Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Lommers Welding nu ook uitgebreid met ingenieurswerkzaamheden onder de NEN-EN 1090

Lommers-Welding-(Jan2021)-857833-Edit
Lommers Welding Services werkt veel aan projecten waar een executieklasse volgens de NEN-EN 1090 en/of de ROK van toepassing is.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Rogier Bos

14 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In het IJ wordt onder water een nieuwe fietsenstalling gebouwd met plek voor 4.000 fietsen. Bovenop de stalling komt een 6.000 vierkante meter groot verblijfsgebied: de IJboulevard. Lommers Welding Services realiseert voor aannemer Van Hattum en Blankevoort een groot aantal verankerings- en ondersteuningsconstructies conform de NEN-EN 1090. Het lasbedrijf hanteert daarbij een unieke methodiek. Dankzij de ‘in house’ samenwerking met ingenieursbureau Kok & van den Heuvel wordt de maakbaarheid van de constructies al tijdens het ontwerp getoetst.

Eén van de belangrijke ambities van de gemeente Amsterdam is meer ruimte creëren voor de voetganger. Aangezien trottoirs voor meerdere functies gebruikt worden en de drukte in de stad toeneemt, is ruimte voor voetgangers niet vanzelfsprekend in de hoofdstad. De ondergrondse stalling is dan ook ontworpen als verlengstuk van de openbare ruimte. Extra ruime trapgaten met grote glasoppervlakten geven vanaf de boulevard al zicht op de lichte en uitnodigende stalling. De ruime en kolomvrije opzet van de stalling, in combinatie met royaal daglicht en goede zichtbaarheid en centrale positie van de beheerder, geven de bezoeker op elk moment van de dag een veilig gevoel.

Het monteren van de constructies gebeurt 5 meter onder het wateroppervlak in het IJ.

Integraal meedenken

Lommers Welding Services is door Van Hattum en Blankevoort al in een vroeg stadium ingeschakeld om onder meer zijn licht te laten schijnen op de verankeringsconstructie, trapelementen en voegovergangen. “Doordat we heel nauw samenwerken met ingenieursbureau Kok & van den Heuvel kunnen we fouten die we vaak zien optreden tussen voorbereiding en uitvoering vroegtijdig elimineren”, zegt Gerda Lommers van Lommers Welding Services. “We denken integraal mee met onze klanten zodat we gezamenlijk tot een robuust ontwerp komen met minder wijzigingen richting uitvoering. De maakbaarheid en veiligheid wordt namelijk meermaals getoetst gedurende het proces. We blijven ons voortdurend ontwikkelen en focussen op zowel een hoge kwaliteit, veiligheid als de nieuwste normeringen, en dit in een omgeving waarin we het familiegevoel vooropstellen.”

De maakbaarheid en veiligheid wordt meermaals getoetst gedurende het proces.

Slimme uitvoerings-methodieken

We werken veel aan projecten waar een executieklasse volgens de NEN-EN 1090 executieklasse 1 tot en met 4 en/of de ROK van toepassing is, vervolgt Lommers Welding. “Door een ‘in house’ samenwerking met ingenieursbureau Kok & van den Heuvel weten we faalkosten vaak al in de kiem te smoren en ‘slimme’ uitvoeringsmethodieken te bedenken. Dat is echt uniek voor een lasbedrijf. “Zo hebben we het initiële detailontwerp van de verankeringsconstructie van de stalling in het IJ aangepast, die we overigens onder CE in onze werkplaats in Purmerend produceren, om een betere kwaliteitscontrole te kunnen garanderen gedurende het proces. Het monteren van deze constructies gebeurt straks 5 meter onder het wateroppervlak in het IJ. De drie-eenheid -Lommers Welding, ingenieursbureau Kok & van den Heuvel en MABA Waterland, maakt dat we opdrachtgevers volledig kunnen ontzorgen met een integrale en maakbare oplossing.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht