Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Lijnafwatering: waterdicht vs vloeistofdicht
Kitten lijngoot voor vloeistofdichte afdichting.

Lijnafwatering: waterdicht vs vloeistofdicht

Vaak krijgt men bij ACO de opmerking dat de lijngoot dicht moet zijn. Maar dicht kan waterdicht of vloeistofdicht zijn. En vloeistofdicht is iets anders dan waterdicht. En of een goot vloeistofdicht of waterdicht moet zijn hangt weer af van de vloer en de wet- en regelgeving. Volg je het nog? Reden genoeg om hier eens bij stil te staan!

Vloeistofdichte vloeren

Wat bedoelt iemand met een ‘dichte’ lijngoot? Na enig doorvragen blijkt vaak dat men een vloeistofdichte lijngoot nodig heeft omdat er sprake is van een gekeurde vloeistofdichte vloer, zoals bij een tankstation, wasstraat of garage. In deze situaties licht milieuvervuiling op de loer en zijn vloeistofdichte vloeren en olie- en benzineafscheiders sinds de jaren ‘70 verplicht.
Een vloeistofdichte vloer beschermt namelijk de bodem tegen milieubelastende vloeistoffen zoals olie, benzine en zuren. Want één druppel olie is al voldoende om 1.000 liter water te vervuilen. Wanneer een vloer vloeistofdicht moet zijn dan wordt de vloer over het algemeen opgeleverd met een VVV-certificaat (Verklaring Vloeistofdichte Vloeren).

Lijngoot met waterdichte Sealin afdichting.

Vloeistofdichte afwatering

Goten in een gekeurde vloeistofdichte vloer moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de vloeistofdichte lijngoot dicht zijn voor oliën en lichte mineralen. Nu zijn er lijngoten in vele materiaalsoorten. Maar lijngoten van polymeerbeton zijn in het geval van waterdichtheid of vloeistofdichtheid de beste oplossing. Simpelweg omdat polymeerbeton echt dicht is én een hoge chemische resistentie heeft waardoor er geen enkele vloeistof in kan doordringen. Bij een vloeistofdichte vloer is het verplicht dat de polymeerbetonnen lijngoot moet worden afgekit, omdat de kitvoeg achteraf inspecteerbaar en vervangbaar moet zijn. In sommige situaties, zoals bij tankstations wordt er zelfs vaak KOMO-certificering geëist op de lijngoot.

Sealin technologie voor waterdichte afwatering

Is er geen noodzaak van een gekeurde vloeistofdichte vloer dan kun je ook een waterdichte polymeerbetonnen lijngoot plaatsen met Sealin-technologie. Deze hebben een geïntegreerde EPDM-afdichting waardoor afkitten van de stootvoegen/elementen onderling niet meer nodig is. Dat bespaart tijd en geld tijdens de bouwfase van projecten. Hierdoor heb je het beste uit 2 werelden: water wordt snel en veilig opgevangen en afgevoerd waarbij de ondergrond en het grondwater maximaal worden beschermd én het bespaart tijdens de inbouwfase. De eerste volledig waterdichte lijnafwateringssystemen die verkrijgbaar zijn met innovatieve technologie zijn de MultiLine Sealin en nieuwe PowerDrain Sealin. Deze lijngoten voldoen ruimschoots aan de waterdichtsheidseisen van de NEN-EN1433 en BRL5211 (KOMO). DE EPDM-afdichting van de Sealin zit afgeschermd in het gootprofiel en kan hierdoor niet beschadigd raken door mechanische reiniging van de goten of klimatologische inwerking. Een langdurige waterdichtheid is hierdoor gegarandeerd. Omdat het EPDM-rubber niet geschikt is voor duurbelasting en licht minerale vloeistoffen – zoals olie en benzine – en het rubber niet vervangen kan worden, maakt het de Sealin-goten minder geschikt voor toepassingen in vloeistofdichte vloeren.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.