Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Lichtgewicht leuningsconstructies

N69—1
Op basis van de wensen en eisen heeft Takke Breukelen voor het project drie typen leuningconstructies ontworpen, geproduceerd en gemonteerd.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Takke Breukelen

6 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Stuk voor stuk licht van gewicht en in verschillende uitvoeringen, waaronder zelfs een leuningconstructie met geïntegreerde zonnecellen voor beide architectonische beekdalbruggen van respectievelijk 250 en ruim 300 meter lengte.

“De nieuwe weg kenmerkt zich door een aantal verschillende typen kunstwerken”, begint Andries Takke van Takke Breukelen. “Voor de esthetische kwaliteit van de leuningconstructies lag een vormgevingsvisie van de kunstwerken ten grondslag. Op basis van de wensen en eisen hebben we voor het project drie typen leuningconstructies ontworpen: een constructie volledig in staal met stalen lamellen, een vergelijkbaar exemplaar met houten Plato-lamellen en een derde type met overwegend glazen panelen voorzien van geïntegreerde zonnecellen.”

Takke Breukelen produceert het leuningwerk altijd project specifiek.

Nul-op-de-meter project

“Als Takke Breukelen proberen wij altijd zoveel mogelijk een complete oplossing aan te bieden”, vervolgt Andries. “Dat betekent dat zodra de aannemer het betonwerk oplevert, wij zorgen voor de aankleding met lichtgewicht constructies. Bij voorkeur worden we al in een vroeg stadium ingeschakeld, zodat we vanaf het ontwerp al kunnen aantonen dat de constructies voldoen aan alle eisen. Niet alleen qua veiligheid, maar ook als het gaat om duurzaamheid. We werken vervolgens het ontwerp volledig uit, produceren de leuningen en monteren de constructies op locatie, inclusief alle aansluitingen en eventuele elektrische installaties, zoals de variant met geïntegreerde zonnecellen op de N69. Het is de ambitie om van de N69 een energie neutrale weg te maken, een nul-op-de-meter project. Alle elektrische energie die nodig is tijdens het gebruik van de weg zoals de openbare verlichting en de waterpompen in de diverse pompkelders, wordt gevoed door zonnecellen met een verwachte opbrengst van ruim 25.000 kWh per jaar. Op basis van studies is bepaald welke posities op de schermen wel en welke niet met zonnecellen ingevuld zouden moeten worden. Voor een uniform beeld zijn de ‘celloze’ panelen voorzien van een zeefdruk.”

Takke Breukelen produceert het leuningwerk altijd project specifiek. “We treden graag op als partner en denken graag mee vanaf het prille begin”, zegt Andries. “Daar kunnen we het verschil maken, want die ‘bagage’ nemen we vervolgens mee in de productie en montage. Daar zit echt onze toegevoegde waarde. Het materiaal is ondergeschikt. Ook al zijn we van origine, al acht generaties lang, een constructiebedrijf, we prediken absoluut niet dat staal de oplossing is voor alle uitdagingen. Het gaat erom dat we een oplossing creëren. De ene keer is dat in hout, de andere keer in staal, glas, composiet of beton. We kijken altijd welk materiaal het beste tot zijn recht komt in een project voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%