Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Marktleider in watermanagement

Marktleider in watermanagement

Met het oog op de klimaatverandering – veel regenwater in korte tijd afgewisseld met periodes van grote droogte – vormen opvangen, reinigen, vasthouden en afvoeren van water de centrale thema’s in ACO’s productontwikkeling.

Water is belangrijk voor mens en natuur. “Met innovatieve, doordachte en kwalitatief hoogwaardige afwateringsproducten en -systemen proberen we mens en natuur optimaal te beschermen”, begint Paul Gruson, Managing Director bij ACO Nederland. “We beschikken over een breed productenpakket en bieden oplossingen van het douchegootje thuis tot aan de afwatering bij Schiphol voor de zware jumbojets. Daarbij zijn we niet gebonden aan één type materiaal. We zijn een multi-material bedrijf. Dat maakt ons vrij in het selecteren van het juiste materiaal en productiemethode voor de gevraagde toepassing.”

Regenwater slim gebruiken voor bomen, planten en struiken.

Kennispartner

ACO is een Duits familiebedrijf, maar met een decentrale filosofie en een hoge mate van autonomie in alle landen. “Dat maakt dat we in Nederland zo goed in staat zijn om op de marktbehoeften in te spelen. In een wereld die verandert hechten wij veel waarde aan onderling contact en samen presteren. Daarom zijn wij kennispartner van onze klanten op het gebied van watermanagement en willen wij met al onze producten en diensten de verwachtingen van onze klanten overtreffen. Met onze jarenlange kennis en ervaring helpen wij ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers met elk watermanagementvraagstuk. Is er een vraag over het opvangen, reinigen, vasthouden en afvoeren van water? Wij stellen onze kennis gratis ter beschikking, zodat er beter doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. AskACO noemen we dat, een ‘way of working’ die wij propageren en waar klanten best wel wat meer gebruik van mogen maken.”

ACO Infiltratiegoot voor het opvangen van hemelwater in dorp en stad.

Watermanagement

“Voor de hele afwateringsketen leveren we de benodigde componenten, behalve de buizen”, resumeert Gruson. “Door de toenemende noodzaak van klimaatadaptieve maatregelen wordt het belang van goede lijnafwateringssystemen, infiltratiesystemen en infiltratiegoten steeds groter. Vaak zitten we al vroegtijdig bij opdrachtgevers aan tafel om samen een integrale visie te ontwikkelen voor het ‘managen’ van het hemelwater.” Met name op het gebied van infiltratie is de visie de laatste jaren gewijzigd. ACO heeft daartoe de infiltratiegoot ontwikkeld. “Vandaag wil men het regenwater het liefst ter plekke infiltreren. In de stad is echter de ruimte beperkt. Bovendien vragen kabels en leidingen om ondiepe infiltratieoplossingen. Onze infiltratiegoot vangt hemelwater op en infiltreert het lokaal, hoog aan het oppervlak, in de bodem. Hierdoor wordt uitdroging van de bodem voorkomen en de riolering ontlast.”

De ACO Watermanagement afwateringsketen 2.0.

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie in dorpen en steden is volgens Gruson een belangrijk topic. “We hebben niet alleen te maken met de problematiek van te veel regenwater (stortbuien), maar ook met steeds langere periodes van droogte. Het belang van meer groen en minder verhard oppervlak in de stad wordt erkend. Er is behoefte om regenwater op te vangen en te bufferen in plaats van zo snel mogelijk af te voeren. Om het vervolgens te kunnen inzetten voor het bewateren van groenzones in de stad. Gemeenten besteden nu een vermogen aan het bewateren van plantenperkjes en bomen. Zonde. Dat kan ook anders. We hebben een aantal slimme oplossingen ontwikkeld om water bij de groenzones te brengen en ze heel efficiënt van onderaf te bewateren. Een voorbeeld daarvan zijn onze RainBloxx. Zie het als een vorm van irrigatie. Een product waar momenteel veel interesse naar uitgaat als gevolg van de klimaatadaptatie. Door het opgevangen regenwater te gebruiken voor de groenvoorziening, wordt bovendien het rioolstelsel ontlast en verbetert het leefklimaat in de binnenstad. Watermanagement ten voeten uit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.