Een ongewenste situatie die vooral de scheepvaart belemmert tijdens het navigeren en aanmeren in Gloucester Docks.”

Oplossing

Bell Dredging Pumps levert met de componenten voor twee baggerinstallaties op evenzoveel locaties een oplossing voor het probleem. “Volgens het bestek diende er oorspronkelijk één bepaald gebied in de haven te worden gebaggerd”, aldus Van den Outenaar. “Hiervoor hebben we een Bell 200 baggerpomp met snijkop, power pack (aggregaat, red.) en een drijvende persleiding geleverd. Om de verschillende lagen sediment overal goed in beweging te krijgen en dus nóg effectiever te kunnen baggeren, wordt aanvullend een hogedrukwaterpomp gebruikt. Deze voedt de nozzles die we in en aan weerszijden van de snijkop geïnstalleerd hebben.” Voor aanvullende baggerwerkzaamheden die bij nader inzien op een andere plek in de haven dienen te worden verricht, kiest de opdrachtgever voor de huur van eenzelfde set bij Bell Dredging. Op één component na, zo blijkt. “Waar we tijdens het initiële baggerwerk een enkele snijkop ofwel cutter inzetten, dienen we voor dit projectdeel een dubbele cutter te gebruiken”, zegt Van den Outenaar. “Dit heeft te maken met de manier van gebruik door onze klant. Bij de eerste set is de Bell pomp star bevestigd aan de arm van een graafmachine, terwijl deze bij de tweede set vrijhangend gebruikt wordt. Doordat de twee snijkoppen van de dubbele cutter in tegengestelde richting draaien, blijft de pomp stil hangen en kun je deze vervolgens zonder problemen aan een draad in het water laten afzakken.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht