Platform over civiele techniek & infrastructuur
Marktplein Apeldoorn klimaat- en toekomstbestendig
De robuuste ACO ExoDrain uit CorTenstaal biedt de mogelijkheid voor individuele oplossingen en maatwerk.

Marktplein Apeldoorn klimaat- en toekomstbestendig

Het Marktplein van Apeldoorn verdiende na 20 jaar een facelift. Wie wel eens in Apeldoorn is geweest herinnert zich wellicht het imposante stadhuis en het even zo grote marktplein. Het plein doet letterlijk al eeuwen dienst als markt en heeft een belangrijke sociale functie, maar het miste intimiteit en een menselijke maat. Omdat de markt een plek is voor iedereen is de inwoners gevraagd om mee te bepalen hoe het plein er de komende decennia uit moet zien. Het idee van bureau West 8 kreeg hiervoor de meeste stemmen. Dit ontwerp geeft invulling aan een intiemer, groener en gezelliger plein. Dit sluit perfect aan bij de plannen die Gemeente Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark.

Voor mens en dier zorgt verkoelend groen en direct contact met water in de binnenstad voor een prettiger verblijf.

Toekomstbestendige afwatering

De afwatering van het nieuwe plein bleek een behoorlijke uitdaging. De beperkte inbouwhoogte, veroorzaakt door de onderliggende parkeergarage, betekende een forse hydraulische opdracht. Het af te voeren regenwater wordt tevens geïnfiltreerd en moet hiervoor eerst ontdaan worden van vuil en slib. Een lastige opgave, omdat hier eigenlijk geen ruimte voor is. Ter plaatste van de nog te bouwen Markthal (voorjaar 2023), moet een deel van het regenwater onder de bestrating langs worden afgevoerd.

ExoDrain lijngoot

Net als op het voormalige marktplein is ook nu weer gekozen voor lijnafwatering. Dit is een logische keuze gezien de beperkte inbouwhoogte. Met een standaard gootsysteem zou het technisch lastig worden om invulling te geven aan de hiervoor genoemde uitdagingen. Gelukkig bestaat er voor iedere uitdaging een oplossing. De robuuste ACO ExoDrain uit CorTenstaal biedt de mogelijkheid voor individuele oplossingen en maatwerk. De ExoDrain is een type I goot, hierdoor is het mogelijk de goot op een voldoende draagkrachtige en verdichte ondergrond te plaatsen zonder betonfundatie en ommanteling. Het Trialine sleuf-opzetstuk is vastgelast aan het gootelement. Hierdoor is het systeem snel en eenvoudig te plaatsen. Een speciaal ontworpen vuilvanger zorgt voor zuivering van het regenwater voordat het wordt geïnfiltreerd. Voor het afvoeren van regenwater onder de bestrating door zijn twee uitlaten aan de lijngoot gelast, om de hydraulische capaciteit te waarborgen. De afvoerbuizen liggen hier relatief diep waardoor het plein hier ook belast kan worden t/m belastingsklasse E600. Dit is belangrijk in verband met het te verwachten verkeer tijdens markten en evenementen. Ondanks het robuuste karakter is de uitstraling van deze lijngoot zeer subtiel en minimalistisch.

Het Marktplein van Apeldoorn verdiende na 20 jaar een facelift.

Slimme verkoeling voor de binnenstad

Voor mens en dier zorgt verkoelend groen en direct contact met water in de binnenstad voor een prettiger verblijf. Met klimaatstraat de Marktstroom in Apeldoorn is hiermee al een mooie start gemaakt. Kleine spuiters en ‘bronnetjes’ zorgen hier voor een speelse verkoeling. Langs de Marktstroom ligt een smalle ACO lijngoot. Hierin wordt extra regenwater opgevangen en afgevoerd naar een ondergrondse opslag van regenwater. Op het marktplein zelf dagen ‘bedriegertjes’ vooral de jonge bezoekers uit verkoeling op te zoeken. Het water van deze fonteintjes wordt opgevangen in een CortTen stalen ExoDrain goot die ACO speciaal voor Rots Maatwerk heeft gemaakt.

#askACO. Ook op zoek naar slimme watermanagement-oplossingen? 

Wij stellen onze kennis graag ter beschikking, zodat er beter doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gebruik maken. Bekijk ter inspiratie referenties en blogs over onze klimaatadaptieve oplossingen op onze website of neem contact met ons op.
ACO. we care for water .

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.