Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Made in Holland” geogrids met Enka Solutions
EnkaGrid ® MAX stabiliseert kraanopstelplaats windmolenpark

“Made in Holland” geogrids met Enka Solutions

Als toonaangevend en wereldwijd actieve producent van technische geokunststoffen biedt Low & Bonar met Enka Solutions een breed scala aan producten die bijdragen aan een optimaal ontwerp binnen bouw- en civieltechnische projecten. Uiteraard maken geogrids daar deel van uit.

“Geogrids worden reeds decennia toegepast in gewapende grondconstructies en verschillende types verhardingen en kennen nog steeds een groeiende acceptatie vanwege bewezen technische prestaties en besparingen op onder andere bouwtijd, carbon footprint en verlenging van de ontwerplevensduur van projecten. Enka Solutions biedt daarom onder de merknaam EnkaGrid® een breed scala aan hoogwaardige geogrids aan, geproduceerd op onze locatie in Arnhem en wereldwijd toegepast”, aldus Van Malenstein, Sales Manager Enka Solutions.

EnkaGrid® MAX in fundering van nieuwe snelweg.

EnkaGrid MAX

EnkaGrid MAX is een stijf biaxiaal geogrid, voor verhardingsconstructies variërend van onverharde wegen tot zwaar belaste kraanopstelplaatsen en spoorwegen. EnkaGrid MAX is verkrijgbaar in verschillende sterktes, waardoor er voor elk project een geschikt product is. 

Mechanismen die de prestaties van geogrids bepalen zijn complex, maar lastspreiding en laterale opsluiting van het granulaat zijn de belangrijkste. Beide zijn gerelateerd aan de interactie tussen geogrid en granulaat. De rek van een geogrid tijdens de gebruiksduur is over het algemeen niet meer dan 2,0%. Daarom moet het product bij lage spanningsniveaus reeds voldoende treksterkte hebben om belastingen op te kunnen nemen. Tegenwoordig wordt de term stabilisatie echter ook steeds meer geaccepteerd voor geogrids die worden gebruikt bij lage rek (Giroud Han 2016). Op basis van deze definitie is de radiale secante stijfheid in kN/m een belangrijkere parameter dan trek‑sterkte. Voor biaxiale geogrids kan deze worden getest conform EN ISO 10319. Voor afwijkend gevormde hexagonale geogrids is een aangepaste testmethode (ETA 12/0530) ontwikkeld.

Bij de ontwikkeling van EnkaGrid was het doel uiteraard om maximale prestaties te leveren. Omdat EnkaGrid MAX bestaat uit voorgespannen strips, worden hoge waarden bereikt op genoemde parameters. Zo bereikt de EnkaGrid MAX 30 een treksterkte van 12 kN/m bij 2% rek, wordt de nominale treksterkte al bereikt bij < 7% rek, en bedraagt de radiale secante stijfheid zelfs 725 kN/m bij 0,5% rek.

Nieuwe 3-in-1 oplossing

“Om een goede scheiding en filtratie te garanderen, worden biaxiale geogrids vaak gecombineerd met een onderliggend afzonderlijk geïnstalleerd geotextiel. Voor klanten betekent dit echter extra werk bij aanschaf, planning en uitvoering. Daarom introduceren wij EnkaGrid MAX C. Een 3-in-1 oplossing”, aldus Van Malenstein. “Door EnkaGrid MAX nu al af-fabriek te combineren met een non-woven geotextiel, kunnen we nog beter inspelen op de wensen van onze klanten. Gangbare varianten zullen uit voorraad leverbaar zijn, maar onze productiemethode stelt ons in staat om klantgericht in te spelen op specifieke projectwensen.”

EnkaGrid ® MAX C voor stabilisatie, scheiding en filtratie

EnkaGrid PRO 

Van Malenstein: “EnkaGrid PRO is ons uniaxiale geogrid. Ook deze wordt geproduceerd uit voorgespannen strips. Wij passen EnkaGrid PRO vooral toe in gewapende grondconstructies, zoals geluidsschermen en steile wandconstructies. Afhankelijk van de inpassing in het omringende landschap kunnen combinaties met prefab betonelementen of staalnetten worden gemaakt. Maar ook een combinatie met onze EnkaMat is mogelijk, als men een groene taludconstructie wil bouwen. EnkaGrid PRO heeft een BBA-certificering en op basis daarvan kunnen zogenaamde ‘Long Term Design Strengths’ worden bepaald, die de ontwerper kan gebruiken in zijn of haar ontwerpberekening.”

Technische ondersteuning

“Vanuit onze expertise staan wij voor kwaliteitsproducten. Maar het gaat ons niet alleen om het leveren van producten”, zegt Van Malenstein. “Onze toegevoegde waarde zit juist ook in de ondersteuning van onze technische specialisten tijdens de ontwerpfase. Hiermee dragen we bij aan optimalisatie, waarbij onze kennis en ervaring het verschil maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.