Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Logische volgende stap in Virtual Reality
Weergave van GIS in 3D helpt eindgebruikers om een grote hoeveelheid data tot zich te nemen.

Logische volgende stap in Virtual Reality

Dat data in geo-informatiesystemen grote voordelen biedt voor de verschillende partijen die bij ontwerpprocessen betrokken zijn, stond al buiten kijf. Door de samenwerking van het gevestigde Esri met de start-up Tekle Holographics lukt het nu niet alleen de werkelijkheid in kaart te brengen, maar kan de gebruiker dankzij hologrammen de werkelijkheid ook beleven. Met als ultieme toepassing de holo-room.

Esri geldt al vele jaren als toonaangevend leverancier van geo-informatiesystemen (GIS). In die 53 jaar dat het bedrijf bezig is met de ontwikkeling van ArcGIS, een database voor gegevens van de buitenwereld, zijn niet alleen de technische mogelijkheden toegenomen, maar ook de wensen van de eindgebruikers veranderd. “Hoewel de digitalisering in de ontwerpwereld de laatste tien jaar een vlucht heeft genomen en al veel constructies in 3D getekend worden, ontbrak het nog aan de belevingskant. De techniek van hologrammen biedt daarvoor de oplossing.” Aan het woord is Niels van der Vaart, manager innovatie en portfolio-ontwikkeling bij Esri Nederland. Samen met Laurine Bonnewits, public affairs en relations officer bij Tekle Holographics en Michel Tzsfaldet, CEO bij Tekle Holographics, vertelt hij over deze nieuwe samenwerking.

“Het was niet de vraag: gáán we samenwerken, maar wannéér gaan we samenwerken?”, aldus Van der Vaart. “Het was alleen nog wachten op het moment dat we elkaar zouden tegenkomen.” Dat gebeurde uiteindelijk eind vorig jaar en die kennismaking mondde begin 2022 uit in de huidige samenwerking. Het eerste resultaat daarvan was te zien tijdens de Esri GIS Conferentie op 21 en 22 september 2022 in Rotterdam: de holo-room met een digital twin van de Zalmhaventoren.

Tekle Holographics, in 2021 opgericht door Tzsfaldet, maakt technologie voor het presenteren van 3D-content in de vorm van hologrammen. “Aanvankelijk was ik niet gericht op GIS-oplossingen en lag mijn focus bij metaverse van Facebook,” vertelt Tzsfaldet. “Naarmate ik hierover echter meer mee mocht filosoferen met grote Amerikaanse en Zuid-Koreaanse bedrijven, werd me steeds duidelijker dat de metaverse zoals ‘de gewone man’ die voor ogen heeft, eigenlijk een digital twin van de wereld gaat worden. Het sterkte mijn overtuiging dat geo-informatie in de toekomst alleen maar belangrijker wordt.”

Esri GIS Conferentie op 21 en 22 september 2022 in Rotterdam.

Weergave van GIS in 3D helpt eindgebruikers om een grote hoeveelheid data tot zich te nemen. Dat wordt al gedaan door het gebruik van VR-brillen, maar dat heeft beperkingen, zo legt Tzsfaldet uit. “Een getrainde gebruiker kan met een VR-bril maximaal twee uur gegevens tot zich nemen. Door holographics toe te passen in de ruimte wordt die tijd in wezen onbeperkt. Daarnaast is kijken met een VR-bril een individuele ervaring. De toeschouwer is afgesloten van de werkelijkheid en zit in zijn eentje in die omgeving. Met de toepassing van hologrammen brengen we de voordelen van VR naar een omgeving waarin je lang kan blijven staan en waar je samen met anderen naar kunt kijken.”

Daarnaast kunnen deze innovatieve visualisaties direct aangesloten worden op de bronsystemen van organisaties zoals Rijkswaterstaat en provincies. Zodra de tekening in de bron verandert, is het hologram meteen up-to-date. Bonnewits licht toe: “Een van de voordelen van ruimtelijke data-infrastructuur is dat het bestaat uit verschillende lagen die je met dit systeem afzonderlijk kunt uitschakelen, zodat de eindgebruiker alleen ziet wat hij nodig heeft. Ook is het effect van wijzigingen direct zichtbaar: wat gebeurt er als ik één of twee lagen verwijder? Doordat mensen steeds meer in beeld denken, ontstaat de behoefte iets in één keer te kunnen overzien. Hiermee hoef je niet meer vanaf papier of in een 2D-sessie te bedenken hoe iets zou kunnen zijn.” 

Tekle levert diverse holographics producten, zoals de holo-table, de holo-wall en de holo-room. Van deze laatste toepassing is gebruikgemaakt voor de digital twin van de Zalmhaventoren in Rotterdam. Van der Vaart licht toe waarom dit zo’n goed voorbeeld is van de kracht van 3D-content in combinatie met ArcGIS. “Juist bij zo’n complex project als de Zalmhaventoren – de grootste woontoren van de Benelux – komt de toegevoegde waarde van de holo-room tot zijn recht. Die brengt namelijk ook in beeld wat er onder de grond gebeurt.”

“Omdat het gaat om vervanging van bestaande bouw in stedelijk gebied, bevinden zich al heipalen in de ondergrond waar rekening mee gehouden moet worden. Nog afgezien van bestaande kabels, leidingen en het metrostelsel. De nieuwe heipalen moeten 60 meter de grond in naast de oude heipalen. Om aan duurzaamheidseisen te voldoen, is gekeken naar de mogelijkheid van warmte- en koudeopslag ondergronds: zijn de benodigde kleilagen daarvoor aanwezig en waar zitten die?” 

Ook informatie voor de bouwfase wordt hiermee in beeld gebracht: op welke locaties kunnen de hijskranen staan en hoeveel, kan opslag van bouwmaterialen plaatvinden, hoeveel vrachtwagens kunnen er parkeren, enzovoort. “In een digital twin van een omgeving komen alle disciplines bij elkaar en kun je de verschillende belangen van diverse stakeholders afwegen. Dankzij het hologram kun je er gezamenlijk naar kijken en beschik je allemaal over dezelfde data. In een holo-room kun je er ook nog eens omheen lopen en is interactie mogelijk. Dat maakt het efficiënt, effectief en bovendien duurzaam.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.