De infrasector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van de grond-, weg- en waterbouw. En we stellen ze graag uitgebreid aan je voor. In elke editie van GWW/Bouwmat laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. In deze editie geven we het woord aan Lisette van Wylick, directeur van Van Wylick Wegdek-reflectoren BV.
Lisette had tijdens haar studie Organisatiekunde aan de VU in Amsterdam nooit gedacht dat ze uiteindelijk haar vader zou opvolgen in het familiebedrijf. “Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan bij een non-profitorganisatie en werkte ik op de afdeling die zich richtte op partnerschappen met bedrijven en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegelijkertijd heb ik een tweede master behaald in International Development Studies. Mijn beeld was altijd dat het wel een aantal jaren zou duren voordat ik bij dit type organisatie een baan zou kunnen veroveren. Dit ging dus heel vlot. Toch kwam ik er al vrij snel achter dat het werken bij zo’n grote organisatie niet helemaal mijn ding was. Ik was slechts een radar in een heel groot systeem. Mijn vader zocht op dat moment iemand die ondersteuning bood op kantoor en zei gekscherend ‘kom je bij mij werken?’ Ook al was het niet helemaal serieus bedoeld, het maakte wel iets in mij los.”
Vader Chris ging echter niet over één nacht ijs. “Hij heeft me eerst aan een extern adviseur gekoppeld om te onderzoeken of een baan bij Van Wylick echt iets voor mij was”, zegt Lisette. “En dat bleek al snel het geval. Wat voor mij de doorslag gaf is dat ik niet een radar ben in een heel groot systeem, maar dat ik proactief op allerlei vlakken iets kan betekenen voor het bedrijf. Bovendien kan ik me, vanuit mijn intrinsieke motivatie voor duurzaamheid, ook helemaal vinden in het product dat we vermarkten. Onze duurzame glasbolreflectoren verhogen niet alleen de verkeersveiligheid, maar zorgen er ook voor dat op heel veel plekken de openbare verlichting gedimd kan worden.” Zodoende is Lisette in 2014 in dienst getreden bij Van Wylick. “In het begin heb ik me vooral beziggehouden met de administratie, maar mijn vader heeft me altijd de ruimte gegeven om mezelf te ontplooien en steeds meer taken op te pakken. En daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.”
Sinds 1 januari heeft Lisette het stokje officieel overgenomen van haar vader als directeur van Van Wylick Wegdekreflectoren. “Mijn vader blijft overigens nog wel actief op de achtergrond, als adviseur, maar vooral ook als techneut in de werkplaats. Daar ligt zijn passie.” Net als bij veel bedrijven in de infrastructuur, zijn de vrouwen ook bij Van Wylick in de minderheid. Lisette kan dat wel begrijpen. “Het is niet direct een sector waar je als vrouw aan denkt als je bezig bent met een opleiding of studiekeuze. Sterker nog, het is zelfs niet eens bij mij opgekomen, ondanks dat mijn vader in de infrasector werkte. Toch is het echt een hele boeiende branche om in te werken. Er wordt veel geïnnoveerd en er gebeurt heel veel op het gebied van duurzaamheid. De sector is absoluut in beweging.”
En dat geldt ook voor Lisette die haar ambities niet onder stoelen of banken steekt. “We zijn nu vooral actief op N-wegen, maar er valt nog veel winst te behalen qua verkeersveiligheid en duurzaamheid op de Rijkswegen. We zijn in gesprek met Rijkswaterstaat om de glasbolreflectoren beter geborgd te krijgen in de regelgeving. Glasbolreflectoren die een bijdrage leveren aan veiligere snelwegen is dan ook een beetje mijn missie geworden. Daarnaast zien we kansen buiten de Nederlandse markt, want we krijgen aanvragen vanuit alle uithoeken van de wereld. Tot slot nemen we stappen om onze bedrijfsvoering in de toekomst volledig duurzaam te maken.” Ambities genoeg dus.