Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Lokaal alternatief voor hardhouten beschoeiing en oeverbescherming

IMG_1516
De oeverbescherming- en beschoeiingsschotten van HIP Groen worden samengesteld uit gerecycled HDPE-kunststof voor het gedeelte dat zich boven de waterlijn manifesteert en PEFC gecertificeerd vurenhout voor het deel onder water.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | HIP Groen

17 oktober 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Oeverbescherming en beschoeiingen worden doorgaans uitgevoerd in tropisch hardhout. HIP Groen heeft een lokaal en duurzaam alternatief, en combineert twee grondstoffen in één product: 100% gerecyclede kunststof met PEFC gecertificeerd naaldhout, beide afkomstig uit de Benelux.

Met het duurzame en lokale alternatief voor hardhout richt HIP Groen zich uitsluitend op de gemeentelijke en stedelijke watergangen waar het waterpeil kunstmatig op een vast peil wordt gehouden.

HIP Groen heeft een achtergrond in de weg- en waterbouw. Samen met de gemeente Gouda als ‘launching customer’ werd in 2014 een duurzaam alternatief ontwikkeld voor de hardhouten beschoeiing en oeverbescherming. “Een product waarbij we op slimme wijze twee grondstoffen combineren om zowel een lange technische levensduur van meer dan 50 jaar te bereiken als een zo laag mogelijke impact op het milieu in grondstoffen én productie”, zegt Wouter Smit van HIP Groen. “En dat is gelukt. Het product wordt momenteel onderworpen aan een LCA en de verwachtingen zijn hooggespannen.”

100% schone reststroom

De oeverbescherming- en beschoeiingsschotten van HIP Groen worden samengesteld uit gerecycled HDPE-kunststof voor het gedeelte dat zich boven de waterlijn manifesteert en PEFC gecertificeerd vurenhout voor het deel onder water. “Die combinatie zorgt voor een betaalbaar product met een lange levensduur en een lage milieu-impact”, stelt Smit. Beide grondstofstromen betrekken we namelijk uit de Benelux. We kiezen overigens bewust voor HDPE-kunststof in plaats van een ‘blend’ met mixed kunststoffen. HDPE is een taai materiaal, breekt niet af en vervalt niet in microplastics. Het is dus een 100% schone reststroom, zonder weekmakers of andere giftige stoffen, die al jaren wordt toegepast in drinkwaterleidingen.”

Potentie is enorm

Met het duurzame en lokale alternatief voor hardhout richt HIP Groen zich uitsluitend op de gemeentelijke en stedelijke watergangen waar het waterpeil kunstmatig op een vast peil wordt gehouden. “Het is voor ons een groot afzetgebied, de potentie is enorm”, weet Smit. “Behalve het produceren en leveren van de kunststof beschoeiing, kunnen we ook de montage voor rekening nemen.” Sinds de introductie in 2015 mag HIP Groen diverse gemeentes tot vaste afnemer rekenen. “Behalve de gemeente Gouda die jaarlijks meerdere kilometers oeverbescherming en beschoeiing vervangt door ons duurzame en lokale alternatief, hebben we ook onder meer een langdurige samenwerking met de gemeente Hoorn en Leiden. Daarnaast geniet ons product ook meer en meer bekendheid bij waterbouwers, hoveniers en andere infra-aannemers.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht