Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Machines zelf keuren met AMTeK: 3 voordelen

Machines zelf keuren met AMTeK: 3 voordelen

Veiligheid verbeteren? Doe het samen met Aboma Inspections

Bij Aboma Inspections geloven ze in sámen kijken hoe ze de veiligheid van materieel kunnen verbeteren. Daarvoor zetten ze het AMTeK-systeem in. Met het AMTeK-systeem leert Aboma werknemers van een bedrijf zelf keuren. En dat blijkt in de praktijk grote voordelen te hebben. 

De AMTeK keurmeester voert de keuring uit, de Aboma inspecteur kijkt mee en begeleidt waar nodig.

Zelf je machines keuren, klinkt als de slager die zijn eigen vlees keurt. Maar volgens Mario Rovers, manager AMTeK, gaat die vergelijking niet op. Sterker nog: in de praktijk ervaren bedrijven juist heel veel voordeel van machinekeuringen door de medewerkers zelf. “Om de veiligheid van werknemers én de omgeving te waarborgen, moeten materieel en overige arbeidsmiddelen periodiek worden gekeurd. Dat is ook in de wet zo vastgelegd”, aldus Mario. “In diezelfde wet staat ook dat een ieder die zich kundig acht, mag keuren. Maar hoe toon je dat aan? Eén van de mogelijkheden is om je aan te sluiten bij het AMTeK-systeem. Aboma is een onafhankelijke keuringsinstantie en biedt werkgevers met AMTeK een tool om zélf de wettelijke keuringsplicht te vervullen én de deskundigheid van hun keurmeesters aan te tonen.”

In de praktijk

Het zelf keuren ziet er in de praktijk zo uit: allereerst volgt de medewerker de AMTeK-opleiding. Deze bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Na afronding mag de medewerker zelf gaan keuren. Op het moment dat een AMTeK keurmeester begeleid moet worden, wordt er een afspraak gemaakt en komt er een Aboma-inspecteur langs. Niet om te controleren, wel om sámen met de medewerker van het bedrijf de keuring uit te voeren. De AMTeK keurmeester voert de keuring uit, de Aboma inspecteur kijkt mee en begeleidt waar nodig. “Het is dus geen kwestie van goed of fout, maar juist voor de medewerker een prettig idee dat er iemand meekijkt hoe jij de keuring uitvoert. Vragen stellen mag, graag zelfs! Zo weet je meteen waar je eventueel nog ondersteuning bij nodig hebt. En we zien in de praktijk dat mensen dit erg fijn vinden.”

De 3 voordelen

Het zelf keuren middels AMTeK heeft volgens Mario drie belangrijke voordelen: 

1. Je kunt de keuring zelf inplannen, bijvoorbeeld op het moment dat de machine ook groot onderhoud nodig heeft.

2.Als mensen de machine keuren waar ze zelf mee werken, kijkt men vaak kritischer en
bewuster.

3.Men krijgt meer inzicht in het gebruik van de machine. “Mooi voorbeeld van dit laatste was een AMTeK keurmeester die een graafmachine moest keuren. Deze bleek schade aan de onderkant te hebben. Omdat het een eigen machine was, ontdekte hij ook de oorzaak, namelijk de oprijplaat van de dieplader. Nadat dit aangepast was, was de schade ook verleden tijd. Kortom, zelf keuren is niet alleen kostenbesparend, maar draagt ook bij aan efficiëntie en kennis op de werkvloer.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.