Digitalisering van het bouwproces
02:16
21-09-2018

Machinebesturing in dienst van de digitalisering van het bouwproces

Met een mooi manifest over de digitalisering in de bouwsector, in de vorm van een downloadbaar e-book, wijst Leica Geosystems de weg in de wereld van BIM en digitale transformatie in de bouw. We spreken met Arno Kijzerwaard, marketingmanager Benelux bij Leica Geosystems B.V. in Wateringen, over het omzetten van woorden in daden.

“Een verbeterd digitaal bouwproces helpt om projecten op tijd en binnen budget te realiseren. Productiever werken door alle betrokkenen in de bouwkolom helpt fouten te voorkomen. Uitwisseling van en toegang hebben tot informatie is het sleutelwoord,” zegt Kijzerwaard. “We zullen allen dezelfde taal moeten spreken in dit proces van digitalisering. Dat kan door gebruik te maken van BIM (building information modelling).”

Digitalisering van het bouwproces
De nieuwe MC1 van Leica Geosystems.

Efficiëntie
Leica Geosystems is zich bewust van de rol die men speelt in invullen van de ‘digitale realiteit’ en ontwikkelt producten die naadloos aansluiten bij de digitale werkwijze. “De data die met Leica Geosystems-sensoren wordt gegenereerd, wordt gebruikt voor het maken van digitale ontwerpen, die vervolgens in de machine worden geladen voor het uitzetten. Dit resulteert in het verminderen van risico’s, doordat iedereen die met het systeem werkt, toegang heeft tot dezelfde gegevens. Daarnaast voorkomt het dubbel werk, aangezien men van elkaar weet wie wat doet. Een ander gevolg is dat er veiliger gewerkt wordt. De machine krijgt meer autonomie, waardoor er minder landmeters rondom de machine nodig zijn,” legt Kijzerwaard uit.

De nieuwste ontwikkelingen zijn de beste voorbeelden van de manier waarop het bedrijf de digitale transformatie in de bouw faciliteert. Kijzerwaard schetst: “We hebben het dan over onze nieuwe alles-in-een oplossing voor machinebesturing. Deze bestaat uit het MCP80-scherm met het MDS-docking station en de MC1-software die daarmee samenhangt. Deze drie-eenheid draait op alle door Leica Geosystems ondersteunde bouwmachines.” Het gemeenschappelijke platform van de MC1 en MCP80 maakt dat schermen en gps eenvoudig tussen machines uitgewisseld kunnen worden. “De instellingen van de machine blijven daarbij bewaard in het MDS-docking station, de persoonlijke instellingen van de machinist bevinden zich in de MCP80. Er kan dus direct gestart worden met werken.”

Digitalisering van het bouwproces
Aclagro investeerde recentelijk in een slipform paving machine die werd uitgerust met een 3D-machinebesturingssyteem van Leica Geosystems. (Beeld: van Det Fotografie).

In de cloud
Het mooie van de MC1-software is dat alles zeer intuïtief werkt. Na een korte training kan de machinist er al mee aan de slag. De leercurve is kort en daardoor kan er snel na de training productie gedraaid worden. Kijzerwaard: “Met dit nieuwe platform heeft men alles bij de hand om digitaal te werken, met een onlineverbinding naar kantoor, zodat altijd de juiste data aangesproken wordt. Tegelijkertijd wordt er in real-time teruggekoppeld wat er in het veld gebeurt. Met de registratie van de gegevens in BIM wordt het risico op fouten geminimaliseerd en neemt de betrouwbaarheid van de data, die voor iedereen beschikbaar is, toe.”

Digitalisering van het bouwproces
Welkom in de wereld van Digital Construction. (Beeld: Christian Schramm Photography).

Overtuigend bewijs
De eerste levering van de combinatie MC1, MCP80 en MDS-docking station werd gedaan aan het uit Gent afkomstige bedrijf Aclagro. Daar investeerde men recentelijk in een slipform paving machine die werd uitgerust met een 3D-machinebesturingssyteem van Leica Geosystems. Door de toevoeging van dit systeem wordt het plaatsen van lijnvormige betonelementen een stuk eenvoudiger. Er hoeft geen draad meer gespannen te worden. Het systeem wordt gevoed met data van het studiebureau, waarmee een ontwerp uitgetekend wordt en waarmee de machinist direct aan de slag kan. “Op deze manier wordt er niet alleen veiliger gewerkt, maar worden er ook nog eens kosten bespaard, omdat arbeidsintensieve processen (zoals het plaatsen van piketten) achterwege blijven,” vult Kijzerwaard aan.

Digitalisering van het bouwproces
(Beeld: van Det Fotografie).

Studiebureaus leveren hun modellen steeds vaker als 3D-ontwerp aan. Deze gegevens zijn rechtstreeks te gebruiken met het 3D-machinebesturingssysteem van Leica Geosystems. Dirk Brusselaers, landmeter bij Aclagro: “De draad van vroeger zit nu simpelweg in de computer. We werken met één ontwerp voor het volledige bouwproject.” Alles wordt aangestuurd door meetinstrumenten en de machine rijdt volautomatisch. “Een mooi voorbeeld van optimaal gebruik van digitale techniek in de bouw,” zegt Kijzerwaard tot besluit.    

Tekst | Jan Mol  Beeld | Leica Geosystems

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Kinshofer C40 HPXNieuwe Sluis Terneuzen