Platform over civiele techniek & infrastructuur
“Naast dat wij de graafmachines voorzien van een speciale makelaar, modificeren we ook de hydrauliek zodat deze geschikt is voor de krachten en snelheden die nodig zijn om verticale drains te installeren.”

Maar liefst 207.000 meter verticale drainage voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen

Drainage versnelt het inklinkingsproces van zachte bodems

“We installeren verticale drainage en passen voorbelasting toe om het consolidatieproces van de grond te versnellen”, vervolgt Van der Veen. “Daarmee bevorderen we het inklinken van de zachte ondergrond. De drains zorgen dat het water naar de oppervlakte komt en daar weg kan vloeien.”

Zettingsperiodes van vier maanden tot een jaar

Het aanbrengen van drainage versnelt het inklinkingsproces met zettingsperiodes van vier maanden tot een jaar. “Bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen brengen we de verticale drainage aan in vier fases. De eerste fase rondden we eind vorig jaar af. We hebben nu circa 35.000 meter van de totale 207.000 meter drainage aangebracht.”

De drains zijn ‘platgeslagen’ tubes die worden aangeleverd op rollen van 300 meter. Ze worden in de grond aangebracht met speciaal daarvoor aangepaste graafmachines. Van der Veen licht toe: “We passen ons materieel zelf aan. Naast dat wij de graafmachines voorzien van een speciale makelaar, modificeren we ook de hydrauliek zodat deze geschikt is voor de krachten en snelheden die nodig zijn om verticale drains te installeren. Daar hebben wij specialisten met jarenlange ervaring voor in huis.

Werken vanaf een gps-systeem

“Bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen staan we op een ‘werkvloer’ van zand. Het water komt via de drains omhoog en vloeit af in de drainerende zandlaag. In de zomer verdampt ook veel water.”, vervolgt Van der Veen. “Onze machinisten werken met een geavanceerd gps-systeem. Hierop is exact te zien waar de drains moeten worden geïnstalleerd en wij kunnen gedetailleerde ‘as built’ informatie aan onze opdrachtgever verstrekken.”

In Terneuzen heeft Wicks langs oostkant van de middensluis reeds drains aangebracht. “Het totale drainagewerk moet gereed zijn in het eerste kwartaal van 2023. We hebben het vierde kwartaal van 2020 net afgerond en treden weer aan in het eerste kwartaal van 2022. Het is mooi om aan zo’n groot project een bijdrage te kunnen geven!”, aldus Van der Veen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.