Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Machinistopleiding opent de poort naar een baan voor het leven

Vergrijzing, ontgroening en de leegloop binnen vaktechnische opleidingen leiden in GWW-land tot een groot tekort aan gekwalificeerde kraan- en shovelmachinisten.

Foto-1—FID
Wubbo Huft, opleider bij FID en met meer dan 40 jaar ervaring op diverse machines, leert een cursist de fijne kneepjes van het vak.

Tekst | Chris Elbers Beeld | FID uitzendbureau

23 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Vergrijzing, ontgroening en de leegloop binnen vaktechnische opleidingen leiden in GWW-land tot een groot tekort aan gekwalificeerde kraan- en shovelmachinisten. FID uitzendbureau heeft het juiste antwoord paraat om dit hiaat doeltreffend te dichten. In nauwe samenwerking met vier regionale opleidingscentra biedt de organisatie op twee speciaal daartoe ingerichte locaties een tien weken durende machinistopleiding aan. “Door jongeren enthousiast te maken voor het vak, voorzien we in een groeiende behoefte aan machinisten en maken we jeugddromen tot een mooie werkelijkheid”, aldus manager commercie Joris Levering.

Onder het motto ‘Flexzekerheid’ timmert FID uitzendbureau vanuit zeven door geheel Nederland verspreide vestigingen al zo’n 26 jaar succesvol aan de weg. Primair door chauffeurs, machinisten en mensen met groene vingers en gouden handjes te bemiddelen naar een baan in de GWW, afval-/recycling-/milieubranche, de groensector, productie, industrie, techniek en logistiek. Een tweede activiteit betreft het aanbieden van een gevarieerd opleidingenpalet binnen deze takken van sport. Eén daarvan is de opleiding tot kraan- of shovelmachinist. “Met dit in 2017 gestarte initiatief voorzien we aan zowel werknemers- als werkgeverskant in een behoefte”, meent Levering, binnen FID eindverantwoordelijk voor commerciële en operationele zaken. “Enerzijds schreeuwen bedrijven om nieuwe aanwas, bijvoorbeeld op het glasvezelfront. Tegelijk zie je bij jongeren qua ambitie een terugloop om binnen de sector de opstap te maken tot machinist. Terwijl het een geweldig mooi vak is. Met een grote werkzekerheid, een aantrekkelijk salaris en voldoende doorgroeimogelijkheden. Bovendien is het werk fysiek gezien allerminst zwaar. Je kunt redelijk gemakkelijk en gezond je pensioen halen.” 

Jong en oud samen in de opleiding: jeugddromen realiseren is iets van álle tijden.

Beleving herleeft

De door Levering genoemde voordelen staan centraal bij het enthousiasmeren van aspirant-machinisten. Een blik naar vroeger ontbreekt daarbij niet. “Zowat iedere jongen speelde vroeger in de zandbak met kraantjes en shoveltjes. Díe beleving proberen we tijdens de opleiding weer terug te laten keren. Door jongens, en gelukkig ook steeds vaker meisjes, al in de schoolbanken enthousiast te maken voor een aanvullende training als machinist, maken we jeugddromen waar. Vaak leert men bijvoorbeeld binnen agrarische opleidingscentra wel op een trekker te rijden, maar niet op een kraan of shovel. Wanneer iemand vervolgens met een diploma de arbeidsmarkt betreedt, zit er dan ook nogal eens een gat tussen wat een aannemer vraagt en de opgedane kennis. Daarop hebben we met deze opleiding ingestoken. En dat doen we goed, getuige de resultaten en de vette smiles waarmee onze cursisten tijdens de training achter het stuur van een kraan of shovel zitten.” 

Geen standaard

Met een vijftal verschillende machinistopleidingen is er voor elke smaak wat wils. Een standaard aanpak kennen ze bij FID niet. Minikraan, midikraan, regulier, mobiel of shovel: voor iedere soort materieel biedt de uitzendorganisatie een opleiding. Voor het bedrijfsleven zélf en voor jongeren. Verdeeld over twee weken volgt elke cursist op één van de twee compleet afgesloten oefenterreinen in Oosterhout of Emmen een tachtig uur durende praktijkopleiding. Maatwerk voor de komende werkplek is eveneens mogelijk. Daarnaast komt ook de theorie over de werking van het gebruikte materieel uitgebreid aan bod. “Aansluitend volgen acht weken stage”, besluit Levering. “Een traject waarbij onze opleiders via een regelmatig coachingsbezoek de vinger aan de pols houden. We gaan voor kwaliteit en laten niets aan het toeval over.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%