Platform over civiele techniek & infrastructuur
Maatvoering: next level
Facto NASIM+® is een zelf controlerend geometrisch referentienetwerk en ondersteunt realtime het intensieve binnenstedelijk bouwproces 24/7.

Maatvoering: next level

FACTO GEO is ervan overtuigd dat betere maatvoering begint met vooraf nadenken op welke wijze ze klanten kunnen helpen met slimme maatwerkoplossingen. Belangrijk, want in infrastructurele bouwprojecten draait het om veiligheid, kwaliteit en kostenreductie. Dé oplossing: ‘position as a service’. Maatvoering, monitoring, scanning en regie in één. Hoe doet FACTO GEO dat met de huidige schaarste aan landmeters en maatvoerders? We vragen het aan twee ervaren projectleiders Bouw van FACTO GEO: André Harsevoort en Eelco van der Meer.

Diverse landmeetkundige werkzaamheden werden deze zomer op Zuidasdok uitgevoerd tijdens een buitendienststelling van 11 dagen.

Hoe koppelen jullie het juiste team met de juiste equipment aan jullie klanten?

Harsevoort: “Door vooraf met de klant goed te sparren over de klantvraag. Door alle risico’s en kansen in beeld te krijgen en innovaties toe te passen mits dit verantwoord mogelijk is. Daardoor leveren we niet alleen op tijd de juiste producten conform specificaties, maar gaan we vaak een stapje verder met als uitgangspunt ‘Fast and First time right’. We creëren meerwaarde voor onze klanten door mee te denken met wat belangrijk is voor het eindresultaat. Dankzij onze goede voorbereidingen maken we onze beloftes waar. Succes voor onze klanten start in onze beleving door de juiste mensen met de juiste middelen uit ‘de landmeetkundige gereedschapskist’ bij elkaar te brengen en te laten samenwerken in een project. Door efficiënt inzetten van beproefde technieken en vakmensen maken wij het verschil.”

Mooie woorden, maar geef eens een praktijkvoorbeeld?

Van der Meer: “Onlangs heeft ons team een maatvoeringsproject in Amsterdam uitgevoerd voor de Bouwcombinatie Nieuw-Zuid als onderdeel van het totale project Zuidasdok.” Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van Amsterdam en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer. Zuidasdok is een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam.

Diverse landmeetkundige werkzaamheden werden deze zomer uitgevoerd tijdens een buitendienststelling van 11 dagen. Dag en nacht, 24 uur per dag maatvoeren, landmeten en monitoren in een complex binnenstedelijke omgeving: een heel klein druk metro-, trein- en snelweggebied met weinig ruimte en heel veel obstakels, waaronder machines. En met een enorme tijdsdruk. Ga er maar aan staan. 

Van der Meer: “Per dag hebben we het dan al gauw over negen maatvoerders, drie projectleiders en één werkvoorbereider. Dat vergt goede afstemming met de klant. We hebben tijdens de voorbereiding in februari al uitvoerig met onze klant, maar ook met onze instrumentendealer ons innovatieve Plan van Aanpak besproken en getoetst op haalbaarheid en bedrijfszekerheid. Een belangrijke succesfactor was onder andere dat we ons Facto NASIM+®systeem vanaf juni al konden inzetten om het spoor automatisch te monitoren conform de eisen van de klant, waardoor we het systeem in de praktijk uitvoerig konden testen. Het hele team heeft in de voorbereidingsfase met Facto NASIM+® gemeten om op deze wijze ervaring op te doen. 

Facto NASIM+® combineert maatvoering, controlemeting, scannen én monitoring.

NASIM? Wat is dat? Leg eens uit?

Harsevoort: “NASIM staat voor Netwerk Automatic Survey Imaging Monitoring + Scanning. Een hele mond vol. NASIM is een zelf controlerend geometrisch referentienetwerk en ondersteunt realtime het intensieve binnenstedelijk bouwproces 24/7. FACTO GEO heeft dit merkonafhankelijke concept zelf bedacht. Als we Facto NASIM+® niet konden inzetten in bijvoorbeeld Amsterdam, hadden we veel meer ervaren maatvoerders moeten inzetten. Op vier strategische plekken rondom het projectgebied stonden twee NASIM® en twee Facto NASIM+® units met de optie scanning opgesteld. Alle vier de units stonden met elkaar in contact in een netwerk. Onze maatvoerders konden de units ter plekke overnemen. Dat bleek een groot voordeel, want in het begin was het onmogelijk én onveilig door alle drukte om überhaupt een landmeetkundig instrument op te stellen. Door gebruik te maken van ons Facto NASIM+® hoefden onze maatvoerders niet zelf instrumenten op te stellen.”

“We hebben naast het maatvoeren ook diverse infrastructuur met Facto NASIM+® continu kunnen monitoren, waaronder het spoor. Facto NASIM+® combineert maatvoering, controlemeting, scannen én monitoring. Groot voordeel is dat de werkvoorbereider of projectleider op afstand controles kan uitvoeren. Zelfs de klant kan meekijken of we het goed hebben gedaan…”

Ook het op afstand meekijken door de projectleider, werkvoorbereider, een tweede maatvoerder of zelfs de klant zal er zeker toe bijdragen dat er minder fouten gemaakt gaan worden in het totale bouwproces.

Hoe zien jullie de toekomst van het maatvoeren nu er zo’n schaarste is aan vakbekwame landmeters en maatvoeders?

Van der Meer: “Met Facto NASIM+® hebben we laten zien dat techniek ons helpt. Het gebrek aan vakbekwame maatvoerders wordt gecompenseerd door de techniek. Elke aannemer kan nu gebruikmaken van Facto NASIM+® en zelf maatvoeren. Ook het op afstand meekijken door de projectleider, werkvoorbereider, een tweede maatvoerder of zelfs de klant zal er zeker toe bijdragen dat er minder fouten gemaakt gaan worden in het totale bouwproces. Ter plekke kunnen we realtime en op afstand het ontwerp toetsen en visualiseren met de ‘as built situatie’.” Van Harsevoort tot besluit: “Tijdens de buitendienststelling was ik zelf op vakantie. Ik kon het niet laten om even vanuit mijn hangmat mee te kijken naar mijn collega’s.” Van der Meer: “Haha, maatvoering maar dan next level!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.